Наші щедрі book-дарувальники




Час підтверджує, що очаківці, люди, які читають, дарують, купують і люблять книжки. В Очаківській міський бібліотеці кипить робота, адже не книжками єдиними в ній наповнене життя, зустрічі, бесіди, презентації, новини, книжкові поповнення, обробка літератури, оформлення книжкових виставок, переглядів, статей і повідомлень про роботу книгозбірні.

Очаківці, люди, які читають, дарують, купують і люблять книжки

14 лютого - Міжнародний день дарування книг - таке невеличке, але наше, бібліотечне свято, цей день покликаний об’єднувати всіх, хто приймає дарунки, дарує книги іншим і прищеплює любов до читання. Кожного року, ми з вдячністю висвітлюємо матеріал про книгодарувальників, висловлюємо їм щиру подяку за внесок у формування фонду бібліотеки. Подаровані видання - це надзвичайно прекрасна форма доброчинності, цінне і надійне джерело поповнення бібліотечного фонду єдиної публічної книгозбірні Очакова, яку протягом року відвідує більше 2200 читачів. Ми запевнюємо дарувальників, що всі книги, подаровані бібліотеці знаходять своїх читачів.


Дарунки від наших читачів


Комплекти журналів від родини Хаврель Сергія та Світлани


Дарунки від Колпакової Софії ЗОШ 2 6А кл. та Колпакова Данііла

Минулий 2021 рік і початок 2022 р. були щедрими – бібліотеці подаровано більше 400 нових книг, брошур, буклетів та періодичних видань різної тематики. Дарували літературу зовсім нову і вже читану, авторські видання, з побажаннями і автографами, дарували читачі, відвідувачі, громадські організації та установи. Хочеться згадати кращих.

Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В.О.Лягіна подарувала дві літературні антології Миколаївщини «Живлюща сила ємигії», редакція міської газети «Очаків» передала в дар більше 30 примірників краєзнавчих видань, учасник археологічної експедиції «Очаків - 2021» Юрій Вілінов надіслав чудовий трьохтомник «Спадщина. Краєзнавство: розвідки, знахідки, дослідження». Безмежно вдячні колегам, бібліотекарям КЗ «Куцурубська публічна бібліотека» - за подаровані книги для самих маленьких читачів.


Подяка колегам, бібліотекарям КЗ «Куцурубська публічна бібліотека» - за подаровані книги для самих маленьких читачів

Від Національного музею Голодомору – геноциду в м. Київ, в особі директорки Стасюк Олесі Олександрівни та всього колективу музею ми отримали безцінний подарунок у рік 90-х роковин страшної людської трагедії – Голодомору 1932-1933 рр. – 28 нових книг, які висвітлюють історію голодоморів України, науково-популярні видання. Ми, бібліотекарі, відповідно повинні донести цю пам’ять, зібрану в книгах, нашим сучасним і наступним поколінням читачів, цю правдиву інформацію про наше життя, про нашу історію, про Голодомори.


Безцінний подарунок у рік 90-х роковин страшної  трагедії – Голодомору 1932-1933 рр. – 28 нових книг

Від РЛП «Кінбурнська коса», 8 лютого 2022 р., бібліотека отримала в дар краєзнавчий альманах за авторством З.О.Петровича та К.О.Редінова «Кінбурнська коса». Це стало приємною новиною для читачів, яких цікавить мальовничий природний куточок Очаківщини - Кінбурнська коса. З альманаху читач дізнається про природні умови, історичні події, Кінбурнську фортецю, населені пункти, природокористування, та правила поводження в заповідних об’єктах, еко туристичні маршрути, тваринний та рослинний світ. Книга видана в рамках Комплексної програми охорони довкілля Миколаївської області, координатором якої виступає управління екології та природних ресурсів Миколаївської облдержадміністрації.

Автор книги К. Редінов та завідувачка бібліотеки Г.Біла Г з новою книгою

Автори з різних міст України також не пожалкували книжкових подарунків для очаківських читачів. Письменник з м. Глухів що на Сумщині Петро Товстуха, головний упорядник поетичної збірки «Українська хвиля», під час зустрічі-презентації в санаторії «Борисфен» передав у дар свою нову книгу «Петрова гуморина».


Книга від гумориста Петра Товстухи

Глобальні зміни в житті навколо нас починаються з малого вчинку - з посадженого дерева, з допомоги ближньому. Сьогодні досить поширеним стало явище волонтерства, зокрема серед студентської молоді. Молоді волонтери з м. Київ не стали стояти осторонь волонтерського руху. Сапронов Петро, Микитюк Олександр та Кемська Анастасія, 10 жовтня 2021 р. завітали до читальної зали міської бібліотеки з подарунками – новими українськими книгами, серед них примірники із серії «Знамениті українці»: Коломійця Ростислава «Леонід Биков», «Остап Вишня», Згурської Марії «Кузьма Скрябін», Коляди Ігоря «Ігор Сікорський», Мицика Юрія «Іван Виговський» та ін., книгами із серії «Справжні герої»: Мимрука Олександра «Олег Сенцов», Плохія Сергія «Загублене царство. Історія «Русского мира» з 1470 року до сьогодні» і т.п. Їх акція – це прояв пропаганди української книги, українського слова, історії України.


Українські книги від волонтерів з м. Київ

Письменниця, журналістка, перший заступник голови Одеської обласної Ради миру, член Національної спілки журналістів України, донька відомого письменника-мариніста, драматурга, публіциста, громадського діяча Івана Петровича Гайдаєнка – Валентина Гайдаєнко, наша давня знайома з м. Одеси, подарувала авторську збірку повістей і статей «Дзеркало», це книга - діалог з читачем про час, про титанічні зрушення в нашому житті, про бажання та необхідність задуматись і зрозуміти, хто ми є у сучасному світі і ким станемо в майбутньому, де безкарність і вседозволеність беруть верх над зникаючими у нас рисами милосердя, доброти, відкритості, честі та порядності.


«Дзеркало» книга - діалог з читачем про час, про зрушення в  житті, про необхідність задуматись і зрозуміти, хто ми є у сучасному світі

 
«Дзеркало» книга - діалог з читачем про час, про зрушення в  житті, про необхідність задуматись і зрозуміти, хто ми є у сучасному світі
 

Микола Миколайович Прокопенко, одесит, живописець, графік, книжковий ілюстратор, професор живопису, рисунку і композиції, член Національного Союзу художників України та Національного союзу театральних діячів України, народний художник України, почесний громадянин міста Очаків 12 червня 2021 р. подарував два примірника книг: вірші поетеси Тетяни Бахар (дочки художника) «Восхождение к осмыслению», та поетичну збірку від товариша художника Ігоря Потоцького «Стихи о Гетто», присвячену Голокосту, про який ми не в праві забувати. Обидві книги проілюстровані Миколою Прокопенко і містять авторські побажання очаківським читачам.


Поетичні збірки від одеситів

 
Поетичні збірки від одеситів
 

Лариса Дмитрівна Якубова - український історик, доктор історичних наук, завідувачка відділу Інституту історії НАН України, член-кореспондент Національної академії наук України, заслужена діячка науки і техніки України, особисто, влітку 2021 року, відвідавши нашу бібліотеку, подарувала свою книгу «Фортеця Очаків у ХVIII ст.», побажавши читачам. - «Миру, здоров’я, радості. Вивчайте історію Очакова. Очаківській бібліотеці з найкращими побажаннями, процвітання та творчих успіхів! Автор». Це унікальне видання присвячене історії міста-фортеці Очаків XVIII ст. за рукописними та книжковими фондами Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського, її спеціалізованих підрозділів. До наукового обігу залучено вагомі архівні джерела, історіографія, картографічний матеріал, що висвітлюють найскладніші та мало досліджені періоди історії українського козацтва в Південному регіоні України. Книга зацікавить істориків, архівознавців, джерелознавців, книгознавців, всіх кого цікавить історія України та рідного міста.


Книга Лариси Якубової «Фортеця Очаків у ХVIII ст.»

 
Книга Лариси Якубової «Фортеця Очаків у ХVIII ст.»
 

Традиційно, не оминув у період літньої відпустки міську бібліотеку, наш земляк, друг Олександр Стражний, лікар – психотерапевт з 25 - річним досвідом роботи, член Асоціації українських письменників, автор багатьох книжок (в нашому фонді їх тепер вже 18), залишив на розсуд читачам свою нову книгу «Проблемы, в которые играют люди». Що ж в цій книзі? Як жити легко і просто, не переймаючись ні про що. Не заздрити, не скупитися, не падати духом. Виходити переможцем із будь-якої ситуації. А як втілити це у реальність, коли щодня приноситься купа проблем? Але те, що прийнято називати проблемою, як правило, не є проблемою. Ми вигадуємо їх самі, на рівному місці, а потім героїчно шукаємо неіснуючі рішення. Автор книги не дозволить читачу залишитися наодинці зі своїми душевними негараздами. Ви вже на шляху до іншого життя та готові скласти рецепт свого щастя: як ставитися до тих, хто тобі заздрить, сімейне життя: навіщо люди одружуються і чому розлучаються, як перестати порівнювати себе з іншими і бути самим собою? На ці та інші питання читач знайде відповіді у подарунку Олександра Сергійовича.


