Бібліотечні новинки під новорічну ялинку




Очаківська міська бібліотека сьогодні є найбільш доступним культурним закладом для місцевої громади і виконує чимало місій. Це своєрідний довідковий, інформаційний, освітній та дозвіллєвий центр, а також осередок для цікавих новин, корисних порад, знайомств з новими книгами та приємних побачень зі старою улюбленою класикою.


Книги об’єднують всіх!

Коли, як не на зимові свята та канікули є змога сісти в зручне крісло, поринути в читання нової цікавої книги, журналу чи газети. Здійснити це бажання читачам допоможе Очаківська міська бібліотека.

Напередодні Новорічних свят фонд бібліотеки поповнився 100 новими книгами, придбаними за кошти міського бюджету на суму 9049 грн. Вчасно здійснена передплата періодичних видань на 2021 рік також за бюджетні кошти, на суму 9105 грн. Порадують читачів у наступному році – десять комплектів журналів: «Дім. Сад. Город», «Огородник», «Жасмин», «Карамельки», «Однокласник», «Колосок», «Малятко», «Неймовірні історії життя», «Отдохни!», «Радуга». Гарячі новини відвідувачі дізнаватимуться з п’ятнадцяти найцікавіших газет: «Очаків», «Чорноморська зірка», «Рідне Прибужжя», «Южная правда», «Здоров’я і довголіття», «На пенсии», «Пенсіонеру н6а замітку», «Порадниця», «Публика», «Сімейна газета», «Загадки истории», «Бувальщини і сміх, і гріх!» та ін.


Про все цікаве на планеті читай в журналі та газеті

Бібліотекарі потурбувалися про книжкові новинки не тільки для малечі, а й для доросліших і ще більш дорослих. В інтернет-магазині «Букля» замовили різножанрову літературу: детективи, історичні твори, любовні романи, фентезі, казки, науково-популярні історії – на будь-який смак і вік, подбали, щоб сумніви, щодо відсутності в бібліотеці чогось цікавого, сучасного, нового, розвіялися.

Книжки зараз стали всесвітньо доступними – їх можна замовити на сайтах видавництв, читати он-лайн, завантажити на свій планшет, iPod, смартфон, замовити електронну книгу. Але нашим очаківським читачам більше до вподоби спілкування з паперовими виданнями. Цього року майже 2000 читачів, не дивлячись на карантин і чотиримісячний простій, все ж таки віддавали перевагу традиційному формату літератури - книгам, газетам, журналам.

   

Бібліотекарі потурбувалися про книжкові новинки не тільки для малечі, а й для доросліших і ще більш дорослих

Серед книг для дітей: Андрій Кокотюха «Врятуйте Бетмена», Андрій Бачинський «Детективи з Артеку», книга Олександра Есаулова з серії «Дитячий детектив» «Чорний ворон. Справа №11», Елеонор Портер «Полліана дорослішає», Турюн Ліан «Аліса Андерсен. Принцеса на лаві запасних», п’ять книг однієї з самих любимих дитячих письменниць у світі Енід Блайтон: «Пять юных сыщиков», «Подарок для королевы», «Дело о пропавши медалях», «Дело о похищении собак», «Тайна старинного Грота», морські пригоди від Джозефа Конрада, його романи «Лорд Джим» і «Тайфун», захоплива історія від Голлі Веб «Детектив Мейзі Хітчінз, або Справа про розлите чорнило», чудові пригоди Джастіна Девіса «Помогите! Я чую монстра!», розповідь про справжню дівчачу дружбу від британської письменниці Енн Дігбі «Требизон. Первый семестр».

Нарешті бібліотека отримала довгоочікувані книги, які влітку були просто в дефіциті, їх читають за шкільною програмою: Валентин Чемерис «Вітька + Галя», перлини української класики Микола Куліш «Мина Мазайло», Іван Карпенко-Карий «Сто тисяч» та ін.


Тішать душу бібліотекаря Олени Солдатенко нові, сучасні книги для дітлашні


Нарешті бібліотека отримала довгоочікувані книги для юних читайликів

Для дорослого читача пропонуємо книжкові новинки з серії «Військові пригоди» - сім захоплюючих книг для сильної статті: «Мінне поле», «Броньовані жилети», «Севастопольський конвой», «Без права на провал» та ін. Для тих, хто полюбляє жіночі романи, для категорії 18+, новинки від Барбари Картленд, Енн Стюрт, Донато Каррізі, Оксани Алексєєвої, три романи від автора багатьох світових бестселерів про кохання Сесілії Ахерн.

