Дитячий міні – парк «Борисфен» - новий екопроект НПП «Білобережжя Святослава»




Створення шкільного міні-парку «Борисфен» у Василівської ЗОШ - один із екопроектів, що започаткував у 2013 році Центр екоосвіти й туризму НПП «Білобережжя Святослава». Учасників екопроекту об’єднує бажання взяти участь у природоохоронній та дослідницькій діяльності, ближче познайомитися с роботою працівників природно – заповідної справи та навчитися вирішувати проблеми збереження унікальних об’єктів природи та історії на Кінбурнській косі. Координує роботу шкільного міні – парку фахівець з екоосвіти НПП Лахтіонова І. В.

Вже зроблені перші кроки: головою міні – парку обрали ученицю 9 класу Мурленко Анастасію. Під її керівництвом почали діяти чотири екобригади, їх командири увійшли до складу «комітету екологічних рішень»: це Шуткевич Марія, Лахтіонова Діана, Щабельський Андрій, Колтунов Олександр. 

Комітет екорішень

Виявити найближчі від школи ділянки, які потребують уваги та втручання, організувати природоохоронні акції та проводити роз’яснювальну роботу серед населення – головні завдання міні – парку.
 Кожен учасник екопроекту, за допомогою працівників парку, має можливість спробувати себе у заходах, спрямованих на охорону заповідних територій, взяти участь у наукових спостереженнях та дослідженнях.

Враховуючи багаторічну дослідницьку роботу Василівської ЗОШ по вивченню історії Кінбурна, національний парк запропонував учням школи створити власну шкільну екостежку «Ракова Січ», територія якої вже давно є об’єктом дослідження шкільного наукового товариства «Дослідник», яким багато років керує вчителька історії Твердовська Любов Петрівна.

На фото зустріч вчених – археологів з юними краєзнавцями Василівської школи.

Є у «Борисфена» своє інформаційне бюро, члени якого зробили куточок природи та постійно поповнюють його інформацією.

Голова міні - парку

Перша екостежка

Це перша подорож членів «Борисфену» екологічною стежкою коси, на якій співробітники НПП «Білобережжя Святослава» «посвящали» членів міні - парку у туристи.

Туристичне  фото 

У конкурсі на краще туристичне фото І місце зайняла фотографія учасників походу Василівської школи, яку розмістили у газетах «Очаків» та «Чорноморська Зірка».

   

Екобригада «Юних охоронців», яку очолює Колтунов Олександр, підтримали акцію «Чисте узбережжя». Учасники екобригади: Ігнатенко Дмитро, Твердовський Владислав, Цветкова Надія та Цветкова Анастасія – визнані найактивнішими учасниками акції. Щоб досягнути високих результатів, акція перетворилася на «козацьку толоку», у результаті згладженої роботи учнів було очищено від сміття ділянка узбережжя .  

Фотоконкурс

На фотовиставці  «Моє ти море безкрає!», присвяченій Міжнародному Дню Чорного моря, найактивніші учасники екологоосвітніх заходів: Янчишина Майя та Лахтіонова Діана продемонстрували власні фотографії.

З відкриттям грибного сезону актив екологічного інформаційного бюро  шкільного міні-парку «Борисфен» звернувся до всіх любителів-грибників з проханням та застереженням:

Бережи гриби в природі!
Не руйнуй їхні грибниці!

З цією метою учнями, членами міні – парку, були виготовлені інформаційні листівки та розповсюджені серед місцевих жителів та в людних місцях с. Василівка. 

У лісі були встановлені інформаційні таблички, на яких грибники мали змогу ознайомитися з правилами збору грибів та наслідками недотримання цих правил для природи коси та її жителів.

Янчишина Майя та Лахтіонова Діана дуже сподіваються, що грибники, зустрівши на своєму шляху таку інформаційно-агітаційну табличку, обов’язково звернуть увагу на прохання та застереження школярів.

Нещодавно у школі стартувала природоохоронна акція «Щедра годівниця». На прохання «комітету екологічних рішень» вже виготовлено 20 годівниць. Розвішування годівниць та підгодовування птахів планується проводити разом з працівниками НПП «Білобережжя Святослава».

На фото голова міні – парку Мурленко Анастасія навчає малюків дитячого садка секретам підгодовування пташок. 

Щедра годівниця

Для покращення екологічних знань учнів «комітетом екологічних рішень» заплановані зустрічі з співробітниками національного парку.
Нещодавно запросили до школи співробітника відділу екоосвітньої роботи та рекреаційного благоустрою О.Є. Маркауцана, який розповідав про таємниці живій природи Кінбурну та правила поводження з живими мешканцями коси. Зустріч закінчилася несподіваною фото сесією.


Напередодні Новорічних свят, у рамках акції «Збережи ялинку!», відбулася зустріч учнів Василівської школи з помічником лісничого Кінбурнського лісництва ДП «Очаківське ЛМГ» Соляр С.В.

Учасники зустрічі виготовили попереджувально-інформаційні листівки, а члени екологічної агітбригади «Гілея» розповсюджували їх серед жителів села.

Збережи ялинку

Центр екоосвіти і туризму НПП «Білобережжя Святослава» бажає шкільному міні – парку «Борисфен» у Новому 2014 році продовжить природоохоронну діяльність. Нехай наша спільна справа несе добро природі та людям, закладаючи основу для світлого майбутнього.

Центр екоосвіти і туризму НПП «Білобережжя Святослава»