Фантазія в руках умільців




Не  так давно, а саме з 2018 року, в музеї з’явилася гарна традиція організовувати і проводити щорічний фестиваль «Весняні ноти творчості», у рамках якого проходили виставки робіт місцевих умільців.

Трішечки прикро що цьогоріч встановлені обмеження завадили проведенню фестивалю у повному обсязі, але порадувати відвідувачів новими яскравими роботами умільцям все ж таки вдалося, а ми гостинно відкрили для них свої двері і оформили це різноманіття робіт у цікаву виставку під назвою «Рукотворний світ». Початок її роботи дуже вдало співпав з Міжнародним днем людей з обмеженими можливостями. Значну частину виставки займають саме їх роботи. Створені вони під керівництвом авторки ідей та головної помічниці багатьох дівчаток, голови організації «ГО ОМОІ», Лілії Валеріївни Кальки, яка теж представила у ній свої роботи, розписні тарілки.

Реабілітація творчістю - такий метод є основним, найбільш діяльним, цікавим, ефективним та продуктивним. Завдяки постійній участі у виставках, автори мають можливість подивитися на свої роботи очима відвідувачів та людей, які теж пізнають себе у рукотворних жанрах різних видів. Постійний обмін досвідом, демонстрація своїх робіт, можливість спостерігати за іншими виставками, все це не лише додає наснаги спілкуватися між собою, а й натхнення і оптимізму для самовдосконалення, оволодіння новими техніками. Так, цього разу новинками порадувала Юлія Лемещук, представивши роботи із шкіри, дроту та мішковини.

Чудові роботи також показали і інші майстрині. Олена Мартинова представила цікаві ляльки, казкові роботи з паперу (квілінг) Ольга Мілевська, фантастичні скриньки прикрашені мушлями продемонструвала Світлана Швиденко, а українські ляльки-оберіги Галина Вовкожа. Гармонічно поєдналися ці експонати і з роботами інших майстринь Очакова і району.

Зібрали і декілька видів розпису: популярний петриківський розпис на дошках - роботи Аріни Припутневої, вдало та майстерно відновлений таврійський, виконаний Куцурубською умілицею, Любов Паранюк (художній календар і тарілки). Вперше свої аксесуари і витончені жіночі прикраси представила Олександра Сова. Декоративні вигадки Тетяни Зарічної та в’язані композиції Олени Рябової доповнюють і завершують колекцію.

   

 

Не випадково і те, що першими відвідувачами виставки стали самі умілиці, звичайно з у супроводі Лілії.

«Арт-терапія – одна з важливих форм у напрямку якої ми працюємо – говорить, Лілія під час огляду виставки, – і ми пишаємося тим, що наші роботи привертають увагу. Дуже приємно, що багаторічна праця з колективом музею сьогодні також показала свої результати».
Свої позитивні емоції і гарний настрій ми також не приховали, адже нова виставка – новий етап роботи, нові досягнення та враження. Тож запрошуємо і вас, шановні відвідувачі, сподіваємось і вам вона прийдеться доснаги.

А.О. Шанько,
молодший співробітник
ОВІМ ім. Суворова