Хатній горобець – птах 2024 року




Товариством охорони птахів України визначено птахом року – хатнього горобця. Будучи вихідцем з Євразії та Північної Африки, хатній горобець успішно розповсюдився на всі континенти світу, крім Антарктиди.

На Кінбурнській косі мешкає два види горобців – хатній та польовий. Хатній тяжіє до населених пунктів та є синантропним видом.

Горобець хатній – веде переважно зграйний спосіб життя. У лютому-березні птахи пожвавлюються та облаштовують гнізда. Гнізда знаходяться переважно в укриттях, інколи відкрито на деревах. У нормі мають 2, рідко 3 кладки протягом сезону розмноження. Перші кладки з’являються в квітні, а з останніх кладок пташенята вилітають у серпні – вересні. Насиджування триває близько 10 днів, а через два тижні пташенята залишають гніздо.


Самець (ліворуч) фото Ф. J. Moffit, та самка (праворуч) хатнього горобця. фото Є. Лободи

Живуть горобці осідло та здійснюють кочівлі. З середини літа горобці збираються у великі зграї та кочують у пошуках їжі, не відлітаючи далеко від місць гніздування. Ночують птахи на деревах, в нішах, під дахами тощо.
Живиться горобці переважно рослинною їжею, лише навесні частково комахами, якими також вигодовують пташенят. Інколи завдають шкоди садкам поїдаючи плоди вишні, черешні, винограду тощо.

Цікаві факти про хатніх горобців:

  • Горобці розселилися завдяки людині та живуть поруч з нею близько 10 тисяч років;
  • Горобці зазвичай літають на швидкості 38-42 км/год. Через кожні 15 хв. польоту вони зупиняються, щоб відпочити;
  • У природі горобці живуть переважно від 4 до 5-ти років;
  • Під час польоту серце горобця б’ється з частотою 1000 ударів в хвилину у той час як у людини під час бігу – лише 140;
  • По землі горобці пересуваються короткими стрибками, так як їх короткі лапки не пристосовані для ходьби;
  • Горобці бачать світ в рожевих відтінках, що досить незвично, так як зазвичай тварини мають чорно-білий зір;
  • Горобці - однолюби. Вони створюють сім'ю раз і на все життя;
  • Горобці люблять приймати пісочні ванни. Птахи повністю занурюються в пісок і чистять своє пір'я від паразитів;
  • Світова популяція хатнього горобця оцінюється в 1 млрд. особин. Чисельність горобців у багатьох містах суттєво зменшилась в останні десятиріччя;
  • Перший пам'ятник горобцю був споруджений в середині XIX століття в місті Бостоні (США). До 1860 року в Америці горобців не було. Їх завезли з Англії спеціально для боротьби з гусінню. Горобці буквально врятували бостонців від голоду, коли там на полях з'явилася гусінь небаченої досі комахи. Скромні птахи з честю впоралися з покладеною на них місією та так і залишилися жити на новому місці;
  • Скульптура «Горобця-бунтара», який вирвався зі своєї клітки на волю, прикрасив сквер Київських інтелігентів у столиці України улітку 2014 року;

Очаков.

  Очаков.  

20 березня відзначають Всесвітній день горобця. Ця дата має на меті підвищити обізнаність про такого птаха і підкреслити важливість збереження популяції горобців хатніх, які ще доволі поширені в містах, але їх чисельність з кожним днем неухильно скорочується.


Костянтин Редінов,
старший науковий співробітник РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»