«Кінбурн» об’єднує юних природознавців!




Табірна літня зміна «Кінбурн – 2018» у Василівській ЗОШ І – ІІІ ступенів Очаківської районної ради знову тісно проходила у «дуеті» з матінкою природою серед неповторних краєвидів Кінбурна.

 

Цікаві спостереження за об’єктами живої природи, звичайні дослідження та пошук незвичайного у природі, нові відкриття, і просто цікаві «зустрічі» з представниками Флори і Фауни Кінбурнського півострова під час екскурсій, походів, практикумів та експедиції – все це допомагає юним природознавцям більше дізнатися про рідний край, гарно та весело проводити час разом з природою.

 

Навіть розваги у таборі були пізнавальними, під час яких юні природознавці мали змогу проявити свої знання, вміння, навички, логіку, креативність, взаєморозуміння та взаємодопомогу.

Очаков.

  Очаков.  

Запам’ятаються надовго учням різноманітні «екологічні зупинки», що розробили працівники НПП «Білобережжя Святослава» разом з вчителями.

Так на зупинці «Акваторія» були влаштовані бої «піщаних архітекторів» та «веселі обливалки», де команди змагалися на виготовлення з мокрого піску фортець, а потім влаштували один одному «лиманський душ» під променями літнього сонця. Загартований організм швидко справиться з будь-якими хворобами.

Очаков.

  Очаков.  

Зупинка «Туристична» всім знана, але справиться з нею лише той, хто має витримку, хто не боїться перешкод, орієнтується на місцевості, вміє користуватися компасом, може розкласти намет та приготувати обід на вогнищі.

Очаков.

  Очаков.  

Походи до соснового лісу, до озера «Велике» та на «Ракову Січ» довели, що справжній друг завжди допоможе і в біді не залишить, а багатства Природи завжди, які просто під ногами, стануть справжньому туристу у нагоді.

Очаков.

  Очаков.  

На зупинці «Тварина року» відбулася надзвичайна зустріч «на емоціях», яку підготував науковий співробітник НПП Олег Євгенійович Маркауцан.

 

Вуж водяний, якого національним екологічним центром оголошено «Твариною року - 2018», спочатку лякав своїми формами та розмірами, а потім і захисною особливою «хімічною зброєю», яку може застосувати лише для самозахисту.

 

Полоз Паласів був більш гостинним до всіх присутніх – довірливо «обіймав» руки тих, хто повірив, що і плазуни можуть бути беззахисними.

 

А зустріч із черепахою – мамою та черепашкою – дитинчам просто всіх розчулила.

Зупинка «Рослина Кінбурну» розкрила давні, майже забуті секрети звичайного Дикого Льону, який приваблює всіх подорожуючих ніжно – блакитними хвилями квітів на степових, залитими сонячним промінням, ділянках.

Зупинка «Птах» вже третій рік поспіль присвячується Ластівкам сільським, які прилітають на косу і живуть тут у весняно – осінній періоди. Операція «Гніздо» - це пошукова операція, яка направлена на пошук «робочих гнізд» побудованих ластівками сільськими на території садиб населеного пункту Василівка. Результати цієї пошукової експедиції - призові місця на обласному та Всеукраїнському етапах конкурсу «Юний дослідник» вже другий рік поспіль. Цей сезон пошуків покаже вже картину моніторингу популяції цих птахів на території села.

Очаков.

  Очаков.  

Зупинка «Новачок» дала більше часу і можливостей поспостерігати за «цікавими» пташками, дуже схожими на ластівок, але від сільських відрізнялися і забарвленням, розмірами, формою хвоста та поведінкою, що стало причиною подальшого спостереження та дослідження. Інтрига тривала поки не дізналися їхнє «постійне» місцеперебування – беріг лиману.

Очаков.

  Очаков.  

Поки ластівки кормилися після прильоту їх помічали поряд із сільськими, а коли прийшов час «будуватися», то вони щезли. І лише випадкова зустріч, робота із визначниками та різними інформаційними джерелами поставила крапку. Ці швидкі, тендітні пташки теж ластівки, тільки берегові. Будують свої гнізда - нірки на крутих берегових схилах глибоко у ґрунті. Щоб дослідити «містечко ластівок берегових» експедиція відправилася до району «Глинища», що на узбережжі лиману в 4-х кілометрах від населеного пункту.

Очаков.

  Очаков.  

Очікувана зустріч із «новачками» здійснилася і всі змогли на відстані поспостерігати за поведінкою 3-х пар птахів. Підсумки цієї експедиції лише тільки будуть аналізуватися, порівнюватися, але зустріч із «новачком» точно була цікавою та корисною. А юні дослідники, в майбутньому, обов’язково, відкриють ще не один секрет про цих пташок.

 

Зупинка «Ікринка» - це вже фінальний етап екологічного проекту «Від ялинки до ікринки». Під час перевірки наявності рибної ікри на гніздах, встановлених на дослідницькій ділянці озера «Велике», юні дослідники під наглядом науковця Олега Маркауцана спостерігали, що ікра на гніздах «дозріла», а це значить, що коропових має поповнитися в межах акваторії Дніпро-Бузького лиману.

 

 

Зупинка «Мурашине містечко» теж є об’єктом спостережень та досліджень учнів школи. Минув не один рік, як ці «трударі» в полі зору юних дослідників. Кожного року на карту, яка власноруч створена, наноситься «новенький» діючий мурашиний будиночок. В цьому році також поповнення – вже доволі «дорослий мурашник» - великий в діаметрі та по висоті, знайдений Варварою Агафоновою.

 

В останній день у таборі кращі природознавці та природоохоронці рідного краю отримали від НПП «Білобережжя Святослава» путівники та брошури.

Очаков.

  Очаков.  

«Безліч таємниць, навколо Нас з Вами, приготувала ПРИРОДА. Якщо ми будемо спостережливими та вчитимемося у неї – станемо добрішими».

Кваліфікований підхід всіх вихователів до екоосвітніх заходів в лагерній зміні лише додав організованості, комфорту кожному його учаснику. Дякуємо за співпрацю!

І.В. Лахтіонова,
провідний фахівець з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава»