Миколаївщина втрачає супер рідкісні рослини




Громадськість Очаківщини виявила факт знищення рідкісних рослин. Очаківський р-н характеризується слабкою родючістю каштанових ґрунтів. Попередні покоління господарювали раціональніше сучасних землеробів. Враховуючи низьку родючість та географію місцевості до недавнього часу, значна частина земель Очаківського району була великим пасовищем і використовувалась радгоспом - держплемзаводом ім.Шмідта. Це, як правило, були осолоділі поди, засолені землі, крутосхилі балки. Хоча і спостерігався місцями значний перевипас худоби, але таке традиційне використання земель дозволяло десятиріччями виживати корінній степовій флорі та фауні. І ось настали часи фермерства і приватизації. Частині фермерів були роздані ці невгіддя. Така ж доля випала і на Аджигольську балку, яку також розпаювали і нещадно розорюють під вирощування сільгоспкультур. Місцями розорані схили балки з нахилом біля 30 градусів, що ніде в світі не допускається. 

Це приведе до активізації ерозійних процесів. В результаті розорювання цілинних ділянок степу знищується безцінні залишки дикої природи.

В процесі проведення природоохоронного рейду, Очаківською районною асоціацією «Зелений Світ» виявлено факт масового знищення рідкісних рослин, занесених в Червону книгу України: пізньоцвіта ангарського, шафрана сітчатого та трьох видів ковили.

Шафран сітчастий

Пізньоцвіт анкарський

Пізньоцвіт анкарський - одна з найрідкісніших рослин України. В Миколаївської області відомо всього два локалітети цих рослин, загальною чисельністю біля 1000 екземплярів: в Камянській  та Аджігольській балках Очаківського району. Весною цього року один з цих локалітетів в Аджігольській балці розораний і є загроза його повного знищення.

Тільки розорюванням одного паю природі нанесені збитки на суму біля 300 тис. гривен. При таких тенденціях господарювання виникає сумнів: Чи зможуть побачити цілинний степ і ці рідкісні рослини  наші діти та онуки?

Заст. голови Очаківської районної
екологічної асоціації «ЗЕЛЕНИЙ СВІТ»
З.О.Петрович