Застосування пестицидів




Застосування пестицидів на присадибних ділянках

Загальна характеристика пестицидів. Пестициди — препарати, які використовують проти шкідників, збудників хвороб рослин, бур’янів і шкідливих організмів, що спричиняють псування сільськогосподарської продукції, матеріалів, виробів, а також проти паразитів і переносників небезпечних хвороб людини й тварин.

Класифікація пестицидів за призначенням:
    • інсектициди (для знищення комах)
    • фунгіциди (для знищеннягрибковихзахворювань)
    • гербіциди (для боротьби з рослинами-бур'янами).
    • родентициди (проти гризунів)
    • акарициди (проти кліщів)
    • нематоциди (проти фітогельмінтів— шкідливих нематод)

Вимоги до пестицидів. Використання пестицидів в індивідуальних садах і городах, а також продаж їх населенню повинно здійснюватись тільки у відповідності з Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, і доповненнями до нього. Реалізація пестицидів і агрохімікатів проводиться в спеціалізованих магазинах за наявності на них товарно-транспортної накладної та сертифіката якості. Пестициди і агрохімікати, що реалізовуються, повинні бути упаковані, промарковані. На кожній одиниці товару повинна міститися інструкція, де вказується назва препарату, діюча речовина, цільове призначення, норма витрати при обробці, кратність обробки, терміни застосування та термін до збору урожаю, надання першої допомоги при отруєнні.

Застосування пестицидів.

Приготування робочого розчину. Спочатку потрібно приготувати маточний розчин в окремій тарі в об’ємі 1/3 від необхідного. Препарат добавляють до води і ретельно перемішують. Приготовлений маточний розчин переливають в оприскувач через спеціальне сито або марлю, доливають водою до потрібного об’єму. При приготуванні робочого розчину орієнтуватися потрібно на інструкцію. Зараз пестициди випускають в ампулах або пакетах. Це полегшує розрахунок дози для обробки.

Сумісність препаратів. Щоб уникнути звикання шкідника до певних пестицидів і, навпаки, посилити їх захисні властивості, потрібно обробляти рослини препаратами з різними діючими речовинами. При проведенні обприскування рослин часто виникає потреба провести обробку від декількох шкідників. Наприклад, з використанням фунгіциду та інсектициду. Для цього готують бакові суміші: в один об’єм води додають 2 або 3 препарати. Але спочатку потрібно попередньо зробити тест на сумісність в невеликій кількості. Не бажано робити бакові суміші з препаратами, які містять мідь. Готовий розчин необхідно використати в день приготування, суспензії — відразу після приготування.

Проведення обприскування. Плодові дерева починають обприскувати з верхівки крони, поступово переходячи донизу. Робочим розчином необхідно покривати не тільки верхній, а й нижній бік листка. Розпилювач має бути на відстані 0,5 м від оброблюваної поверхні. Обприскують поверхню листя рівномірно до появи першої великої краплі, яка не стікає. Якщо під деревами ростуть суниці, овочеві культури, які дозрівають на час обприскування, то їх закривають поліетиленовою плівкою. Не обробляють перед дощем або якщо на листі є роса. Кращий час для обприскування — вечірні години та рано вранці, коли знижена активність живих організмів; у безвітряну суху погоду при температурі не більше +25°С. Не можна проводити обприскування під час цвітіння — для запобігання пошкодження квітів, отруєння бджіл та корисної ентомофауни. З метою недопущення отруєнь людей від вживання фруктів і овочів, оброблених пестицидами не можна перевищувати норми витрати препаратів, кратність обробки ними рослин та термін, який має бути витриманий до збору врожаю. Так, якщо  капуста, перець, томати,  баклажани, яблуня, груша,  оброблялася препаратом  «Актара 240 SC», то вживати  оброблені цим препаратом  овочі та фрукти  можна не раніше ніж за 14 днів  після їх обробки, а картоплю - не раніже ніж за 20 днів  після обробки. Якщо  яблуні оброблені такими препаратами як «Блискавка», « Децис Профі»  то вживати їх можна не раніше ніж за 30 днів після обробітку. Ягоди (полуницю, малину), а також салат, петрушку, кріп  не рекомендовано обробляти, так як вони посилено поглинають отрутохімікати.

