Відкритий лист громадської екологічної асоціації «Зелений світ»




21 грудня 2017 року о 14 годині в Парутинському будинку культури відбулося обговорення Куцурубською громадою питання про розташування на території громади 127 вітряків. Населення Куцурубської громади взяло участь у обговоренні будівництва 127 вітряків, тим паче, що на землях с. Дмитрівка є діючі 16 вітряків і у жителів сіл Дмитрівка і Солончаки у співіснуванні з цими вітряками є «великий досвід».

Активну участь у обговоренні прийняла і районна екологічна асоціація «Зелений світ» на чолі з головою Зубець Б.І. та члени асоціації: Петрович З.О., заступник голови асоціації, директор РЛП «Кінбурнська коса» та Редінов К.О. – два провідні орнітологи Миколаївської області.

На сцені була розміщена проектна документація розбудови вітряків. Коли ми почали ознайомлення з цією документацією, то виявилось, що вона розроблена в 2009 році, а у нас 2017 рік, тому ця документація застаріла бо діє на протязі 5 років.

Друге, що мене вразило – офіційне розміщення вітряків по полезахисним лісосмугам, що в нашій степовій зоні категорично заборонено. Полезахисні лісосмуги створені на державному рівні, мета яких захистити наші сільськогосподарські землі від вітрових та пилових бур. Наші степові землі в основному темнокаштанові, плодовий шар яких складає всього 16-18 см, а для утворення одного см цього шару в природі потрібно 100 (сто) років, а враховуючи виніс споживчих речовин врожаєм – зернові, овочі та інші рослини, без додаткового внесення добрив земля втрачає своє призначення, врожаї різко зменшуються. А при вітрових бурях верхній родючий шар втрачає 1-3 см і переноситься на дуже великі відстані, наносячи шкоду довкіллю. Крім того, полезахисні лісосмуги виконують ще дуже велике значення – в них живуть і розмножуються багато різних птахів та звірів, що виконують важливу роль – захист сільськогосподарських культур від шкідників.


Монтаж вітряка

В нашій місцевості полезахисні смуги і так нещадно вирубуються, що є вже великою проблемою, про це ми офіційно повідомляли керівництву району під час рейдових перевірок стану лісових смуг. І тому, у розміщенні вітряків по полезахисним лісосмугам є ще одна дуже велика шкода для сільськогосподарських земель, що ці землі в наш час знаходяться у власності жителів сіл, фермерів, сільгоспвиробників. Шкода полягає у наступному: ширина трьохрядної лісосмуги становить 10 метрів, а для розміщення одного вітряка потрібна площа 40 х 40 метрів, що складає 1600 кв. метрів або 0,055 га. Значить 30х40 метрів чи 1200 кв. метрів потрібно забрати у селян. Крім того вирубавши захисні дерева потрібно вирити великий котлован, забити туди 50-70 штук свай по 10-12 метрів кожна, обв’язати металевою арматурою та сіткою і залити 600 (шістсот) тон бетону, щоб утримати величезний вітряк висотою 100 метрів і 80 метровий пропелер, з них 40 метрів вниз і 40 метрів у гору. І все це помножити на 127 вітряків, ось яку велику шкоду наносимо родючій землі – бетоні укріплення будуть «болячкою» землі на тисячу років.


Фундамент вітроустановки

Асоціація «Зелений світ» за альтернативну екологічну електроенергію, у т.ч. вітряки, але для цього:

1) потрібно використовувати не родючі сільськогосподарські землі;
2) категорично заборонити розміщення вітряків по полезахисним лісосмугам;
3) віддаль від населених будинків повинна бути не менше 3-х км, а не як передбачено нормами 700 м.

   

Розміщення 16-ті вітряків на землях с. Дмитрівки забезпечує район 40 мегаватами (16 х 2,5 мегават = 40 мегават), а для району потрібно 12 мегават, а 28 мегават розподіляються по області. На території області є діюча атомна електростанція, яка окрім Миколаївської області забезпечує електроенергією ряд інших областей і продає її за кордон. Крім того на території області діє Ташликська ГЕС, що додатково забезпечує область електроенергією.

З цього напрошується питання – кому вигідно встановити 127 вітряків з такими величезними затратами? Нам, жителям, зменшення цін на електроенергію не бачити – і так діючі ціни високі.

Ми їхали у с. Парутино на слухання по вщент розбитій дорозі, (про цю дорогу і газета писала) а при будівництві цих вітряків будуть задіяні багатотонні вантажівки з вантажем вагою більш 60 тон, що розіб’є дорогу остаточно.

Підсумовуючі все сказане – звертаюсь до всіх мешканців Очаківщини – давайте всі разом берегти наше Довкілля та думати про майбутнє!

Б.І. Зубець,
голова Очаківської районної
екологічної асоціації «Зелений світ»