На багато питань читач знайде відповіді у подарунку Олександра Стражного.

Перший місяць осені 2021 року стартонув 3 вересня презентацією книги нашої землячки, літературознавиці й мистецтвознавиці Олександри Філоненко «Арабески и сны» - переможця ХV-го обласного конкурсу «Краща Миколаївська книга» 2020 р. у номінації «Літературний дебют», що вийшла друком у видавництві Ірини Гудим. Це був вдалий і щасливий старт для першого місяця осені. Нова книга, подарована авторкою очаківським читачам стала затребуваною і популярною.


Олександра Філоненко, автор книги Арабески и сны

 
Олександра Філоненко, автор книги Арабески и сны
 

День 15 вересня приніс бібліотеці нове наукове видання «Николаев в истории создания Добровольного флота (1878 г.)», присвячене історичним подіям, що відбулися у м. Миколаєві у другій половині ХІХ – початку ХХ ст. та пов’язані зі створенням Добровільного флоту Російської імперії. Книга містить інформацію про жителів міста, які брали активну участь у пожертвуванні коштів на придбання океанських крейсерів і їхнього озброєння. Авторами книги, що вийшла друком у видавництві «Іліон», є кандидат історичних наук, доцент, депутат Миколаївської обласної ради VIII скликання, голова постійної комісії з питань науки і освіти, інновацій, молоді, сім’ї і спорту, культури та духовності Миколаївської облради, член Національної спілки краєзнавців України Євген Григорович Горбуров та кандидат історичних наук, заслужений юрист України Костянтин Євгенович Горбуров. Слід додати, що у 2021 році колекція дарунків від Євгена Григоровича не обмежилася лише вказаною книгою, в лютому ми отримали міні - книжечку «Микросхемы мысли» у якій зібрані авторські афоризми, а напередодні Дня Перемоги, 7 травня, Євген Григорович особисто завітав до міської бібліотеки на презентацію книжкової виставки-панорами «В серцях і книгах – пам'ять про війну», і черговий раз проявивши жест щедрості, подарувавши дві книги «Истории из прошлого», «Мой дед Григорий Горбуров».


Нове наукове видання Є.Г.Горбурова «Николаев в истории создания Добровольного флота (1878 г.)»

 
Нове наукове видання Є.Г.Горбурова «Николаев в истории создания Добровольного флота (1878 г.)»
 


Нове наукове видання Є.Г.Горбурова «Николаев в истории создания Добровольного флота (1878 г.)»

 
Нове наукове видання Є.Г.Горбурова «Николаев в истории создания Добровольного флота (1878 г.)»
 


Думки маленькі, а  сенс великий


Дві подаровані книги від Є.Горбурова «Истории из прошлого», «Мой дед Григорий Горбуров»

16 вересня 2021 р. - день ознаменувався літературним відкриттям, знайомством і книжковими новинками. Це була зустріч з миколаївськими молодими талановитими письменницями Анною Софіною та Оленою Півненко які завітали з виїзною інформаційною сесією “Молодь ТІК: творча, інтелектуальна, креативна” та своїми прекрасними творами: «Лавка продажу дітей», «Дивозбірка для допитливих дітей», «Єлень. Пряжа долі», «Єлень. Час Битви», «Єлень. Таємниця білої олениці», які поповнили фонд нашої книгозбірні та швидко розійшлися по домівках юних читачів.


Молоді талановиті письменниці Анна Софіна та Олена Півненко презентували свої літературні подарунки

Баран Олег Іванович, професор Миколаївського державного університету ім. В.Сухомлинського, автор багатьох збірок математичних задач, дитячих науково-популярних книжок з математики, громадський діяч якому не байдужа історія та сучасність рідного краю і міста свого дитинства, наш почесний читач і земляк, подарував Очаківській бібліотеці книги свого колеги та товариша Є.Г.Мірошниченка, доцента університету, філолога, журналіста й краєзнавця та дарунки ще двох авторів – одного свого колеги по університету, професора В. Гладишева «Город «на стыке моря и лимана» присвячену Миколаєву і миколаївцям та актуальним питанням сучасної культури та збірку, укладену Н.Христовою «Михаил Кондратьев. Сердце отданное людям». Про ці дарунки висвітлювалася інформація у статті Людмили Кочмар Від класики до романтики // Чорноморська зірка.-2021.- 3 вересня; № 33 .- ст. 2.


