Свято культури, просвіти і Тетяни




За церковним календарем 25 січня являється днем святої великомучениці Татіани і є іменинами всіх жінок, які носять ім’я Тетяна.

На свято були запрошені шановні Тетяни добре відомі на Очаківщині та її межами. Вони успішні, завжди з великим сумлінням виконують свою роботу, працюючи в управлінських, освітніх, культурних та інших закладах нашого міста.

Всі присутні ознайомилися з виставкою картин живопису із серії «Пейзажі Очакова» очаківської художниці Тетяни Коржової під назвою «Квіти Тетянам». Художниця провела цікавий екскурс з історії створення кожної картини її виставки.


Виставка картин Т. Коржової «Квіти Тетянам»


Обмін враженнями після огляду картин Т. Коржової «Квіти Тетянам»

В залі звучала музика, пісня присвячена Тетянам, з відеоролика на екрані демонструвалися поздоровлення.

Організатор та ведучий святкового заходу старший науковий співробітник музею Федір Віхерко розкрив історію імені Тетяна:

– «В перекладі з латинської Тетяна - означає «упорядниця», «засновниця». Дівчина з цим іменем прагне бути кращою, не шукає легких шляхів і вибирає складні та відповідальні професії…».

Про життя та віру святої великомучениці Татіяни присутнім розповів запрошений на свято протоієрей отець Андрій: «Свята Татіана народилася в Римі у другому ст. у сім’ї знатного вельможі, який був тричі консулом Риму. Він таємно сповідував Христа, тому виховав дочку в побожності і відданості Богу. Татіана добре знала Святе Писання і, подорослішавши, присвятила себе Христу. Вона стала діаконисою, тобто жінкою, яка несла в церкві соціальне служіння, турбувалася та доглядала за хворими та вагітними жінками, готувала їх до хрещення і здійснення цього обряду.

У 222 році влада в Римі перейшла до шістнадцятирічного Александра Севера, який нічого проти християн не мав, його мати була християнкою, але реально керувати країною став ідолопоклонник єпарх Ульпіан, який ненавидів християн і найжорстокішим чином розправлявся з ними. Під час гонінь була схоплена і свята Татіана.

Від святої вимагали поклонитися ідолам у храмі бога Аполлона. Замість цього свята Тетяна звернулася до Христа і за її молитвами стався землетрус. Зруйнувалися не тільки ідоли, але і сам храм, під уламками якого були поховані жреці. Святу Татіану жорстоко катували, викололи їй очі. Свята ж голосно молилася про мучителів, закликаючи Бога «відкрити їм духовні очі». Несподівано вісім мучителів побачили ангелів, які відбивали удари, що наносяться святій діві, і почули небесний глас. Вони не тільки увірували, але зі сльозами просили святу пробачити їх. За сповідання Христа вони самі були піддані тортурам і обезглавлені.

Святу Татіану мучили і наступного дня вимагали зректися Христа. Тут сталося диво, з ран замість крові стало текти молоко, тіло почало благоухати. На третій день її вивели з в’язниці, виявили, що тіло Тетяни як і раніше було здоровим і не мало жодних слідів тортур. Від святої Татіани знову зажадали поклоніння ідолам, на цей раз богині Деметрі.

Прийшовши на капище, свята Татіана перехрестилася і почала молитися. Тут же у всіх на очах ідола і капище знищила блискавка. Святу знову катували і вночі кинули в темницю. На четвертий день її вивели на арену цирку на поталу леву. Але звір покірно почав лизати рани святої та розірвав одного з її мучителів. Святу кинули в багаття, але вона залишилася неушкодженою. Оголосивши її чаклункою, святій Татіані обрізали волосся, в якому, як вважали, зосереджена її магічна сила. Потім її відвели в храм Зевса і замкнули на два дні.

Але і тут по молитві святої Татіани ідоли були повалені. Коли для гонителів стало очевидно, що тортури безглузді, а свята Татіана непохитна і тверда у своїй вірі, її обезголовили. Це сталося у 226 році 12 січня за Григоріанським календарем, 25 січня за Юліанським календарем.

