«Таврійський розпис» – книга, подарована автором!




3 лютого 2022 року до Очаківської міської бібліотеки завітала наша давня знайома, читачка, жителька села Куцуруб, викладач художнього відділення Куцурубської мистецької школи, член обласного творчого об’єднання «Прибужжя» Миколаївського ОЦНТ, тренер навчальних курсів та програм проекту «Миколаїв: місто, яке навчається і навчає» громадської організації «Центр навчання і освіти дорослих «Південь», володарка обласної культурологічної премії імені Миколи Аркаса, талановита народна майстриня у стилі Таврійського розпису, дивовижна жінка – Любов Мирославівна Паранюк.


Любов Паранюк - автор книги Таврійський розпис


«Відкривайте і пізнавайте блакитний світ таврійського розпису» - Любов Паранюк

Її прихід для бібліотеки став маленьким святом. Любов Мирославівна подарувала міській бібліотеці свою книгу з автографом і побажаннями - «Таврійський розпис». Це унікальне надбання для талановитих теперішніх і майбутніх читачів. Блідо блакитна книжечка з таврійським орнаментом на обкладинці видана Миколаївським обласним центром народної творчості у 2021 році.


Перше знайомство з майстринею на сторінках альманаху Південне місто.

Перше знайомство наших читачів з майстринею відбулося на сторінках краєзнавчого літературно-художнього  Альманаху про Очаків і очаківців «Южный город» № 2, 2018 р. в рубриці «Рукодельница» статті Ірини Баранової-Антоненко «Берегиня рыбацких времён». Про творчість Любові Паранюк та навчально-методичний посібник «Таврійський розпис»  ми зібрали матеріал зі сторінок газет «Голос України» від 10 квітня 2021 р., «Рідне Прибужжя»  від 15 квітня 2021 р. № 15, про Любов Паранюк писали на сторінках дитячого журналу «Джміль» №1, 2021 р., висвітлювали матеріал про цю літературну подію і про саму авторку – майстриню в соціальній мережі Facebook.


Стаття «Повернення Таврійського розпису» на сторінках газети Рідне Прибужжя

 
Стаття «Повернення Таврійського розпису» на сторінках газети Рідне Прибужжя
 

Тепер «Таврійський розпис» є і в нас. Це видання зацікавить тих хто вміє тримати пензлик в руках, хто викладає або цікавиться мистецтвом, майстрів, яких приваблює розпис, всіх творчих, обдарованих, зацікавлених ніжним «морським» живописом, стане корисним тим, хто переймається ідентичністю рідного краю, його історією та народними традиціями, хто є частинкою нашої Причорноморської природи. Вона ж така колоритна, наша палітра природних Таврійських фарб – кольори неба, моря, сонця, вогнів маяків, свіжості ранку, вологості «сивого туману». Це орнаменти і контури «рози вітрів», хвиль, рибок, чайок, краплин дощу, хмаринок, волошок, ромашок і т.д., це елементарні безцінні елементи нашої колірної гами Причорноморської природи.


Тепер «Таврійський розпис» є і в нас

Знайдіть час! Вихватіть із буденної круговерті ті пів годинки, завітайте до читальної зали міської бібліотеки, і я завіряю вас, ви отримаєте душевне задоволення, порадуєте око, стрес, відпустите напругу ы відчуєте внутрішній спокій, зачаруєтесь, пізнаєте нове, і можливо, забажаєте самі взяти пензлика до рук та пізнати таємниці ніжного таврійського розпису. Можливо і ви станете на ту «стежку до лиману» якою свого часу провели Любу Паранюк книги Євгенії Петрівни Бондаренко «Стежки до Лиману» (які є у фонді нашої бібліотеки).

Завжди приємно отримати у подарунок цікаву книгу, а особливо, коли вона подарована автором.

Ганна Біла,
завідувачка Очаківської міської бібліотеки