Дива зі сміття




Серед багатьох сучасних екологічних проблем є одна, до якої причетні безпосередньо всі люди, незалежно від віку, статі, професії чи роду занять, це – проблема поводження з твердими побутовими відходами. Запаси природних ресурсів, наявних на Землі, не безмежні. Третину цих ресурсів людство вже витратило завдяки їх нераціональному використанню. Саме тому важливо витрачати їх економно, одночасно підшукуючи їм альтернативу і займаючись вторинною переробкою вже використаної сировини.

15 листопада світ відзначає День вторинної переробки. Вперше цей захід провели жителі США у 1997 році. Метою заходу було заохочення населення до сортування відходів для подальшої переробки і купівлі продукції, зробленої з вторинної сировини. Так було запроваджено America Recycles Day – ДЕНЬ ВТОРИННОЇ ПЕРЕРОБКИ – РЕЦИКЛІНГ. Поступово святкування Дня вторинної переробки поширилося і на інші країни.

Активно підтримують ідею «другого життя для сміття» жителі Кінбурнської коси - учні Василівської ЗОШ.

На День вторинної переробки у школі пройшов флешмоб, учасники якого, тримаючи в руках відпрацьовані речі, мали змогу вирішувати їх долю, щоб зрозуміти, що людина може як забруднити все навколо так і вплинути на те, щоб світ став чистішим.

Ініціатори заходу – члени шкільного міні-парку «Борисфен» з президентом міні-парку Іриною Бородіною, підсумували результати флешмобу та склали «ТОП – п’ятірку» непотрібних матеріалів і виробів, які щоденно формуються у кожному помешканні, природне розкладання яких триватиме століттями. Тому найперше, що запропонували учні для жителів Кінбурнської коси – запровадити сортування сміття та його вивіз. Органічні рештки можна віддавати домашнім тваринам, або створювати компостні купи, а потім використовувати для удобрення присадибних ділянок. Папір, скло та пластик також варто сортувати та вивозити у спеціальні пункти. Важливо також пам’ятати про те, що відправляючи на смітник пластикові пляшки, треба сплющувати або скручувати їх, щоб зменшити об’єм відходів.

Учні школи разом з вчителями, під час акцій, показують, як сміття треба грамотно утилізувати, а щоб показати, як надати вже використаній сировині друге життя, у школі був оголошений конкурс «Дива зі сміття» та по його результатах оформлено виставка.

Відпрацьовані порожні пластикові пляшки і кришечки, скляний та пластиковий посуд, газети, журнали, нитки, серветки, бляшанки, обгортки, картонні коробки перетворилися на витвори мистецтва: тварини, квіти, вази, кошики-квітники, віники, віяла, підставки, картини – ікебани, м’ячі, повітряні кулі тощо.

Всього на виставці було представлено понад 20 робіт, дві із яких колективні: робота учнів 4 класу (кл. керівник: Свистуха Н.В.)

Робота учнів 8 класу (кл. керівник Вакуленко І.М.)

Серед учнів початкових класів активними учасниками стали: Іванна Свистуха, Олег Вакуленко, Єгор Вакуленко, Кирило Калина та Володимир Твердовський.

Серед учнів 5-9 класів найкращими визнані роботи Дмитра Шуткевича, Олександра Семенюка, Юлії Вакуленко, Варвари Агафоновій, Івана Твердовського, Іванни Семенюк та Вікторії Передрій.

Учасники еколого-освітніх заходів, присвячених Дню вторинної переробки, ще раз довели, що вторинне використання відпрацьованих відходів може зробити життя краще, небезпечніше, дешевше, а сміття може стати корисним для нас людей і вдруге - в побуті та в культурі.

Лахтіонова І.В.,
провідний фахівець з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава»