Конкурс «Краю мій рідний!»: хто підтримує переможців




Конкурс «Краю мій рідний!» був започаткований 12 років тому регіональним ландшафтним парком «Кінбурнська коса» та відділом освіти Очаківської міської ради і проводиться для тих, хто бажає дізнатися більше про історію та природу Очаківщини, з повагою ставиться до природи рідного краю, брав та планує взяти участь у діях, спрямованих на збереження та відновлення унікальних заповідних куточків Кінбурнської коси. А також для тих, хто мріє про романтичну подорож природно-заповідними стежками регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» та національного природного парку «Білобережжя Святослава».

Традиційні 15 запитань, присвячених пам’яткам історії та культури нашого краю, збереженню біорізноманіття нашої місцевості та живої природи Очаківщини, були запропоновані учасникам І теоретичного туру.

Щоб підтвердити теоретичні знання та використати їх у еколого-просвітницької діяльності, учасники розробили та виготовили екологічні плакати, листівки або буклети, що стало заключним та одночасно творчим етапом першого туру конкурсу.

Цього року у конкурсі взяло участь 45 учнів зі всіх Очаківських шкіл. Всі вони на шкільних лінійках вже отримали сертифікати учасників.


Учасники ЗОШ №4

Найбільша кількість учасників у ЗОШ №4, серед яких найвищу кількість балів за змістовні відповіді та творче завдання отримали Марина Саскевич, Дарина Гуменюк та Поліна Макаренко, які неодноразово беруть участь у конкурсі. Претендує на перемогу і Марія Как, яка вперше бере участь у нашому конкурсі.


Переможці ЗОШ №4 

Журі конкурсу визначило кращий плакат Сергія Лелеки та буклети Анни Наумової, Єлизавети Березнай та Аліни Жукової.


Учасники конкурсу - учні Очаківської ЗОШ №1 

Серед них лідирують Стелла Іванова та Тетяна Жданова. Також стали переможцями конкурсу і учасники природоохоронної акції «Від ялинки до ікринки» - учні 7 класу: Віталій Таранов та Роман Балушок.

   

Отримали сертифікати учасників конкурсу учні Очаківської ЗОШ № 2 

Кращі роботи - у десятикласниці Ольги Владюк, яка другий рік у числі переможців, та семикласниці Дар’ї Помикаловій. Оригінальний буклет за допомогою однокласників виконала Олександра Кусякова.

Приємно, що найактивніші учасники шкільних природоохоронних заходів ЗОШ №2 - семикласниці Анна та Анастасія Гуменюк, також сталі учасниками цьогорічного конкурсу «Краю мій рідний!»

Серед учасників конкурсу - учні Очаківської ЗОШ №3 

Більше балів отримали учні 9 класу Олександр Данилов та Вікторія Франчін.

Переможцями І туру також сталі учні Василівської ЗОШ: Кристина Цветкова, Ірина Бородіна, Діана Лахтіонова, Лілія та Вікторія Передрій. Вони вже готують для учасників ІІ туру вікторину «Жива мова Кінбурну» та презентацію шкільного міні-парку «Борисфен» 

Щоб стати учасником ІІ туру, необхідно отримати високу кількість балів і за відповіді, і за творчі розробки. Дізнаються про це наші учасники від вчителів - незмінних координаторів конкурсу по школах: В.В. Тихомирової (ЗОШ №1), Н.В. Безлепкиної (ЗОШ №2), Н.І. Дицан (ЗОШ №3), В.О. Хворостиної (ЗОШ № 4). Ми дуже дякуємо цим наставникам школярів за їх фахову роботу.

Для багатьох учнів участь у конкурсі – це робота в Інтернеті з сайтом «Очаківський портал» рубрика Екологія, з архівами газет «Очаків» та «Чорноморська Зірка», і звичайно ж – співпраця з Очаківською міською бібліотекою, працівникам якої ми також дякуємо за підтримку. ФОТО (4 шт.)


Розмариця Тетяна ЗОШ №1


Гладченко Анастасія ЗОШ №1


Ковбасніков Станіслав ЗОШ №3


Жданова Тетяна та Голубенко Катя ЗОШ №1

Остаточні результати краєзнавчо–природничого конкурсу «Краю мій рідний» - 2017 будуть визначені під час традиційної пізнавальної екскурсії «Екологічними стежками Кінбурнської коси», у рамках якої буде проходить ІІ тур конкурсу. Екскурсія відбудеться завдяки підтримці наших поважних помічників.

Організатори конкурсу «Краю мій рідний!» - РЛП «Кінбурнська коса» та відділ освіти Очаківської міської ради щиро дякують депутату Миколаївської обласної ради Хасану Зубайовичу Гемаєву, який другий рік поспіль фінансово підтримує конкурс, що дає можливість талановитим дітям не лише проявити себе, а й отримати за це винагороду.

Протягом десяти років підтримують нас директор філії «Дельта-Лоцман» Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» Олександр Григорович Голодницький та його заступник Олександр Іванович Лапшин. Вони завжди радо відгукуються на наші звернення і надають суттєву фінансову підтримку, за що їм безмежна вдячність!

Конкурс став щорічним та дуже важливим природоохоронним заходом і привернув увагу вчителів, школярів та їх батьків до проблем охорони природно-заповідних об’єктів, збереження і охорони на території Кінбурнської коси пам’яток природи та історії. Конкурс спонукає учнівську молодь до практичної участі в природоохоронній діяльності.

І. Форманюк, координатор конкурсу,
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»