За страждання, перенесені за віру у Христа, Татіана була зарахована до ліку святих, а 25 січня весь християнський світ відзначає день святої великомучениці Татіани. Цей день став іменинами всіх Тетян».
Отець Андрій привітав присутніх Тетян зі святом, побажав всім добра, здоров’я та віри у майбутнє.

Ведучий Федір Віхерко зазначив, що 25 січня відзначають два свята: Тетянин день і День студентів. У 1755 році імператриця Єлизавета Велика підписала декрет «Про заснування Московського університету». Їй подали цей указ на підпис 25 січня в день Тетяни, після цього великомучениця Татіана почала вважатися покровителькою студентів.

Варто зазначити, що студенти в Україні святкують два Дні студента: перший, 17 листопада, як Міжнародний, приурочений трагічним подіям з студентством у Чехословаччині 17 листопада 1939 року, другий - 25 січня «Тетянин день», день великомучениці святої Татіани.

Федір Віхерко наголосив, що Тетяна – поширене ім`я. Жінкам з цим іменем письменники, поети присвячували романи, вірші, поеми. Присутні, переглянувши відеоролик «А.С. Пушкин «Я помню чудное мгновенье» та дружніми і бурхливими оплесками підтримали ведучого свята – Федора Івановича Віхерко і всіх Тетян які завітали на захід.

Ведучий констатував, що за спостереженнями людей, особистості жіночої статті з іменем Тетяна завжди прагнуть бути у центрі уваги. Вони люди творчі, мають хороший художній смак, не заздрісні, радіють успіхам друзів, створюють навколо себе теплу атмосферу. Так можна охарактеризувати і Тетян, присутніх в залі музейної вітальні.

На запрошення відсвяткувати «Тетянин день» у музей прийшли дванадцять чудових, ніжних, таємничих, красивих, любимих, поважних, талановитих та шанованих жінок з цим ім’ям: Тетяна Верховляк, Тетяна Ромащенко, Тетяна Коржова, Тетяна Самчук, Тетяна Данилко, Тетяна Котенко, Тетяна Бойко, Тетяна Чудна, Тетяна Лупул, Тетяна Луцкіна, Тетяна Старовойтова, Тетяна Федорова.

Життєвий, трудовий і творчий шлях кожної з присутніх на заході Тетян, представниць різних сфер діяльності нашого міста стало відомо с розповіді ведучого свята.

На освітянській ниві працює Тетяна Василівна Верховляк.

   

Народилася в с. Куцуруб Очаківського району. Навчалася в Куцурубській восьмирічній школі, середню освіту отримала в Очаківській ЗОШ №1. Працювати розпочала з 1972 р. бібліотекарем і комсоргом Очаківського «Промкомбінату». Педагогічну освіту отримала в Новобузькому педагогічному училищі. З 1980 р. протягом семи років працювала завідувачем Солончаківського дитсадка. З 1987 року учитель - вихователь групи продовженого дня навчально – виховного комплексу «Сонечко». Зараз Тетяна Василівна працює з четвертокласниками свого восьмого випуску НВК «Сонечко». За щирість та доброту її дуже люблять учні-вихованці. Тетяна Василівна розповіла, що вона в НВК «Сонечко» в початкових класах виховала майже 300 учнів, із яких більше 260 випускників підтримують зв`язки з першою вчителькою і всі випускники її гордість, серед них юристи, програмісти, вчителі, лікарі.

В честь Тетяни Василівни прозвучав музичний подарунок «Цвіте терен» Лариси Іваненко у виконанні учениці музичної школи Дар`ї Коржової.

   

У сфері соціального забезпечення працює Тетяна Василівна Ромащенко.

