Безпека на полюванні




Головною умовою безпеки на полюванні - є тверде знання, і чітке виконання правил, дисципліна усіх мисливців при проведенні полювання. Безпека на полюванні складається з безпеки поводження зі зброєю і знання правил безпеки при колективному полюванні.

Безпека при поводженні зі зброєю

1.  Мисливська зброя і боєприпаси повинні зберігатися в умовах, що виключають доступ і користування ними, особливо дітьми. Мисливська зброя має зберігатися незарядженою, бажано в розібраному вигляді, а боєприпаси замкненими. Найкраще зброю і боєприпаси зберігати в спеціальному металевому ящику під замком.
2.  Щоб уникнути пострілу, спрямованого в самого себе, ніколи не слід витягувати зібрану рушницю за стволи з човна, воза, саней, машини.


3.  Особливу обережність мисливець повинен дотримуватися при стрільбі. У заростях, кущах і закритій місцевості забороняється стрілянина по злітаючому птахові нижче 2,5 метрів.


Заходи безпеки зі зброєю забороняють стріляти на шум, шурхіт, по неясно видимій цілі, в тумані, в сильний снігопад, у сутінках, проти сонця і за інших умовах поганої видимості.
4.  Техніка безпеки зі зброєю на полюванні категорично забороняє добивати прикладом рушниці пораненого звіра чи птаха. При ударі прикладом рушниці об землю може статися постріл, спрямований на самого мисливця.
5.  Безпека при поводженні зі зброєю потребує дотримання крайньої обережності мисливцями при стрільбі з човна. Абсолютно недопустима стрільба з човна через веслярів або інших мисливців, що знаходяться в човні.
6. Перед полюванням і під час полювання категорично забороняється вживання спиртних напоїв. В цілях безпеки особи в нетверезому стані до полювання не допускаються. Мисливець з рушницею, що знаходиться хоча б в слабкому ступені сп'яніння - є небезпечним для оточуючих.
7. Якщо зброя випускається з рук (з будь-якої причини), вона має бути попередньо розряджена.

Правила безпеки на колективному полюванні

  1. На колективному полюванні від кожного учасника потрібні найсуворіша дисципліна, точне знання і дотримання правил безпеки, і беззастережне виконання розпоряджень і вказівок керівника полювання.
  2. Під час колективного полювання повинна бути добра видимість. Забороняється полювання у сутінках, в тумані, при снігопаді.
  3. На колективному полюванні місце стрілка позначається особливим знаком - "номером". Шляхом його нахилення вліво або вправо вказується напрямок пересування мисливців після закінчення загону по обумовленому сигналу керівника полювання.
  4. Категорично забороняється мисливцям самовільно мінятися номерами, змінювати місце стоянки або йти з номера, не дочекавшись сигналу закінчення загону. З метою зручності стрільби мисливцеві дозволяється переміститися з номера на кілька кроків вправо або вліво.
  5. Кожен мисливець, що стоїть на номері, повинен знати напрямок розміщення стрілецької лінії і місце знаходження своїх сусідів.

  6. Дозволений сектор стрільби утворює кут не більше 60-70 градусів по обидві сторони від перпендикуляра, проведеного до стрілецької лінії.
  7. Мисливцям дозволяється стріляти тільки по добре видимій дичині, яку не закривають гілки дерев і чагарника, трава та ін.
  8. Дробом, картеччю і кулями з гладкоствольної мисливської зброї дозволяється стріляти на відстань до 50 м.
  9. На колективному полюванні заряджати зброю дозволяється тільки на вказаному номері. Перед зарядкою слід переконатися, чи не потрапив в стволи сніг, пісок та ін.
  10. Зброю слід розрядити перед відходом з номера. При переходах зброю слід нести на плечі, на ремені, стволами вгору або вниз.
  11. Якщо на колективному полюванні відбувається переїзд з одного місця на інше, перед посадкою в транспортний засіб слід ще раз переконатися, не заряджена чи зброя. Забороняється залазити в кузов машини або інший транспорт, тримаючи мисливську рушницю в руках - вона має бути передано іншому мисливцеві.
  12. У розпорядженні керівника полювання повинні бути медикаменти та перев'язувальний матеріал для надання при необхідності першої допомоги.
  13. Якщо під час колективного полювання стався нещасний випадок, полювання слід припинити, потерпілому надати першу домедичну допомогу і організувати його негайну доставку до найближчої лікувальної установи.

Особливості полювання на водоплавну птицю

Завжди потрібно мати на увазі, що на водоймі можуть знаходитися інші мисливці, тому при стрільбі необхідно дотримуватися максимальної обережності. При полюванні з човна забороняється стріляти поверх голів людей, що знаходяться в ній.

На кожному гектарі мисливських угідь, на водоплавних птахів, дозволяється полювати не більше 4 мисливцям.

Забороняється:

Стріляти у птаха, якщо він на відстані 30 м летить нижче 10 м.

Стріляти по птиці на воді, за винятком дострілюванія пораненого птаха, що дозволяється, якщо в напрямку пострілу територія чиста і на ній немає інших мисливців.

Стріляти по птиці, на яку дозволено полювання, якщо вона знаходиться далі, ніж 50 м від мисливця, або далі половини відстані до сусіднього мисливця.


При полюванні на водоплавну птицю зброю дозволяється заряджати мисливцям, які зайняли місце на стаціонарних стоянках або в човнах, поставлених на якір і замаскованих.

Після зарядки безкуркові рушниці повинні бути поставлені на запобіжник, куркові рушниці - з не зведеними курками. Якщо в дозволі на полювання вказано час початку полювання, категорично забороняється заряджати зброю до встановленого часу.

Мисливцям забороняється користуватися неправильно і неповністю спорядженими човнами і плавати на них у водоймах.

При зарядці зброї в човні стволи повинні бути спрямовані вгору під кутом 450 або вниз, але таким чином, щоб при раптовому пострілі не був ушкоджений човен.

Мисливець, що впав у воду, повинен залазити в човен з кінця, а не через борт.

Мись В.В.
Зав.НКП у м.Очакові