Техніка безпеки

Зберігання пестицидів:
    • Зберігайте препарати у замкненому приміщенні, недоступному для дітей, окремо від харчових продуктів, напоїв та кормів для худоби.
    • Зберігайте препарати лише у непошкодженій герметичній тарі з етикеткою.
    • Зберігайте препарати у прохолодному приміщенні, яке добре провітрюється.
    • Зберігайте препарати у пожежобезпечному приміщенні, окремо від займистих речовин.
    • До початку роботи з препаратом уважно прочитайте тарну наклейку і ретельно виконуйте зазначені в ній інструкції виробника.

Перед початком роботи з препаратом:
    • Важливим фактором, що визначає стійкість організму до отруйних речовин, є харчування. Виснажені люди, як правило, більше піддаються шкідливій дії пестицидів.
    • Перед роботою з пестицидами необхідне вживання їжі. Бажано, щоб вона була повноцінною за складом і містила продукти з обволікаючими властивостями (крохмаль, желатин), що зменшують подразнюючу дію хімічних сполук. Не рекомендується вживати надто солону їжу (оселедці, солоні овочі), яка затримує рідину в організмі, а разом нею і отруйні речовини. Небажано вживати жири, бо вони сприяють всмоктуванню отруйних речовин в організмі. Молоко і молочні продукти дуже корисні, але їх забороняється вживати при роботі з препаратами групи міді.
    • При роботі з пестицидами не можна палити, бо це посилює надходження отруйних речовин в організм. Категорично забороняється під час роботи або безпосередньо перед нею вживати алкогольні напої, бо дія отруйних речовин при цьому посилюється в десятки разів.

Під час роботи з препаратом:
    • Не допускайте попадання препарату на шкіру та в очі.
    • Категорично забороняється під час работи з пестицидами їсти, пити, палити. Не вдихайте пари робочого розчину.
    • Не проводьте обприскування проти вітру.
    • Не працюйте без спецодягу – рукавиць, захисних окулярів, респіратора.
    • Під час обробітку культур дотримуйтесь рекомендованих доз застосування препарату.

Після роботи:
    • Ретельно очистіть обприскувач і вимийте його одразу після закінчення роботи.
    • Переодягніться,а одяг треба попрати.
    • Вичистіть засоби індивідуального захисту, особливо рукавиці.
    • Після роботи необхідно прийняти душ.
    • Перед прийманням їжі треба ретельно вимити руки, прополоскати рот.

Знищення решток і тари:
    • Не використовуйте порожню тару вдруге.
    • Не викидайте порожню тару і не зливайте рештки препарату в каналізаційну систему, в річки або водойми.
    • Знищення (утилізація) тари повинна відбуватися шляхом захоронення її в спеціально відведених для цього місцях.

Перша медична допомога:
    • У разі появи ознак отруєння в осіб, що працівники з пестицидами, необхідно надати їм першу допомогу, а потім негайно відправити до найближчої медичної установи. В місцях роботи з пестицидами повинна бути аптечка з медикаментами.
    • Першу допомога - насамперед потерпілого потрібно вивести на свіже повітря, щоб припинити надходження отрути через дихальні шляхи. У разі надходження отрути крізь шкіру необхідно змити її струменем води і ретельно протерти ватним тампоном. При потраплянні пестициду в очі їх добре промивають водою або 2%-м розчином питної соди.
    • Якщо пестицид потрапив у травний канал, потерпілому треба дати випити декілька склянок теплої води або слабкого розчину марганцевокислого калію, щоб вивільнити шлунок, після чого дати випити півсклянки води з двома-трьома ложками активованого вугілля. Потім дати випити проносне.
    • У всіх випадках отруєння (навіть легкого) необхідно якомога швидше звернутись до лікаря або фельдшера за кваліфікованою
Хімічні засоби захисту рослин внаслідок невірного використання або поводження з ними, можуть стати причиною нещасних випадків і отруєнь.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА в Миколаївській області
головний спеціаліст відділу карантину рослин Загорняк Л.В