   

Народилася в Очакові. Після закінчення ЗОШ №1, з 1977 р. навчалася у Київському державному інституті культури ім. А.Є. Корнійчука. У 1981 р., отримавши фах керівника театрального колективу, розпочала творчу діяльність керівником самодіяльного театрального колективу Будинку культури у м. Дніпропетровську. За сімейними обставинами повернулася до Очакова і з 2009 по 2012 рік працювала у відділі контролю Очаківської райдержадміністрації. Шість останніх років завідувач відділення денного перебування Територіального центру надання соціальних послуг (соціального обслуговування) м. Очакова. Керівник соціально-педагогічної послуги «Університет третього віку». Слухачі «Університету», люди поважного віку, з великим задоволенням відвідують заняття, з вдячністю відгукуються про роботу університету. Для Тетяни Василівни прозвучав музичний подарунок – композицію Н.Музиченко «Дощова самотність» у виконанні учениці 6-го кл. музичної школи Олесі Ржицької.

Вільним художником являється Тетяна Михайлівна Коржова.

Народилася в м. Очаків 1980 року. Тетяна одночасно навчалася в Очаківській ЗОШ № 1 та дитячій художній школі, які закінчила у 1997 р. Художню школу закінчила на відмінно. Трудову діяльність розпочала лаборантом на хлібоприймальному підприємстві, потім працювала секретарем в художній школі. Навчалася на бібліотечному факультеті Миколаївського інституту культури, після закінчення якого працювала в Очаківській районній бібліотеці для дітей і проводила для маленьких читачів заняття в творчому художньому гуртку «Пролісок», працювала учителем малювання в ЗОШ № 1, викладачем в дитячій художній школі. Давня мрія стати художником не залишала Таню. У 2008 р. у 28 річному віці Тетяна поступає на художньо-графічний факультет Одеського державного педагогічного інституту ім. С.Ушинського, який закінчує з відзнакою. Працює викладачем в Очаківській ДХШ. Все в неї добре складалося, але через роботу у школі залишалося мало вільного часу для творчості. Після довгих вагань та зважувань, Тетяна Миколаївна з 2017 р. стає вільним художником. Має невеличку майстерню в орендованому приміщенні, де насолоджується творчістю в образотворчому мистецтві. Має великі плани на створення персональних виставок.

Присутні були вражені чудовими мистецькими роботами Тетяни, щиро побажали їй натхнення і творчих успіхів. Для Тетяни Миколаївни Коржової прозвучав музичний подарунок «Німецький танець» П.І.Чайковського у виконанні учениці 3-го кл. музичної школи Яни Мисяк.

Багато років у фіскальній службі Очаківського району працювала Тетяна Іванівна Бойко.

Народилася вона у Виноградові, Закарпатської області, у сім`ї військового, що пов`язане з частими переїздами. Тетяна Іванівна, закінчивши з золотою медаллю Тернопільську школу, з 1970 р. навчалася у Тернопільському фінансово-економічному інституті на факультеті фінанси. З 1975 р. - фахівець по фінансах та кредитах. 15 років працювала економістом з оподаткування фізичних та юридичних осіб в Очаківському районному фінансовому відділі. З 1990 р. 20 років віддала Податковій інспекції Очаківського району, спочатку 15 років очолювала її, а з 2005 р. виконувала обов`язки першого заступника начальника. На долю Тетяни Іванівни Бойко випала важка робота з підбору кадрів та налагодження роботи колективу інспекції, створення її матеріальної бази, будівництва будівлі інспекції. В трудовій книжці Тетяни Іванівни тільки чотири записи, прийом на роботу, два переведення та звільнення з виходом на пенсію.

З 2010 р. Тетяна Іванівна на заслуженому відпочинку. Але спокійного життя не бажає, допомагає мамі, двом синам, а також надає допомогу у вихованні улюбленого онука Олександра. Тетяна Іванівна, минулого 2018 року 3 березня мала радість відсвяткувати 100 річний ювілей своєї мами, учасниці бойових дій Великої Вітчизняної війни. Тетяну Іванівну завжди підтримує її чоловік Анатолій Іванович, який погодився залишити рідкісну роботу майстра-заточника інструментів для огранки кришталю на Тернопільському заводі «Ватра» та переїхати до Очакова. За свою доброзичливість та порядність Тетяна Іванівна і сьогодні жаданий гість в Податковій інспекції. Вона любить класичну музику, оперу, оперету тому й отримала музичний подарунок - пісню з оперети «Пісня Оксани з вечорниць» у виконанні учениці 4 кл. НВП «Сонечко» Ірини Саскевич.

