Ігумен Андрій: «Мистецтво - заняття священне»




Ще однією перлиною у намисті культурного життя Очакова стала виставка меценатських дарунків, що відкрилася позавчора в музеї мариністичного живопису ім. Р.Г. Судковського.

Зокрема у експозиції представлена низка творів художників ХХ - початку ХХІ сторіччя, що були передані протягом останніх десяти років очаківським музеям відомим в Україні меценатом, намісником Очаківського православного чоловічого скита Преподобного Сергія Радонезького ігуменом Андрієм Горчаковим. З п’ятнадцяти років своєї благодійної діяльності представник Князівського дому Горчакових в Україні Андрій Анатолійович Горчаков десять присвятив саме Очакову, постійно підтримуючи місцеві заклади культури. Майже сто творів сучасних художників та митців минулого століття - його особистий внесок у розвиток музейної справи міста.

Зараз намісник передав у дар музею картину «Кара-Даг» відомої української художниці, члена Національної спілки художників України, віце-президента Спілки мариністів Одеси, академіка Міжнародної академії мистецтв Галини Лекаревої-Нікітіної.

   

Як він пояснює сам, до музею імені Судковського його ставлення особливе, адже Руфін Гаврилович перші свої мистецькі навички отримав в Одесі, рідному місті ігумена Андрія. До речі, саме в Одесі, де Судковський учився у вечірніх класах Товариства витончених мистецтв, великий мариніст Іван Айвазовський нарік юного Судковського своїм гідним нащадком. На згадку про талановитого земляка прозвучали твори Шопена та Моцарта у виконанні очаківської піаністки Марини Богатикової.

Виступаючи під час церемонії відкриття виставки ігумен Андрій висловив подяку і слова підтримки завідувачці музею Ользі Бадах. «На жаль, сьогодні оплату праці музейних співробітників важко назвати не лише адекватною, а і взагалі гідною людини. Це - гірка правда, яку я при нагоді завжди підкреслюю у розмовах з міністром культури України. Труд музейних працівників сьогодні - це неоціненний подвиг в ім’я нашої держави. За словами першого Патріарха Київського і всієї Руси-України Мстислава, мистецтво - це витоки і майбутнє України», - сказав він.

Його високопреподобіє також зауважив значну допомогу, що її надають музеям Очакова депутат міської ради Микола Черниш, депутат Миколаївської обласної ради Хасан Гемаєв та ряд інших представників місцевої влади. «Музеям вижити зараз без підтримки органів місцевого самоврядування неможливо», - наголосив Андрій Горчаков. - Одним з найгірших надбань радянських часів, якого ми не позбулися і досі, є недооцінка вартості набуття культурних знань. За часів СРСР, дійсно, відвідання музеїв, виставок, галерей коштувало копійки, бо держава компенсувала витрати на утримання закладу культури. Але та сама держава і визначала зміст експозицій, їхню «ідеологічну складову», формуючи світогляд людей у потрібному собі руслі. В результаті, величезний шар культурних надбань народу, зокрема і твори представників так званої південно-руської школи живопису, що представлені на цій виставці, залишився просто поза увагою людей. Нині ці мистецькі твори стали, нарешті, доступними. Але сформована десятиліттями упевненість у безоплатності освіти та культури, на жаль, не дає змоги утримувати музейні заклади у належному стані, і це знов обмежує аудиторію митців - вже з суто економічних причин. Варто запам’ятати, що культура теж коштує грошей. І неабияких.

Згадуючи всесвітньо відомих меценатів минулого, ігумен Андрій підкреслив, що навіть такі особи, як Людвіг ІІ Баварський та Гай Цильній Меценат, прізвище якого стало загальним для меценатства, за часів свого життя не отримали визнання як благодійники. На жаль, ця традиція майже не змінилася дотепер, внаслідок чого меценатів нашій країні бракує. Лише їхніми зусиллями неможливо досягти належного фінансування музейної справи, отже, підтримка офіційних інституцій, тим більш в умовах децентралізації влади, вкрай необхідна.

«Згадаймо Сьомий Вселенський Собор у Нікеї 787 року, у Догматі про іконошанування якого сказано, що мистецтво є діяльність священна, а живописець - людина, що творить благочестиву справу. Тому я впевнений, що і допомога живописцям догодна Богові, тому дякую всім присутнім за підтримку і благословляю вас на цю справу», - завершив ігумен Андрій.

Володимир САРКІСЯН