Р.Г. Судковський. Невичерпне творче джерело




 

Кожна творча людина незбагненна для інших. Звідки береться талант і як можна свої  здібності довести до досконалості? Це питання задають собі багато людей. І відповідь напевно є – самого таланту замало - для досконалості потрібна щоденна кропітка праця. Це дуже яскраво підтверджує творчість нашого  земляка – Руфина Гавриловича Судковського, який зміг віртуозно передати на своїх полотнах неповторну красу степних просторів і велич моря.

І хоча квітень, коли Очаківський художній музей ім. Р.Г. Судковського відзначав ювілейну дату з дня народження видатного мариніста другої половини Х1Х століття, вже далеко позаду, та пов’язані з ним заходи продовжуються. Так 9 липня в Одеському художньому музеї відбулася Регіональна науково-практична конференція до  165-річчя Руфина Гавриловича, в якій активну участь взяли і співробітники Очаківського музею ім. Р.Г. Судковського, виступивши з доповідями «Його полонило море» (завідуючий музеєм О.І. Куліков) та «Родина Судковських. Два століття в мистецтві» (молодший науковий співробітник Г.В Лагунова).     

Олександр Ілліч освітив життєвий і творчий шлях Р.Г. Судковського, наголосивши на тому, що музей не лише пропагує творчість видатного земляка, а й займається науково-дослідницькою та виставочною діяльністю: видає альбоми, каталоги, набори листівок з репродукціями Р.Г. Судковського; веде активну  переписку з   нащадками   Руфина   Гавриловича; а також   проводить   виставки   одеських,  миколаївських   художників, місцевих  майстрів   художнього  та  декоративно-прикладного   мистецтва, фотовиставки та інші заходи. Його виступ супроводжувався демонстрацією репродукцій робіт Руфина Гавриловича.


Р.Г.Судковський "Очаківський берег"

Ганна Олександрівна ознайомила присутніх з історією сім’ї Судковських починаючи від Діонісія Сусідко (діда Руфина Гавриловича) і закінчуючи нащадками,   які   зараз  проживають   у    Москві,   Канаді  та  Італії.

   

Продемонструвала фотоматеріали  з сімейного архіву Судковських, що зберігаються у фондах музею та репродукції творів Олени Петріни Самокіш-Судковської (дружини художника) та Маргарити Руфинівни Лагранж (доньки).


Р.Г.Судковский и Елена Петровна. (из архива ОММЖ им. Р.Г.Судковского)

 
Р.Г.Судковский и Елена Петровна. (из архива ОММЖ им. Р.Г.Судковского)
 

Директор Одеського художнього музею Віталій Олексійович Абрамов у своєму виступі розповів про твори Р.Г. Судковського в приватних колекціях Одеси та про труднощі ідентифікації та атрибуції творів Судковського, пов’язані з різницею у датуванні та назвах творів.

Серед учасників конференції був і вже знайомий очаківцям директор Одеського Державного архіву В.В. Левчук, який у своєму виступі наголосив на наявності в архіві документів, пов’язаних з життям та творчістю Р.Г. Судковського, які мають стати цінними матеріалами для ознайомлення та вивчення.

Заступник директора Одеського художнього музею Сєдих Сергій Олександрович продемонстрував гостям два листи батька Руфина Гавриловича - Гавриїла Дионісійовича, в яких він, як люблячий батько, намагаючись допомогти синові - студенту Академії, звертається до одного з засновників Одеського Товариства витончених мистецтв з проханням, щоб той особисто попросив про це І.К. Айвазовського, який часто підтримував молодих художників. Дуже цікавою була розповідь Сергія Олексійовича і про дослідження, які проводилися під час роботи над атрибуцією картини Р.Г. Судковського «Аварія корабля», яка знаходиться в Одеському художньому музеї. З окремих, інколи навіть не пов’язаних між собою свідчень, складалася історія події, що зображена на полотні та історія вибраного Судковським сюжету.

Під час свого виступу, засновник 1 Міжнародного культурного форуму «Очаківський ренесанс», Андрій Анатолійович Горчаков, який вже багато років співпрацює і допомагає Очаківському музею ім. Р.Г. Судвоквського, розповів про роль меценатської діяльності у вивчення духовної спадщини Судковських та її популяризації.

Також учасники конференції ознайомилися з виставкою творів Р.Г. Судковського з колекції Одеського художнього музею, під час якої представник Одеського філіалу Національного науково-дослідницького реставраційного центру України Інна Аркадіївна Русина розповіла про складнощі у роботі по реставрації картини Р.Г. Судковскького «Очаківська обмілина», яка оновленою предстала перед глядачами.

Їй передували хімічні експертизи, ліквідація деформацій на полотні, видалення нашарувань, а також вивчення техніки, і якій працював Р.Г. Судковський.

Для співробітників Очаківського музею ця поїздка стала не лише цікавим обміном досвіду по вивченню та популяризації  творчості Судковського, а й перспективою отримати практичну допомогу в плані реставрації картин, що експонуються та зберігаються в музеї.

Лектор-екскурсовод
музею ім. Р.Г. Судковського
Бадах О.Г.