Затонулі кораблі часів Великої Вітчизняної війни




Пам’ять народна ... Вона дбайливо зберігає в своїх куточках безцінні крупиці відомостей про події, що відбулися тут майже шістдесят п'ять років тому. У різні роки і з різних причин чимало славних кораблів і суден залишилося у водах біля Очакова та Кінбурнської коси, і багато хто з них до цих пір не розкрив до кінця свої таємниці.

13 серпня 1941 року на траверзі села Парутино, збивши літак суперника, затонув торпедний катер 2-го дивізіону 2-ї бригади торпедних катерів.

На траверзі миса Аджигол був затоплений, навантажений пшеницею, теплохід «Полина Осипенко», який йшов з Миколаєва. На борту теплохода знаходились жінки і діти, яких евакуювали з Миколаєва (більше 1000 чоловік). Капітану палаючого судна вдалось вклонитися від фарватеру і посадити судно на грунт. В результаті корпус судна повністю під воду не пішов. На врятування людей була негайно направлена спеціальна група прикордонників. До охопленого полум'ям судна підійшли теплохід «Красная Молдавия» та сторожовий корабель«Кубань». Не дивлячись на сильний кулеметний вогонь прикордонники і особистий склад корабля забезпечили зняття з палаючого теплохода в першу чергу дітей, а потім і інших пасажирів.

Теплоход Полина Осипенко
Горить теплоход «Полина Осипенко»

Флагманський корабель Дунайської воєнної флотилії монітор «Ударный» розташувався на вогневій позиції в Ягорлицькій затоці в районі Юрковських глибин, звідки розстрілював частини суперників, що наступили на село Іванівка та Кінбурнську косу. 20 вересня ескадрильї фашистських пікірувальників піддали монітор «Ударный» масованому бомбардуванню, в результаті чого він отримав великі пошкодження і затонув. Командир капітан-лейтенант В. А. Крінов віддав наказ посадити уцілілих в єдину неушкоджену шлюпку, після чого корабель опустився на дно. При цьому загинуло 37 людей.

Монитор Ударный

17 вересня на рейді біля Тендри навчальне судно «Комендор» отримало тяжке пошкодження і викинулось на берег.

20 вересня 2041 року мінний загороджувач «Колхозник» знаходився в Тендровській затоці на траверзі Покровської коси, коли його атакували 11 Юнкерсів. Від сильного бомбардування «Колхозник» був небезпечно пошкоджений і затонув. Загинуло 15 людей в тому числі командир корабля М.П.Сергеев.

Сейнер «Дельфін», на якому переміщувався штаб укрбатальону із с. Куцуруб в с. Анджіаска (Рибаківка) в 6-8 км. західніше від Очакова, підірвався на плавучій міні. Врятувалися двоє - сержант Мухін і рядовий Курбатов. Загинула вся команда сейнера«Дельфін».

21 вересня фашистські бомбардувальники в районі Тендри втопили есмінець «Фрунзе» і канлодку «Красная Армения». У 2,2 милі на північ від маяка виставлено буй, що захищає затонуле судно з глибиною над ним 1,1 м.

25 вересня недалеко від Тендри пасажирський теплохід «Молдавия», потрапивши під бомбування осів на мілині. З багатьох сотень пасажирів залишилось в живих декілька людей.

30 серпня на підходах до острова Первомайський шхуна «Штепенко», котра повинна була доставити на острів продовольчі товари, медикаменти, боєприпаси і зброю в умовах тяжкої навігаційної обстановки наскочила на підводні камені і потонула на глибині 2,5 метра.

У 1971 році на березі Ягорлицької затоки встановили пам'ятник героям-морякам.