Екскурсія на Кінбурнську косу для переможців краєзнавчо – природничого конкурсу «Краю мій рідний!»




19 травня на Кінбурнській косі відбувся ІІ тур щорічного районного краєзнавчо–природничого конкурсу «Краю мій рідний!», десять років тому започаткованого РЛП «Кінбурнська коса»

Екскурсійна програма для переможців, як і завжди – це незабутня морська подорож водами Дніпро – Бузького лиману на катері «Козирка», автобусна прогулянка у дубову рощу урочища Комендантське

та реліктовий Геродотовій ліс Ковалівської саги, відвідування «орхідного поля» та Ягорлицької затоки.

А щоб ближче ознайомитися з умовами гніздування птахів на штучних острівцях, орнітолог парку Костянтин Редінов запросив учнів на узбережжя озера Лопушне, де бажаючи спостерігали за куликами, крячками та мартинами.

У зоопарку Очаківського лісгоспу, учасники подорожі «спілкувалися» з його мешканцями та з задоволенням годували верблюда Барона та вовка Вову,

   

дружнє сімейство кабанів та доброзичливих муфлонів,

а ще побачили птахів: красеня – лебедя,

лелеку, родину страусів, павичів та яскравих фазанів.

   

Кульмінацією «спілкування» стала вже традиційна «фотосесія», яку провів для учнів співробітник НПП «Білобережжя Святослава» Олег Маркауцан. Всі бажаючі мали змогу зробити фото з полозами та черепахами, розуміючи, що на добре відношення заслуговують і представники дикої природи.

Конкурсна програма почалася на узбережжі Ягорлицької затоки зі «сніданку туриста», коли з запропонованого набору продуктів, в похідних умовах, наші юні мандрівники готували собі їжу.

Після «сніданку» змагання ІІ туру продовжилися між школами: учасники відмічали на карті Кінбурнського півострова вже пройдений маршрут, визначали краєвиди коси, що найбільш запам’яталися.

Більшу увагу зосередили на птахах водно–болотних угідь, яких необхідно було самостійно визначити та знайти орнітологічні помилки на малюнках та плакатах. Учні ще раз підтвердили, що вони справжні переможці.

По завершенню ІІ туру кожний його учасник отримав брошуру «Заповідні узбережжя», також, за сприянням Г. Ф. Крикун, були відзначені найкращі знавці історії свого краю.

Опікувалися учнями під час екскурсії вчителі шкіл: Хворостіна В.О. (ЗОШ № 4), Тихомирова В.В. (ЗОШ № 1 та ЗОШ № 3), Безлепкіна Н.В. (ЗОШ № 2) та Лахтіонова І.В. (Василівська ЗОШ)

Дирекція РЛП «Кінбурнська коса» щиро дякує за підтримку у організації конкурсу депутату облради Голодницькому Олександру Григоровичу та його помічнику Лапшину Олександру Івановичу.  Подорож була б неможлива також без капітана катера Падалко Андрія Вікторовича та водія Дяченко Віктора Степановича.

Координатор конкурсу І. В. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»