Дії населення за сигналом "УВАГА ВСІМ"




Звуки сирени, переривчаті гудки підприємств, сигнали транспортних засобів означають попереджувальний сигнал «Увага всім!».

За цим сигналом потрібно:

1. Увімкнути радіо, радіотрансляційні і телевізійні приймачі, для прослуховування термінових  повідомлень.
2. Уважно прослухати звернення органів управління цивільного захисту до населення і виконати рекомендації, що пропонуються. Уникайте паніки.
3. По можливості сповістіть сусідів та знайомих.

Повідомлення містить наступну інформацію:
- місце і час виникнення НС;
- розміри та масштаби НС;
- час початку та тривалість дій уражаючих факторів;
- територія яка потрапляє в осередки, або зони ураження;
- порядок дій при НС;
- порядок дій при НС;

Повідомлення передаються у наступних випадках:

В мирний час

- у разі аварії на атомній електростанції
- у разі аварії на хімічно-небезпечному об’єкті
- у разі повені (катастрофічного затоплення)
- у разі урагану та інших НС

В особливий період

- про небезпеку авіаційних (ракетних) ударів
- про закінчення небезпеки авіаційних (ракетних) ударів
- про небезпеку радіаційного зараження
- про небезпеку хімічного зараження

"Увага!  ГРОМАДЯНИ! Повітряна тривога!
Відімкніть електропостачання, газ, нагрівальні прилади, загасіть вогонь у печах. Візьміть засоби індивідуального захисту, документи, запас продуктів і води. Попередьте сусідів. Якнайшвидше дістаньтеся захисної споруди або укрийтеся у складках місцевості. Допоможіть хворим і людям похилого віку.  Дотримуйтесь спокою та порядку.  Надалі дійте відповідно до вказівок відділу з питань надзвичайних ситуацій".

"Увага!  ГРОМАДЯНИ! Відбій повітряної  тривоги!
Усім повернутися на свої робочі місця або місця проживання. Допоможіть при цьому хворим і людям похилого віку.  Будьте готові до можливого повторного нападу противника. Завжди майте при собі засоби індивідуального захисту. Надалі дійте відповідно до вказівок відділу з питань надзвичайних ситуацій".

"Увага! ГРОМАДЯНИ! Виникла безпосередня загроза хімічного зараження.
Одягніть протигази, укрийте малих дітей у камерах захисних дитячих. Для захисту поверхні тіла використовуйте захисний одяг, комбінезони і чоботи. При собі майте плівкові (полімерні) накидки, куртки або плащі. Перевірте герметизацію жилих приміщень, стан вікон і дверей. Загерметизуйте продукти харчування і запасіться водою. Укрийте сільськогосподарські тварини і корм. Оповістіть сусідів про отриману інформацію. Допоможіть хворим і людям похилого віку.  Надалі дійте відповідно до вказівок відділу з питань НС".

"Увага! ГРОМАДЯНИ!  Виникла безпосередня загроза радіоактивного зараження.
Приведіть у готовність засоби індивідуального захисту та постійно майте їх з собою. По команді управління (відділу) з питань надзвичайних ситуацій надягніть їх. Для захисту поверхні тіла використовуйте захисний одяг, комбінезони і чоботи. При собі майте плівкові (полімерні) накидки, куртки або плащі. Загерметизуйте продукти харчування і запасіться водою. Укрийте сільськогосподарські тварини і корм. Оповістіть сусідів про отриману інформацію. Допоможіть хворим і людям похилого віку.  Надалі дійте відповідно до вказівок відділу з питань НС".

В.В.Мись,
зав.НКП м.Очаків