Баран О. І., професор Миколаївського держуніверситету ім. В.Сухомлинського, автор багатьох збірок математичних задач, дитячих наук

 
Баран О. І., професор Миколаївського держуніверситету ім. В.Сухомлинського, автор багатьох збірок математичних задач, дитячих наук
 

Здивувала багатьох відвідувачів бібліотеки дарунок-книга очаківського письменника, автора знаменитого роману «И наши следы одинокие» Анатолія Білоножкіна «Так получилось». Це збірка повістей та оповідань написаних автором у період з 2018-по 2021 років.


Багатьох читачів здивувала дарунок-книга очаківського письменника Анатолія Білоножкіна «Так получилось».

 
Багатьох читачів здивувала дарунок-книга очаківського письменника Анатолія Білоножкіна «Так получилось».
 

Читачі-краєлюби завжди з нетерпінням чекають ексклюзивні дарунки від Марченка Ігоря Володимировича. Минулий рік не став винятком, 14 лютого, краєзнавчий фонд бібліотеки поповнився 5 брошурами, серед них видання 1829 року «Сочинения Николая Фомина «Воины времён Очаковских или возвращение на свою родину капитана Доброхотова, после долговременной разлуки с семейством своим». 12 липня, ми прийняли в дар нові репринти «Бюллетень Всеукраинской Государственной Черноморско-Азовской Научно-Промышленной Опытной Станции «ВУГЧАНПОС» №13-14 1923 года, «Устав экономического общества офицеров Очаковского гарнизона 1900 г.», статтю І.Я.Сироватського «О миграциях скумбрии в Черном море».

20 вересня Ігор Марченко презентував чергові два видання «Бюллетень Всеукраинской Государственной Черноморско-Азовской Научно-Промышленной Опытной Станции №2-3, типография г. Очакова, 1923 г.».

17 грудня 2021 р., під бібліотечну ялинку, наш меценат подарував вісім примірників репринтних видань «Стаття составлена на основании сочинения Леонса Пенгом профессора  новейшей истории в Безансонском университете: Фрацузы в России. Опубликована в русском ежемесячном историко-литературном журнале «Исторический вестник» Париж. 1886 года»., «Очаков. Краткий исторический очерк военных действий Русских морских и сухопутных сил у стен Очаковской твердыни… 1901 г.».


Читачі-краєлюби  з нетерпінням чекають ексклюзивні дарунки від Марченка Ігоря Володимировича

 
Читачі-краєлюби  з нетерпінням чекають ексклюзивні дарунки від Марченка Ігоря Володимировича
 


Ретро новинки під бібліотечну ялинку

 
Ретро новинки під бібліотечну ялинку
 

17 вересня 2021 р. до бібліотеки надійшов подарований десятий, ювілейний, останній екземпляр краєзнавчого літературно-художнього і публіцистичного Альманаху про Очаків та очаківців «Південне місто», більш знаний серед читачів і краєзнавців як «Южный город» укладача Шпильового Вадима Володимировича. Чому останній? Так вирішив редакційний комітет, завершився краєзнавчий проект. Видання за три роки з дня свого народження стало одним з найочікуваніших надходжень до бібліотеки. Альманах визивав серед читачів зацікавленість, спори, здивування, відкриття, спогади та ін.. Творча група, кланяючись, сказала своїм відданим читачам та авторам літературних, публіцистичних, поетичних, мистецьких, краєзнавчих, фото матеріалів: «Прощавайте, дорогі друзі. Спасибі вам за багаторічну підтримку!». Альманах виконав свою місію і призначення. Він розповів про головне, запалив інтерес до історії міста та його людей, зацікавив читача. Ця добірка з 10 видань одна із самих затребуваних серед наших читачів.


Читач Вячеслав Малов Юрійович з автором альманаху Південне місто Вадимом Шпильовим.

Очаківець, Валерій Павлович Романенко, презентував своє перше літературне-художнє видання «Асоціації», книга чекає свого читача.


