Люди космосу в Очакові




Гречко Георгій Михайлович (1931-2017), космонавт, кандидат технічних наук. Двічі Герой Радянського Союзу. 1975 з космонавтом О.Губарєвим вперше відправився в космос як бортовий інженер на космічному кораблі «Союз-17». У 1978-85 з космонавтами Ю.Романченком, В.Джанібековим, О.Макаровим, О.Губарєвим, В.Ремеком здійснив польоти на кораблях «Союз-26», «Союз 27», «Союз 28». Згодом «Союз Т» і станції «Салют -4,-6 і -7», час перебування в космосі інженера-дослідника склав 134 доби 23.год. 33 хв. Ведучий передач на Центральному телебаченні, консультант науково-фантастичних фільмів.

Влітку 1988 космонавт прилітав до Очакова. Радісна зустріч на аеродромі 555-го протичовнового змішаного авіаполку. На о.Первомайський космонавт зустрівся з особовим складом окремої 17-ої бригади спеціального призначення Чорноморського ВМФ. Емоційна розповідь з каскадом технічних знань і термінів, повідомлень про вчених і космонавтів-дослідників та їхні польоти, дружбу і побут, наукові досягнення і проблеми захоплювала, викликала інтерес у офіцерів і матросів строкової служби. Слухачі надовго запам'ятали зустріч з визначною людиною планети Земля.

Жуков Юрій Аверкієвич (1933-2010), генерал-лейтенант. З 1983 по 1989 в ГУКОС (УНКС) Міністерства оборони СРСР на посаді начальника космодрому Байконур. За ці роки з космодрому запущено біля 300 МБР і ракет-носіїв з космічними апаратами 16 типів і модифікацій, проведені перші запуски ракет-носіїв «Зенит» і «Энергия» з космічним апаратом «Полюс», згодом з орбітальним кораблем «Буран».

В 1983 приїздив до Очакова. На зустрічі з начальником космодрому великий зал районного будинку культури переповнений. Більше двох годин генерал-лейтенант розповідав про будні і переможні етапи інженерно-ракетної служби, про ракетні носії з космічним апаратом, орбітальний корабель «Буран», про запуск на орбіту космонавтів, відповідав на запитання. Задоволені слухачі генералу вручили квіти з побажаннями успіхів в освоєнні космосу, космічного здоров’я і оптимізму.

Крикун Г.Ф.
Газета «Очаківський тиждень» №97 от 21.04.2020 г.