Морская рыбная ловля. Забытый спорт Очакова




Ледве зажевріло на сході, а вже від берега відійшла ціла флотилія баркасів з червонопрапорним флагманом на чолі. В ньому розташувався штаб змагань – судді. Так розпочалися 7 вересня 1974 р. в рибальскому Очакові республіканські змагання з морської рибної ловлі серед колективів УТМР. В них взяли участь 5 команд – представників областей півдня України, береги яких омивають Чорне та Азовскьке моря.

Власне, то була ще прелюдія. Спочатку, напружуючи конські сили своїх двигунів тасперечаючись з хвилями, баркаси щільною колоною попрямували у район лову – до захілного узберіжжя Кинбурнської коси. В 6.30 ранку з шипінням злетіла у ранкове небо ракета. Змагання розпочались.

Ціла хмара великих морських птахів (мартинів) поволі прямує в бік баркасів. Раз у раз від неї відокремуються птахи і каменем падають у хвилі. Рибалка знає: там де птахи, там і риба. Використовуючи крилатий орієнтир, баркаси займають зручні місця. Є риба! Ось уже перші сріблясті ставридки затремтіли на гачках «самодурів». У окремих щасливчиків здобич виблискує відразу на 4-5 гачках.

   

У складі команди облради УТМР – три чоловіка. Але ловлять вони не разом, а кожний в окремому баркасі з друзями-суперниками. З ними суддя. На озброєні ртбалки – «самодур» з 10 гачками. Час лову обмежений. За ці лічені години потрібно піймати 4,5-5 кг певного виду риби, в данному разі – ставриди. 100 г – 2 очка. А набрати їх бажано 100. Проте, під час доброго кльову і цього, буває, не вистачає – конкуренція. Тоді вирішуються всі очки, що нараховуються за дстрокове виконання норми. Н півгодини раніше – 1 очко, на півтори – 3 очка.

Пригріло сонечко. На годиннику – 10.30. останні напружені півгодини. Можливо, зараз вирішується доля золотих мдалей і кубка. Зазирнемо в історію змагань.

Виникли вони з невеликого міжобласного турніру, що у післявоєні роки проводився в Одесі. З ініціативи республіканського комітету УТМР виріс турнір у республіканську першість.хазяином змагань по черзі стають колективи УТМР областей, що мають морське узберіжжя. 1 1969 р. команда Одеської області назавжди завоювала кубок змагань, тричі ставши переможцем. В Очакові такі змагання проводяться вперше. Зате очаківські рибалки в них не новачки. Ось і цього разу честь області захищають очаківські рибалки-любителі П.М.Копиченко, О.М.Передрій, Ф.І.Яровенко. досвід в них чималий. Вони добре знають звички риби, дно лиману. Шанси на пермогу є, хоч суперники у них грізні…

Небо прорізала зелена ракета – змагання дійшли фінішу. Змотано знаряддя, вибрано якорі, курс на причал. Поки ветерани очаківських вод, о супроводжували команди, витягують на берег свої баркаси, йде зважування. Здобуті грами і очки лягають на папір протоколу. Остання нарада суддів. І ось вишикувались судді, команди. Перше командне мічце посіли спортсени Миколаївської УТМР. Її капітан О.М.Передрій приймає кубок, диплом і поздоровлення. Другими стали запорізькі спортсмени. На третьому місці – одесити.

В особистій першості першим прийняв поздоровлення знов О.М.Передрій, на рахунку якого 4.500 грамів ставриди, 90 очок. Він нагородженний золотою медаллю, дипломом і цінним подарунком. На другій сходині пєдисталу запорожець А.А.Андрієвський – 77 очак. Лише на очко відстав від нього наш П.М.Копиченко. але бронзова медаль – теж великий успіх.

До цього, на республіканській першості 1973 р., шо проходила в Одесі, команда нашої області, яка складалася з наших земляків П.М.Копиченко, О.С.Мазуріна і О.М.Передрія посіла друге командне місце, поступившись одеситам. Реванш вдався!

О.Новицкий
(газета «Чорноморська зірка» №110 от 12.09.74 г.)
Газета «Очаківський тиждень» №88 от 13 июля 2019 г.