На юридичній ниві Очаківського району працювала Тетяна Дмитрівна Самчук.

   

Батько Васильєв Дмитро Єфремович, працював будівельником в ПМК 196, Будував у місті та селах нашого району житлові будинки, будівлі соціального та виробничого призначення. Мама, Василєва Ганна Василівна працювала кухонним працівником в ЗОШ №1, харчувала школярів протягом багатьох років. Усі випускники попередніх років пам’ятають цю доброзичливу жінку. У таких батьків зростала дочка Тетянка. Тетяна Дмитрівна, після закінчення Очаківської ЗОШ № 1, у 1977 р., два роки навчалася у педагогічному класі при ЗОШ №2, потім працювала вихователем у дитячому саду №1, секретарем у ЗОШ №3, але мріяла про працю юриста. 1985 року вступає до Одеського державного університету на юридичний факультет, після закінчення якого, з 1990 р. працює юристом в Управлінні постачання «Дніпроводбуд», помічником районного прокурора в Очаківській районній прокуратурі, фахівцем з юридичних питань Очаківської райради. Останні одинадцять років до виходу на заслужений відпочинок у 2018 р. працювала юристом Очаківського міськрайцентру занятості населення. Тетяна Дмитрівна вимоглива до себе, уважна, ввічлива, добропорядна у відносинах зі всіма людьми. Вона і сьогодні надає безкоштовно юридичну допомогу тим хто її потребує, за що користується великою повагою серед людей.

Тетяні Дмитрівні, у цей святковий день, соліст вокального гурту «Соколи», Олександр Старовойтов присвятив пісню «День народження».

Фахівець бібліотечної справи - Тетяна Михайлівна Данилко.

   

Народилася в Очакові, батьки - учасники бойових дій Великої Вітчизняної війни, познайомилися на фронті і пронесли свою любов через все життя. Тетяна навчалася в Очаківській ЗОШ № 1, була активісткою, очолювала шкільну комсомольську організацію, за що була нагороджена путівкою до Вознесенського табору комсомольського активу. В шкільні роки співала в ансамблі «Чайка» районного будинку культури, танцювала в ансамблі при Палаці піонерів. Після закінчення школи у 1970 р. та дворічного навчання в Одеському швейному училищі, два роки працювала швачкою на Одеській швейній фабриці. З 1976 по 1979 рік навчалася у Одеському культосвітньому училищі, після закінчення якого з фахом бібліотекаря-бібліографа, 27 років працювала бібліографом та бібліотекаркою Очаківської районної бібліотеки. Для учнів Очаківських шкіл проводила уроки за краєзнавчою тематикою. 2006 року вийшла на заслужений відпочинок.

Під час роботи на Одеській швейній фабриці 21.01.1973 р. Тетяна познайомилася з Сергієм Миколайовичем Данилко, молодим моряком, у майбутньому капітаном далекого плавання. Одружившись 11 серпня 1973 р. Тетяна та Сергій 45 років пронесли через спільне подружнє життя свою любов. Сергій для неї був любим чоловіком, порадником, товаришем. 21 січня 2018 р. Сергій Михайлович, подарувавши розкішний букет троянд, поздоровив свою ніжну дружину із, щасливим для обох сердець, 45-ти річним ювілеєм спільного сімейного життя. Через два дні, 23 січня 2018 року, непередбачено, ніби вийшов у далекий морський похід, Сергій Миколайович, відійшов у вічність. Зараз Тетяна Михайлівна, знаходить своє щастя в дітях та онуках.