Романенко Валерій Павлович і його книга Ассоциации

Традиційно, висловлюємо щиру подяку редакційній колегії особливої газети «Очаківський тиЖдень», депутату Очаківської міської ради Миколі Чернишу та вірному другу бібліотеки Кузнецю Сергію, за багаторічну подарункову акцію та безоплатні подарунки бібліотеці і читачам – 115 випусків газети. В читальній залі бережно зберігаються всі випуски цього періодичного краєзнавчого видання яке із задоволенням читають люди різних вікових категорій. А також спасибі за довгоочікуваний подарунок – збірник перший, виданий за авторством Сергія Кузнеця та Жанни Кузнець «Топоним – азбука Очакова. Происхождение очаковских названий», в цій невеличкій книжечці зібраний матеріал про топоніми Очакова та Очаківщини, який друкувався на шпальтах щотижневика «Очаківський тиЖдень» в період з 2009 по 2019 роки.


Збірка перша від упорядника Сергія Кузнеця Топоним - Азбука Очакова

 
Збірка перша від упорядника Сергія Кузнеця Топоним - Азбука Очакова
 

ЩИРА ПОДЯКА дарувальникам - жителям міста Очаків: нашим вірним читачам: Світлані Робулець, Людмилі Головні, Тетяні Мироненко, В’ячеславу Тютюнникову, Олені Татрантіній, Світлані Пономарьовій, Сергію та Світлані Хаврель, Федору Віхерко, Ользі Мойсеєнко, Наталії Дубовіковій, Ніні Хижняк, Лідії Стаканчук, Оксані Буняченко, Михайлу Ливарюку, Лілії та Геннадію Романюк, Тетяні та Дар’ї Коржовим, Юрію Приходченко, Анатолію Божко, Людмилі Булатовій, Катерині Карауш, Ользі Бичковій, Лідії Колпаковій, Оксані Чернетинській, голові ОСББ Людмилі Хорсун. Окремі слова вдячності дарувальникам зі стажем: Валентині Грабовській, Ларисі Войчунас, Андрію Домніну, Галині Бєлали та багатьом іншим.


Дарунки від Світлани Робулець


Ливарюк Михайло і 7 цікавих книг у дар книголюбам


Книги з домашньої бібліотеки родини Романюк Геннадія та Лілії,


Дубовікова Наталія - 60 нових, цікавих,корисних дарунків читачам різних вікових категорій

 
Дубовікова Наталія - 60 нових, цікавих,корисних дарунків читачам різних вікових категорій
 


Божко Анатолій з унікальним подарунком, книгою Маяки України

 
Божко Анатолій з унікальним подарунком, книгою Маяки України
 


Учасниця акції Подаруй бібліотеці книгу - читачка з с. Осетрівка Оксана Чернетинська

Серед дарунків є гостросюжетні та дивовижні романи, поетичні збірки, класичні детективи, історичні та науково-популярні видання, сучасні історії для маленьких читачів, газети і журнали.


Смачні кулінарні подарунки від Тарантіної О.М., читальна зала і квіткова краса

 
Смачні кулінарні подарунки від Тарантіної О.М., читальна зала і квіткова краса
 


Книги від одеської общини привезла Пономарьова Світлана


Оля Бичкова з дитинства вчилася на книгах, сьогодні навчає учнів ЗОШ 2 та щедро ділиться любимими книгами з бібліотекою

 
Оля Бичкова з дитинства вчилася на книгах, сьогодні навчає учнів ЗОШ 2 та щедро ділиться любимими книгами з бібліотекою
 


Колектив бібліотеки безмежно вдячний всім, хто читає, дарує книги і відвідує бібліотеку

Ми зустрічалися з дарувальниками під час презентацій, вони приходили до бібліотеки, щоб передати дарунки, або, підписавши книгу з теплими побажаннями на адресу наших користувачів, відправляли їх поштою, передавали через знайомих і т.п.

Шановні автори, користувачі, відвідувачі, всі-всі, хто дарував і дарує книги, ми невимовно вдячні вам за щедрість і увагу до міської бібліотеки! Ми пам’ятаємо кожного з вас, дбайливо зберігаємо та всебічно популяризуємо подаровані вами видання! Ми впевнено можемо назвати всіх вас друзями. Адже лише друзі приходять з чудовими подарунками.

Нашим шановним користувачам, пропонуємо завітати до бібліотеки, ознайомитися з інформацією про подаровані видання,, аби погортати сторінки уподобаних вами книжок.

Ганна Біла, завідувачка міської бібліотеки