День працівника природно-заповідної справи та Івана Купала




7 липня Указом Президента України від 18 серпня 2009 № 629 визначено днем професійного свята працівників природно-заповідної справи.

Цей день обрано невипадково, адже асоціюється він з прадавнім святом Івана Купала – з періодом, коли сонце приходить до зеніту, дає найбільше тепла та світла, виявляє свою чудодійну силу для рослинного і тваринного світу, а отже і для людини. Природа в цей час досягає апогею розвитку, тварини вже народили та підростили своїх діток, рослини розквітнули та набрали цілющих властивостей. Існує легенда, що в Купальську ніч розквітає чарівна квітка папороті і той, хто її знайде, той усе на світі знатиме, дістане скарби, матиме найвищий врожай та не боятиметься лихих сил.

Квітка папороті у реліктовому лісі Ковалівської саги

Охороняючи рідкісну рослину ми охороняємо природу, а зберігаючи природу, як основу нашого буття – ми бережемо нашу країну. Тому, враховуючи складний і відповідальний період у державі, девіз цього року – «Збережемо природу – збережемо Україну!».

Будівля містка через літоральний вал сприяє збереженню узбережжя та рідкісних птахів

Працівники парку захищають берегоау смугу від руйнування

Дух свята природи у повній мірі відповідає духу природно-заповідної справи – складається враження, що кожен працівник цієї галузі знайшов свою чудодійну квітку та дізнався всі таємниці природи, оберігає природні скарби, які складають природно-заповідний фонд України, вирощує безцінний врожай лісів, степів, луків, боліт, морів та річок, не боїться жодних труднощів і долає всі перепони.

Встановлення штучного острівця на озері Солонец - Тузли

В Україні за роки незалежності загальна площа природно-заповідного фонду збільшилася більш ніж втричі і становить 6,08% від території країни.
 Незважаючи на те, що відсоток заповідності Миколаївської області залишається самим низьким в Україні – близько 3%, Очаківський район відрізняється від інших. У його межах розташовано три відомих природно – заповідних об’єктів, і все - завдяки Кінбурнській косі, неперевершена  природа якої приваблює туристів і відпочиваючих. Піщані пляжі, чисті озера, рідкісні живі організми необхідно зберегти для майбутнього. Унікальність та вразливість цієї території потребує особливої уваги і захисту з боку держави, тому зі створенням у 2009 році національного природного парку «Білобережжя Святослава», територія півострова разом з прилеглими акваторіями Дніпро – Бузького лиману, Ягорлицької затоки та Чорного моря отримала більш високий природоохоронний  статус.  

Зустріч екологічної регати на узбережжі Ягорлика

Еколого - освітню діяльність проводят фахівці І. Форманюк, І. Лахтіонова та науковець К. Редінов

Щодня робітники національного природного парку «Білобережжя Святослава» виконують важливу і відповідальну місію – оберігають унікальні природні комплекси Кінбурнської коси, прибережні смуги та водні акваторії,  які мають велике наукове значення та історичну цінність, розповсюджують екологічні знання, тим самим, виховуючи почуття відповідальності кожної людини за свою діяльність перед нащадками.

О. Маркауцан проводить екскурсію для дітей

Забезпечують злагоджену роботу  парку директор НПП «Білобережжя Святослава» Козловський Юрій Іванович та заступник директора – головний природоохоронець парку  Мусієнко Віктор Іванович.

Острівець  для птахів побудували працівники парку

Кожний працівник національного парку на своєму місці якісно виконує довірену йому державою функцію з вивчення та охорони природних багатств нашого краю та забезпечення можливості відвідувачам коси не тільки відпочити на чистому узбережжі моря, а й ознайомитися з пам’ятками історії та природи Кінбурна.

Пресування пластику

Природоохоронна акція

Дирекція національного природного парку «Білобережжя Святослава»  щиро вітає всіх працівників природно-заповідної справи з професійним святом: «У цей святковий день дякуємо усім тим, хто самовіддано працює зберігаючи чудові куточки нашого краю. Зичимо вам міцного здоров’я, родинного затишку, подальших успіхів та нових здобутків у благородній справі охорони довкілля та збереження неповторної краси рідної природи. Хай щастить!»

Центр екоосвіти і туризму
НПП «Білобережжя Святослава»