Тетяна Михайлівна, на запитання, чим відрізняється професія бібліотекаря від інших гуманітарних професій, в чому насолода цієї справи, відповіла – «У бібліотекаря є можливість знайомитися з новими книгами першою і це є перевагою і великою насолодою».

Музичним подарунком для Тетяни Данилко стала пісня «Зіронька» у виконанні учениці 4-го кл. НВП «Сонечко» Маргарити Носенко.

У приватному бізнесі працює Тетяна Володимирівна Чудна. Народилася в Очакові. З 1967 по 1977 р. навчалася в Очаківській ЗОШ №1. З 1980 р., закінчивши навчання на відділені бухгалтерського обліку Миколаївського сільськогосподарського технікуму працювала бухгалтером в установах Райспоживспілки. З 2000 р. через скорочення штатів перейшла в підприємці. Сьогодні успішно надає послуги в крамниці «Паперовий світ». Улюблені квіти – троянди, музика – класична; колір – фіолетовий. На запитання: - «Чи отримує Тетяна Володимирівна задоволення від сьогоднішньої роботи», відповіла, шо вона до сьогодні любить роботу бухгалтера, але за відомими змінами вибір випав на підприємництво, з чим уже змирилася.

Для Тетяни Володимирівни музичним подарунком стала пісня «Осенняя роса» у виконанні Олександра Старовойтова.

У відділі культури міськвиконкому бухгалтером працює Тетяна Георгіївна Котенко.

   

Уродженка міста Очаків. Навчалася в ЗОШ № 1 та №3. З 1997 по 1999 р. р. навчалася на відділені бухгалтерського обліку Миколаївського торгово-економічного технікуму. Повернувшись до Очакова спочатку працювала бухгалтером в торгівлі, потім п`ять років діловодом Державної виконавчої служби. З 2007 р. до теперішнього часу працює бухгалтером відділу культури Очаківської міськради. Відповідально та зі знанням справи відноситься до виконання облікових та бухгалтерських операцій. Розсудлива та спокійна в спілкуванні з співробітниками та працівниками підзвітних закладів культури, не боїться брати на себе відповідальність за неординарне вирішення економічних питань. Користується авторитетом серед працівників закладів культури.

Улюблені: квіти – троянди, лілії; музика – сучасна, рок, ретро, класична, колір – зелений.

Для Тетяни Котенко у виконанні Дар`ї Коржової прозвучала пісня «Мегалованія».

Представником мас-медійних засобів являється Тетяна Григорівна Лупул.

До 8-го кл. навчалася в Очаківській ЗОШ № 4. Середню освіту отримала в Очаківському ліцеї ім. І.С.Шестаки, після закінчення якого у 2003 р. продовжила навчання в Миколаївському коледжі преси та телебачення. Отримавши у 2006 р. фах кореспондент мас-медіа, трудову діяльність розпочала секретарем в Очаківській ЗОШ № 3. З 2010 р. працює в редакції газети «Чорноморська зірка» кореспондентом, завідуючою відділом, відповідальна за випуск газети. Матеріали підготовлені Тетяною Григорівною, вирізняються своєю актуальністю, об`ємністю, достовірністю.

Улюблені: музика-рок, квіти-кактуси, які цвітуть, колір синій.

Тетяні Григорівні музичним подарунком став уривок з опери Бізе «Кармен» у виконанні учасників ансамблю музичної школи Дар`ї Коржової та Олесі Ржицької.

Тетяна Миколаївна Старовойтова.

Харків’янка, після закінчення ХАІ, працювала конструктором в конструкторських бюро ВПК. Останні 12 років проживає в Очакові. Їй тут все подобається, особливо море і спокійний ритм життя, а також добрі та порядні людські відносини, які існують між нею та всіма знайомими людьми. Улюблені квіти Тетяни Миколаївни - троянди та ромашки, музика- класична, колір зелений.

