Нова книга з історії рідного краю




Ідуть роки, проходить життя, змінюються, підростають покоління, які творять майбутнє, плекають і вивчають історію краю. Однією з характерних рис життя сучасності є звернення до своїх витоків, інтерес до вивчення історії рідного краю. Очаківська земля самобутня і неповторна. Нашій міській бібліотеці дісталися багатства письменства краю – унікальна історико-краєзнавча література.

У 2018 році Очаківська міська бібліотека презентувала дві нові книги Василя Васильовича Зелінського, уродженця Кінбурнської коси, заступника начальника Головного управління МВС України в Запорізькій області (2006-2010), полковника міліції у відставці, які автор особисто подарував нашим читачам.

Перша книга - вінець кропіткої багатолітньої праці автора краєзнавця, видання, яке вже практично зачитане нашими читачами - «Римби. Деякі історичні факти про Кінбурн і опис населеного пункту Римби, що входить до складу с. Покровське (Покровські хутори)» - це початок циклу книг «Історія рідного краю» присвячених історії Кінбурнської коси і її жителям. За допомогою книги «Римби», читачі здійснюють екскурс в 50-70-і роки XX ст. і знайомляться з самим селом, його округою, жителями.

Друге подароване авторське видання - кишеньковий, компактний, змістовний, короткий довідник-путівник «Кінбурнська коса» з яким читач мандрує від кінця коси до села Покровське, отримує відомості про історичні місця й пам’ятники цього краю, самобутність місцевого населення, транспортне сполучення, це книжечка - помічниця для туристів і відпочиваючих.

Третя нова книга це нова радість для бібліотеки - «Крепость Кинбурн 1855 – 1856 годов». Видання унікальне як і сама історія Кінбурну. Книга люб’язно подарована, з дарчим написом: «Читачам бібліотеки м. Очаків – шанувальникам історії рідного краю від автора. 04.06.2020».

Цитую автора: «…Мало кому з приїжджих відомо про історичне минуле коси, а якщо і відомо - то в межах статей в інтернеті, де деякі описують, як туди доїхати або свої враження про проведений відпочинок. Люди із задоволенням ніжаться під променями сонця, лежачи на пляжі від колишньої фортеці Кінбурн до краю коси. Вони не знають, що кожна п'ядь саме цієї крихітної ділянки землі, окроплена кров'ю запорізьких козаків, а також російських, турецьких, французьких, німецьких, румунських, татарських і воїнів інших країн, загиблих в збройних конфліктах, за право володіння, на той час, стратегічно важливою територією, починаючи з XVII ст. Не одна тисяча з них тут же і похована.

Цією книгою хочу донести читачеві справжні події, що відбувалися на Кінбурнській косі протягом бойових дій і її окупації під час Кримської війни в період з листопада 1855 року по травень 1856 року. До видання увійшли спогади очевидців про Кінбурнську експедицію військ коаліції, а також матеріали, які подавала про цю подію світова преса….».

Для Очаківської міської бібліотеки це безцінний подарунок, адже тираж книги склав лише 300 примірників і один з них тепер у нас, видавець – Запорізьке видавництво «Статус». Шикарний екземпляр поліграфічної продукції, об’ємом у 188 сторінок, твердою палітуркою, шовковою стрічкою закладкою – лясе притягує читача з першої сторінки.

Видання містить більше 50-ти репродукованих графічних ілюстрацій. Віддруковане великим зручним шрифтом, на спеціалізованому книжковому папері, що виготовляється концерном Holmen Paper AB у Швеції, цей папір сприяє зменшенню втомлюваності очей під час читання та подовжує вік книги.

Книга адресована широкому колу читачів, яких цікавить історія Кінбурнської коси і рідного краю.

Міська бібліотека відчинила двері своїм читачам з 10 червня 2020 року після тривалого карантину, запрошуємо всіх бажаючих ознайомитись із краєзнавчою унікальною, цікавою новинкою, а автору, нашому земляку Зелінському Василю Васильовичу бажаємо козацького здоров’я та нових книг.

Завідувачка міської бібліотеки Ганна Біла