Докладемо разом зусиль для збереження Кінбурну




З моменту створення НПП «Білобережжя Святослава» проблема збереження та відтворення рослинності нижньодніпровських пісків, прибережного літорального валу є однією з пріоритетних. А факти пошкодження рослинного покриву півострову та берегової літоральної смуги викликає занепокоєння адміністрації національного природного парку «Білобережжя Святослава». Останнім часом ця проблема загострилася через руйнівні зимові шторми та збільшення кількості автотранспорту підвищеної прохідності.

Порушник проїзду

Категорично заборонити в’їзд на Кінбурнський півострів в правовому полі ні новостворений (з 2012 року) НПП «Білобережжя Святослава», ні РЛП «Кінбурнська коса» (з 1992 року) зробити не могли і не можуть. У відповідності до Положення про НПП «Білобережжя Святослава» парк є рекреаційною, культурно-освітньою установою, до функціональних повноважень якої належить створення умов для відпочинку. Тому основним шляхом вирішення проблеми є не заборона в’їзду, а регулювання руху транспорту, визначення місць стоянок, встановлення попереджувальних знаків і головне – підвищення свідомості самих водіїв.

З метою моніторингу стану в’їзду та відвідування територій природо-заповідного фонду, проведення широкої роз’яснювальної та інформаційної роботи на межі Очаківського району Миколаївської області та Голопристанського району Херсонської області встановлено  пункт пропуску транспортних засобів, обладнаний шлагбаумом, на якому здійснюється чергування інспекторами НПП

Пункт пропуску

Інформробота

Кількість документально зафіксованих транспортних засобів, що перетинає кордон Очаківського району з боку Херсонської області у цьому пункті пропуску НПП «Білобережжя Святослава» у найнапруженіші дні становить близько 30 автівок. Працівники парку кожному рекреанту, що перетинає кордон у пункті пропуску та під час проведення акцій вихідного дня на рекреаційних дільницях парку, вручається відповідна пам’ятка правил поведінки відвідувачів в заповідному куточку Миколаївщини.

На всій території НПП встановлено низку заборонних та попереджувальних аншлагів .

Інформаційний знак

Попереджувальні знаки

Окрім цього, інспекторами служби Держохорони здійснюються регулярні обходи закріплених за ними ділянок. Відсутність належного фінансування та неможливість придбання відповідного автотранспорту значною мірою впливають на активну діяльність по виявленню та покаранню порушників. Однак, в ході проведення щорічних операцій «Літораль» (червень-серпень) протягом 2013 - 2014 року було виявлено 22 порушення щодо проїзду поза межами доріг загального користування, на які складено 22 протоколи про адміністративне правопорушення.

Адміністрацією парку систематично вживаються конкретні заходи по вирішенню проблеми руйнування літорального прибережного валу. Так, взимку 2012 року сильними штормами зруйновано частину валу в районі шпилю Кінбурнської стрілки.

До речі, ця територія є рекреаційною дільницею, в’їзд суворо заборонений та встановлено шлагбаум (фото), проїзд будь-якого транспорту на шпиль Кінбурнської стрілки заборонений. Тому за сприяння доктора біологічних наук, професора Херсонського аграрного університету Мойсієнка І.І. за угодою з НПП було розроблено низку практичних рекомендацій для відновлення цієї ділянки літорального валу. У 2013-2014 роках з метою відновлення та збереження валу було закладено пробну (модельну) ділянку, на якій восени висаджено насіння рослин-піскоутримувачів (колосняк та ін..), а навесні споруджено плетений паркан та спеціальні перехідні містки для рекреантів.

Встановлення огорожі

Звертаємось до всіх відвідувачів території НПП!

Природа  Кінбурну неповторна і дуже вразлива. Рух автотранспорту по пляжній зоні та літоральному валу на території парку суворо заборонений, адже він призводить до забруднення прибережної території, руйнуванню рідкісного рослинного покриву та піщаного валу, який захищає степову рослинність від затоплення морськими водами. Рухаючись по пляжній зоні водії створюють фактори турбування відпочиваючих, а в багатьох випадках загрозу їх здоров’ю і, навіть, життю.

Кінбурнська коса має бути місцем гармонії та цивілізованого відпочинку (в сенсі рівня культури відпочиваючих), а не полігоном для любителів технічних видів спорту.

Впевнені, що спільними зусиллями, відкритим спілкуванням та конкретними заходами адміністрації парку та небайдужої екологічної громадськості будуть вирішені всі проблеми збереження перлин природо-заповідного фонду України.

Адміністрація
НПП «Білобережжя Святослава»