Представницею працівників медичної галузі Очаківщини є Тетяна Вільямінівна Луцкіна. Народилася в м. Очаків. Мама Тетяни працювала в ЗОШ №3 учителькою початкових класів, іншого вибору у Тетяни не було, як навчатися у «маминій» школі. Отримавши середню освіту Тетяна навчалася у Миколаївському медичному училищі. Отримала диплом санітарного фельдшера і розпочала свою трудову діяльність санітарним фельдшером в Очаківській районній СЕС. Вона займалася профілактикою інфекційних захворювань через неякісне приготування продуктів харчування в закладах громадського харчування, в шкільних буфетах. До виконання своїх обов’язків відноситься відповідально. За весь час роботи, більше 30 років, завдяки їй не було харчових отруєнь або захворювань. Останні роки працювала санітарним фельдшером в Продовольчій інспекції.

Тетяна Вільямінівна добре грає на фортепіано, активна відвідувачка міських масових заходів.

Тетяні Миколаївні та Тетяні Вільямінівні музичним подарунком став «Циганський танець» у виконанні учнів 4-го класу НВК «Сонечко» Ірини Соскевич та Олексія Цибенко.

Представницею наукових працівників музеїв є Тетяна Миколаївна Федорова.

   

Народилася Тетяна в місті Очакові. Навчалася в Очаківській ЗОШ №1, після закінчення школи, у 2000 р., навчалася на історичному факультеті Миколаївського педагогічного інституту ім.Сухомлинського. У 2006 р. з фахом історика правознавця розпочала працювати молодшим науковим співробітником Очаківського військово-історичного музею ім. О.В. Суворова. З 2011 по 2017 р. р. працювала другим секретарем райкому Компартії України. З 2017 р. працює в Очаківському військово- історичному музеї ім. О.В. Суворова.

Для Тетяни Миколаївни музичний подарунок пісню «Не забывайте друзей» виконав О.Старовойтов, керівник та соліст ансамблю «Соколи».

На згадку про святкування Дня Тетяни, ведучий свята Федір Віхерко подарував всім Тетянам іконки з ликом святої великомучениці Татіани та книгу «100 років. Миколаївський обласний краєзнавчий музей «Старофлотські казарми». Отець Андрій благословив Тетян та подарував написану молитву Тетяни.

По закінченні святкової програми ведучий висловив сподівання, що це свято залишиться в пам`яті всіх Тетян, для кого воно було присвячене, а також всіх, хто прийшов та вшанував Тетян своєю увагою. Також Федір Іванович подякував учасникам святкової програми: отцю Андрію за участь у заході, Старовойтову Олександру, керівнику та солісту ансамблю «Соколи», юним артистам Саскевич Ірині, Носенко Маргарита, Цибенко Олексію, Коржовій Дар`ї, Ржицькій Олесі, Мисяк Яні, їх художнім керівникам - Колісніченко Л.Ю., Верховляк Т.В., Несенко Л., художниці Коржовій Т.М. за виставку картин та цікаву екскурсію.

За давньою традицією до Дня Тетяни випікався калач та готувався чай. Тому для присутніх на святі був влаштований солодкий стіл з печивом, кавою та чаєм.

P.S. Відгук гостя заходу:

«Уважаемый Федор Иванович! От семьи Коржовых хочу сказать Вам слова благодарности за проведенное мероприятие «Татьянин день».

Мы приятно провели время в кругу интересных людей, узнали много нового из истории возникновения праздника. Понравилось выступление Св. Отца Андрея и музыкальные поздравления от учеников Очаковской музыкальной школы. Интересно было послушать о судьбах и достижениях виновниц торжества - 14 скромных и милых очаковских Татьян.
Праздник прошел в теплой, семейной обстановке. Никто не остался без внимания и, кроме хороших впечатлений, мы все унесли с собой благословение и молитву от батюшки, иконку с изображением Св. Татьяны и замечательную книгу о краеведческом музее в подарок.

Спасибо Вам, Фёдор Иванович, за добрые слова и памятные подарки.

С уважением, Галина Федоровна Коржова».

Гість і очевидець свята.