Вакуленко Юлія - призер конкурсу «Юний дослідник - 2018»




З 21 по 24 травня цього року у Києві, на базі Національного еколого – натуралістичного центру учнівської молоді, проходив очний захист дослідницьких робіт з природознавства серед учнів 9 – 11 років, які з’їхалися з усієї України.

Право участі у фінальному етапі конкурсу отримали учні, які пройшли заочний відбірковий етап. Серед 4-х сотень поданих на конкурс робіт отримали право захищати свої дослідницькі роботи лише менше сотні.

Серед запрошених до столиці, на фінал конкурсу, потрапила і юна дослідниця з Кінбурну – ВАКУЛЕНКО ЮЛІЯ, учениця Василівської ЗОШ І – ІІІ ступенів Очаківської районної ради з дослідницькою роботою «Спостереження за ластівкою сільською» в номінації «Тваринний світ».

   

Юлія є членом міні – парку «Борисфен», членом дитячої групи товариства охорони птахів України (ТОП) та членом гуртка «Юні природознавці» Обласного еколого–натуралістичного центру учнівської молоді і разом із своїми друзями вивчає та досліджує флору і фауну рідної Кінбурнської коси, яка дуже унікальна.


Юлія Вакуленко та її керівник – І.В. Лахтіонова

 
Юлія Вакуленко та її керівник – І.В. Лахтіонова
 

Юлія же третій рік поспіль цікавиться птахами рідного краю. Перевагу, юна дослідниця, надала ластівкам - птахам, що приносять на своїх крилах весну, добробут і щастя родині, де будує своє гніздечко. Щоб розгадати хоч один секрет із життя цих тендітних та дуже працьовитих птахів треба бути дуже терплячим, уважним та спостережливим. Не один день і не один місяць доводиться «жити пташиним життям», що і робила Юлія.


«Ластівка»: зроблено в техніці квілінг

 
«Ластівка»: зроблено в техніці квілінг
 

Головне питання, яке дуже зацікавило дівчину це – яка популяція ластівок сільських оселяється на Кінбурнській косі у весняно – осінній періоди? Знадобилися знання в галузі зоології, географії, математики, а ще терпіння, увага, наполегливість і прості математичні розрахунки і … І відповідь знайдена – колонія ластівок сільських, що оселяється на території Кінбурнської коси є найбільшою не лише на території області, а й на території України. Цей факт став несподіванкою та приємним сюрпризом для самої дослідниці та для науковців.


Юні дослідники Миколаївщини у числі переможців

Виступ – захист дуже вразив поважне журі конкурсу і за підсумками Юлія виборола почесне ІІІ місце серед 20 учасників в номінації. Вітаємо юну дослідницю з перемогою на Всеукраїнському конкурсі та бажаємо розкрити ще не один «пташиний секрет» на складній, але такій цікавій стежці орнітологів!

І. Лахтіонова,
провідний фахівець з екоосвіти
НПП «Білобережжя Святослава»