Спасіння дельфіна-білобочки




31 липня цього року, після обіду, жителі Покровських хуторів та відпочиваючі туристичного комплексу «Таврія» могли бачити досить незвичне видовище.

Воно полягало в тому, що  на берег Дніпро-Бузького лиману прямував, і намагався на нього потрапити, середніх розмірів дельфін. Спочатку спостерігачам здалося, що це зовсім юний дельфінчик. Але згодом було встановлено, що тваринка відноситься до виду дельфін-білобочка  (Delphinus delphis). Декілька раз відпочиваючі, працівники РЛП «Кінбурнська коса» і НПП «Білобережжя Святослава», на чолі з керівником стихійного штабу рятувальників - директором комплексу  - Миколою Павловичем Телятниковим,  відтягували дельфіна на глибину і щоразу він вперто повертався до, небезпечного для нього, піщаного берега. Після майже  трьох годинних  безуспішних намагань, громада рятувальників викликала моторний човен і він супроводив дезорієнтованого плавця майже на півтора-кілометрову відстань від берегу та відпустив заблукалу  тварину. Спочатку здавалось що це вже нарешті перемога і дельфін взяв вірний курс на вихід з гирла лиману до рідного Чорного моря. Але знову крутий розворот, і знову змучена тваринка   прямує з останніх сил до зловісного берегу лиману.

Останнім шансом на спасіння, було перевезення дельфіна сухопутним шляхом на південний берег  до живильних вод  Чорного моря.  Цей задум допоміг здійснити  місцевий житель - Микола Бородін. На власному автомобілі з причепом він облаштував ємність з водою та підготував вологу тканину для уникнення пересихання шкіри “іхтіандра поневолі”. Пізно вночі  рятувальники перевезли несвідомого емігранта до рідного Чорного моря. Після глибокого подиху дельфін  досить бадьоро взяв курс на глибину в пошуках, хочеться вірити, приємних пригод в своєму морському, і маємо надію  ще довгому, житті.

Довідково - науково. Кількість малих китоподібних, до яких відноситься і вид дельфін-білобочка в світі продовжує знижуватись. З 2003 року координаційним комітетом міжнародного Червоного списку  його статус визначений як такий що перебуває під загрозою.  Для нашого, очаківського, приморського регіону цей вид дельфінів більш рідкісний ніж дельфіни інших видів – азовки та афаліни. Причини зменшення чисельності занесених до міжнародних охоронних списків та Червоної книги України тварин дуже прості. Насамперед це зменшення об’єму корму, забруднення  морських вод що значно знижує імунітет популяції, загибель від гвинтів туристичних та промислових суден і те, що в деяких окремих  країнах, наприклад європейській Данії, вони ще є об’єктами промислу. Тим цінніші такі факти прояви людяності та дієвого співчуття, як в нашому випадку, виявлені до наших менших морських братів.

Дирекція національного природного парку «Білобережжя Святослава» щиро вдячна всім хто самовіддано та безкорисливо брав та бере участь в таких чудових справах.

Науковий відділ
НПП «Білобережжя Святослава»