На Міжнародній виставці - національний природний парк «Білобережжя Святослава»




25-27 березня в Києві проходила 21 Міжнародна туристична виставка UITT-2015 «Україна – Подорожі та туризм», на якій за участі провідних представників туристичного бізнесу Миколаївської області було презентовано рекреаційно-туристичний потенціал перлини Півдня - національного природного парку «Білобережжя Святослава».

Національний природний парк «Білобережжя Святослава» на виставці

Загалом у виставці брали участь 221 туристична компанія та національні туристичні організації з Болгарії, Грузії, Домініканської Республіки, Єгипту, Ізраїлю, Ірану, Італії, Кіпру, Каталонії, Литви, Словенії, Тунісу, Таїланду, Туреччини, Франції, Хорватії, Угорщини, Узбекистану і України.

Вперше на виставці представлена ​​спеціальна експозиція «Екотуризм в Україні». У ній брали участь 22 національних природних парки України, які об'єднала Українська асоціація активного та екологічного туризму за підтримки Міністерства екології та природних ресурсів України. Тема експозиції - інновації та найкращі рішення для активного та екологічного туризму, екотуристичні та пригодницькі тури, майстер-класи та презентації кожного з парків.

25 березня 2015 року в рамках роботи стенду «Екологічний туризм та національні природні парки» проведено яскраву презентацію національного природного парку «Білобережжя Святослава», а саме: «Перспективи туристичної діяльності НПП «Білобережжя Святослава» та «Розробка і функціонування орнітологічного маршруту «Відновлений рай».

Під час презентації національного природного парку «Білобережжя Святослава» грамотами та почесною відзнакою «Зірка Білобережжя Святослава» було нагороджено:

  • Дудкіна Олега Володимировича – директора Українського товариства охорони птахів (м. Київ) – за системну роботу щодо відновлення осель для водоплавних птахів;
  • Станіщевську Інну Володимирівну – директора бази відпочинку «Пелікан» (с. Покровка Очаківського району) – за активну позицію та допомогу НПП «Білобережжя Святослава» у підтримці чистоти на заповідних територіях;
  • Чекету Марину – керуючу відділом соціальної відповідальності компанії «Кока - Кола Україна» (м. Київ) – за сприяння організації акції «Чисте узбережжя» та впровадження проекту щодо відновлення гідрологічного режиму «Бієнколвих плавнів» (Очаківський район).

В рамках виставки було також проведено презентацію проекту «Підтримка національних парків – підтримка майбутнього України», адже  найцікавіші природні території для екологічного відпочинку перебувають у віданні національних парків або знаходяться поряд з ними і вимагають особливої уваги, організаційної підтримки та промоції.

Національний природний парк «Білобережжя Святослава». Чаус В.

Поширення екотуризму в Україні сприяє сталому розвитку територій, тому що дає змогу залучати отримані від туристів кошти на підтримку природно-заповідного фонду та активізує місцеві громади. А після відвідування національних природних парків туристи й самі стають активістами заповідної справи, волонтерами у збереженні природи.

Екотуризм і активний відпочинок, які є одними з найпопулярніших видів у світі, в останні роки інтенсивно розвиваються в Україні і сформувалися у окремий напрямок, який з кожним роком збільшує кількість своїх прихильників. Зокрема, в нашому районі є величезний потенціал для їх розвитку. Адже ми маємо унікальні природні багатства та дивовижні ландшафти, які на території нашого національного природного парку здебільшого збереглися краще, ніж навіть в інших країнах Європи. Крім того, екотуризм це не лише відвідування природоохоронних територій, а й спілкування з працівниками заповідної справи, які доносять цікаву інформацію до відвідувачів.

Начальник наукового відділу «Білобережжя Святослава»Чаус Василь

Загалом експозиція Миколаївської області та НПП «Білобережжя Святослава» отримала високу оцінку організаторів виставки, а представники області за її підготовку, професійність та активну роль у розвитку індустрії туризму були нагороджені дипломом.

Дипломи та «Зірку Білобережжя Святослава» вручає начальник наукового відділу парку Чаус Василь.

Дипломи та «Зірку Білобережжя Святослава» вручає начальник наукового відділу парку Чаус Василь.

Дипломи та «Зірку Білобережжя Святослава» вручає начальник наукового відділу парку Чаус Василь.

Під час презентації парку

Олеся Зіновіївна Петрович

Олеся Зіновіївна Петрович – співробітник Міністерства екології та природних ресурсів України, наша землячка, презентує каталог про національні парки, що були представлені на виставці ( у т.ч. і НПП «Білобережжя Святослава»).

Відділ екоосвітньої роботи
та рекреаційного благоустрою
НПП «Білобережжя Святослава»