Правила поведінки у захисній споруді




З метою швидкого заповнення сховища, маршрути руху до нього позначаються покажчиками, на яких вказується: сховище (протирадіаційне укриття – далі ПРУ) № 54, відстань до нього і стрілка, яка вказує напрям руху. У нічний час написи, покажчики і входи повинні бути освітлені або дубльовані світловими покажчиками. Підходи до сховища повинні постійно бути розчищені. Порядок заповнення сховища (укриття) населенням і його розміщення визначаються завчасно.

По сигналу “Закрити захисні споруди” особовий склад ланки обслуговування, за вказівками керівника, зупиняє допуск в сховище і закриває входи.

Особи, що укриваються, повинні прибувати у захисну споруду із засобами індивідуального захисту та 2-добовим запасом продуктів та води у поліетиленовій упаковці та мати при собі найбільш необхідні речі. Забороняється приносити у захисну споруду легкозаймисті речовини або речовини, що мають сильний запах, а також громіздкі речі, приводити тварин.

Заповнювати захисні споруди необхідно організовано, без паніки. Розміщує людей у відсіках особовий склад формувань з обслуговування захисних споруд. Осіб, що прибули з дітьми, розміщують в окремому відсіку чи у місці, спеціально відведеному для них. Дітей, людей похилого віку і людей з поганим самопочуттям розміщують біля огороджувальних конструкцій і ближче до повітроводів.

Особи, що укриваються, під час перебування у захисній споруді повинні виконувати усі вказівки особового складу формування, що стосуються перебування у споруді, надавати їм необхідну допомогу.

Тим хто знаходиться в захисних спорудах забороняється ходити без необхідності по приміщенням, палити, запалювати свічки та інші освітлювальні засоби з відкритим вогнем. Відпочинок в сховищі організується позмінно. Вихід із сховища без дозволу керівника забороняється. Вивід із сховища (ПРУ) виконується після отримання відповідного розпорядження, або при аварійному стані сховища, яке створює загрозу життю і здоров’ю громадян.

При завалі сховища (укриття), або його пошкодження керівник не чекаючи допомоги із зовні, організує роботи щодо виходу із нього, використовуючи для цього тих що укриваються..

Евакуація із сховища виконується у такій послідовності: спочатку на поверхню виходить декілька чоловік, для того щоб надати допомогу тим, хто не може вийти самостійно, а потім евакуюються потерпілі, люди похилого віку та діти, а після них – всі інші.

Мись В.В.,
зав.НКП м.Очаків