Виставка миколаївських художників Валентина Меркулова та Ганни Стефановської




Очаківський музей мариністичного живопису ім. Р.Г.Судковського презентує виставку миколаївських художників, членів МСХУ Меркулова В.М. та Стефановської Г.Є. На виставці представлено 37 живописних витворів художників.

Відкриття виставки в музеї ім. Р.Г.Судковського

Частина експозиції, до якої увійшли витвори В. Меркулова, складається з натюрмортів та пейзажів, при допомозі яких, художник проводить екскурсію по тім місцям, де був, по улюбленим містам, по улюбленим порам року. А наприкінці пригостити натюрмортом з осінніх дарів. Всі його картини хоча й яскраві, соковиті, але в той же час дуже м’які, теплі, майже прозорі. Як сказав його друг, народний художник України, лауреат Шевченківської премії А.Антонюк: «У Валентина є свій погляд, своє бачення, свій світ. У кожній його картині міститься частинка приватного життя».

Урочистість мить та мить привітання

В.Меркулов та Г.Стефановська біля могили Р.Г.Судковського

Валентин Миколайович Меркулов народився 1 квітня 1957 року.  Закінчив майстерню-студію Б.С.Задвидського і Т.Н.Яблонської. Учасник міжнародних, всесоюзних, республіканських і обласних виставок.
Малювати спочатку було лише хобі. Художник розповів, що за освітою він криміналіст. Його художній талант був помічений на 3 курсі інституту, коли Валентин приймав участь у конкурсі політичної листівки. Він увійшов у двадцятку кращих. Коли видали листівку, автор отримав гонорар більше 60 карбованців. Це був перший досвід майбутнього художника.
Роботи Меркулова знаходяться в колекції музею Прадо (Мадрид, Іспанія), а також в інших музейних та приватних колекціях. Роботи Меркулова прикрашають зали європейських художніх галерей. Проте «зіркова хвороба» не торкнулася його легкої душі. Цінитель японської поезії, художник і сам пише в жанрі хайку. Про славу просто: «Ну что, потрогал я эту славу – ничего особенного…».    

Автори та співробітники музею

Стефановська Ганна Євгеніївна народилася 3 січня 1976 року в м. Миколаєві у родині інженера та лікаря. З 1982 по 1992 рік навчалася у миколаївській СЗШ №53.
У 1993 році вступила до Київського державного університету культури і мистецтв за спеціальністю декоративно-ужиткове мистецтво, по закінченню якого у 1998 році отримала кваліфікацію спеціаліста декоративно-ужиткового мистецтва – художнього оформлення тканини та виробів з неї.
Після закінчення університету розпочала творчу діяльність. Працювала учителем праці та малювання у школі, очолила гурток декоративно-прикладного мистецтва у Будинку творчості учнів Ленінського району м. Миколаєва.
На сьогоднішній час активно бере участь у роботі молодіжного об’єднання Миколаївської організації національної спілки художників України, постійна учасниця міських, обласних, всеукраїнських художніх виставок.
Велику частину виставки займають пейзажі Ганни Стефановської. Оглядаючи її картини, ми наче мандруємо світом, мандруємо по живописнім куточкам рідного краю. Природа нашого краю сповнена багатством фарб та форм. Лісові краєвиди майстерно виписані художницею в академічному стилі.
В ніжних поетичних роботах майстриня оспівує рідну Миколаївщину, пише пейзажі й натюрморти чистими, звучними фарбами, щоб показати глядачеві природу у всьому її багатстві й розмаїтті.