«Ні!»-бруду, «Ні!»-насиллю!




Національним природним парком «Білобережжя Святослава» (Миколаївська область) за підтримки ГО «Українське товариство охорони птахів», жителів Кінбурнської коси, в рамках акції «Я люблю своє узбережжя» проводиться системна робота по видаленню відходів та захаращень минулих років.

Показовою є робота по ліквідації стихійного сміттєзвалища в лісовому кварталі Державного підприємства «Очаківське лісомисливське господарство», яке утворилось більше ніж десять років до появи самого національного парку. Дирекція, співробітники парку закликають всі об’єкти природно-заповідного фонду, де є такі хронічні звалища наслідувати цей приклад, бути небайдужими, незважаючи ні на які обставини, а саме, на відсутність фінансування для проведення очистки, на те, що територія сміттєзвалища увійшла до складу парку без вилучення у землекористувача, що зібрані відходи переміщуються на єдиний узаконений полігон ТПВ в сусідню Херсонську область на відстань більше ніж 70 кілометрів. 

Як результат такої небайдужості, тільки протягом 2014-2015 років зменшено на третину площу забруднення, вивезено більше десяти великовантажних автомобілів загальним об’ємом біля 200 кубічних метрів змішаних відходів та майже два автомобілі відсортованої зі звалища вторинної сировини, скла та пластику і наразі роботи по очистці продовжуються.

Проведення чергової акції по очищенню 17 листопада 2015 року співпало з трагічними подіями в дружній нам Франції. На імпровізованому мітингу перед початком заходу співробітники національного парку виказали свою щиру підтримку громадянам Франції в боротьбі з насиллям та терором, пам'ять загинувши мирних людей вшановано хвилиною мовчання . «Nous avec vous! Nous avec vous! Ми з вами!» - такі слова звучали на мирній та чистій землі Кінбурна.

Відділ еколого-освітньої роботи
та рекреаційного благоустрою
національного природного
парку «Білобережжя Святослава»