Для дорослого читача безліч книжкових новинок

Книги Діни Рубіної прагнуть читачі різного віку, статусу і достатку, тому що її тонка, прониклива, трохи іронічна проза подобається багатьом. Кожен знаходить в ній близькі собі теми, жанри, образи. На бібліотечному подіумі її роман «Біла голубка Кордови» - справді, жодна людина на землі не може пояснити, хто вона. Геній підробки, закоханий в живопис, фальсифікатор з душею справжнього художника, благородний авантюрист, такий собі Робін Гуд від мистецтва, блискучий інтелектуал і привабливий шахрай, - новий в літературі чарівний образ головного героя роману "Біла голубка Кордови". Трагічна і авантюрна доля Захара Кордовіна вибудовує сюжет його життя у стилі захоплюючого трилера. Він досконало копіює полотна як геніальних майстрів, так і не дуже відомих, які завдяки ретельно спланованій та створеній фальсифікатором історії стануть видатними…

Інтригує театральний детектив від Валентина Маслюкова «Бег впереди себя». У балетній трупі киплять зовсім не театральні пристрасті. Коли ж після кількох ковтків кави вмирає головний балетмейстер, все закулісне життя перетворюється в болісний пошук відповіді на питання: «Хто і за що?». Читайте дізнаєтеся.

Мелодрама, не позбавлена детективної лінії Дмитра Ярового «Справа Логінова» відкриває читачеві Київ тут і зараз: ті ж паби і вуличні пробки, театри і трамваї, парки і вузи. Оповідач - Микола Логінов - і його друзі зі студентської лави виявляються в самій гущі життя свого університету. На шляху до посади завкафедрою Логінов стикається з випробуванням владою і грошима, брехнею і втомою. Він не може бути з коханою - одружений з розрахунку. Талановитий вчений, він змушений відмивати гроші і боротися з порядністю. З чим Логінов і його близькі впораються, а що вище їх сил, читач дізнається прочитавши книгу.

Не залишить байдужими читачів детектив американського письменника Роб Гарта «Сховище». Коротка анотація до цього гостросюжетного роману: Людство потерпає від наслідків глобального потепління та браку ресурсів. Корпорація «Хмара» - чи не єдина в США оаза, яка надає роботу й комфортне житло. «Хмара» контролює американську економіку, тож усі змушені працювати на неї, щоб вижити. Свого часу ця компанія зруйнувала життя Пакстона, колишнього бізнесмена, та попри це він улаштовується туди на роботу. Однак доля підкинула несподіваний подарунок: він зустрів привабливу й загадкову Цинію. От тільки Пакстон не знає, що в її руках він ідеальний пішак. Цинія - шпигунка, завдання якої - вивести «Хмару» на чисту воду, явити світу те, чим насправді є ця бізнес-імперія. Викрита правда шокує: майбутнє, якого прагне «Хмара», - дистопічне жахіття, до якого щодня наближається людство…

Всі сто книг не перерахуєш, повірте, вони цікаві, і вони потрібні у часи розпачу, пандемії, поганого і хорошого настрою, свят, вони необхідні як повітря, вода і їжа, книги все це доповнюють.

До речі, книжковий фонд нашої бібліотеки у 2020 му році поповнився ще й книгами, виданими в рамках Державної програми книговидання і книгорозповсюдження «Українська книга» - це 538 примірників нових сучасних українських видань, та 15 книгами виданими в рамках Програми підтримки вітчизняного книговидання, книгорозповсюдження та популяризації української книги в Миколаївській області, серед яких провідне місце займають твори кращих представників нової сучасної української літератури, у тому числі й дитячої, а також є видання найбільш популярних зарубіжних авторів і знаних літературних метрів Миколаївщини. Це книги, видані в українських топ-видавництвах: Харківському видавництві «Ранок», «А-ба-ба-га-ла-ма-га» Івана Малковича, «Клуб Сімейного Дозвілля», «Видавництво Старого Лева», «Фоліо», «Дух і літера» та ін. Серед авторів Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Василь Шкляр, Люко Дашвар, Ірен Роздобудько, Ірена Карпа, Олег Сенцов, Андрій Кокотюха, Віра Марущак, Тетяна Свірська та ін. Книги цих авторів як правило не затримуються на книжковій полиці.

Є такі дитячі книги, що спонукають до перезавантаження уявлень про дитячу літературу, з перших рядків руйнують всі прийняті у нашому суспільстві стереотипи.

А вінцем над книгами прикрашають виставку нових книг роботи наших друзів-читачок Любові Петрівни Рибалко «Символ року – Бичок», та «Вертеп», Дід Мороз зі Снігуркою – висомайстерні витвори Тетяни Зарічної.


А вінцем над книгами прикрашає виставку символ року — Бичок

 
А вінцем над книгами прикрашає виставку символ року — Бичок
 


Дід Мороз зі Снігуркою – висомайстерні витвори Тетяни Зарічної

Останнім часом, від багатьох поважних людей доводиться чути запитання «А що, в бібліотеку ще хтось ходить і книги читає?». Відповіді на це запитання ви можете отримати завітавши хоча б один раз до Очаківської міської бібліотеки, особливо, зранку, у вівторок або п’ятницю. І тоді впевнитеся, що очаківці читають, побачите що саме читають і можливо самі забажаєте почитати, урізноманітните своє життя під час карантину. Адже в книзі є все, що потрібно для життя, а можливо і більше…

Невеликий колектив бібліотекарів щиро вітає, найкращого бажає і завжди з посмішкою зустрічає своїх читачів.

Завідувачка міської бібліотеки  Ганна Біла