Гідно вшановано пам'ять героїв «битв на водах Очаківських»




16 липня 2013 року за ініціативи та підтримки Посольства США, козацьких організацій Півдня України,  національного природного парку «Білобережжя Святослава» (Миколаївська область) в м.Очаків та на території Кінбурнської коси відбулися святкові заходи з нагоди відзначення 225-річниці перемоги російського флоту при підтримці Чорноморського козацтва в гирлі Дніпро-Бузького лиману (так званих битв на водах Очаківських) і посвячення у козаки героя Американської війни за незалежність та батька військово-морського флоту США Джона Поля Джонса.

Мешканцям та гостям міста було представлено хореографічну інсценізацію цієї події у постановці митців Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка та козацьких організацій Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей. З вітальними словами до присутніх звернулися представники органів обласної та місцевої влади, посол США Джон Теффт, нащадок кошового отамана Чорноморських козаків Антона Головатого – Олег Головатий.

На території національного природного парку «Білобережжя Святослава», на шпилі Кінбурнської коси, в місці, де за ініціативою Джона Поля Джонса розміщено блок-форт, встановлено знак в честь видатного американського військового моряка, російського контр-адмірала Джона Поля Джонса. Знак відтворює козацьку легенду про те, що після посвячення в козаки адмірал Джонс на весельному човні підійшов до турецького флагманського корабля та власноручно написав крейдою: «Спалити. Поль Джонс». Що і було блискуче зроблено протягом 18-19 червня 1788 року силами Лиманської флотилії з залученням козацької ескадри чайок при вогневій підтримці блок-форту.

Про інтерпретацію історичних подій минувшини,  видатних постатей П. Джонса, О. Суворова, А. Головатого, С. Білого, які зміцнювали історико-культурні зв’язки українського, російського та американського народів йшлося на зустрічі директора  парку  Козловського Ю.І. та заступника директора Чауса В.Б. з послом США Джоном Теффтом і радником посольства США в Україні Еріком Джонсоном, які висловили також бажання ще не раз відвідати національний природний парк «Білобережжя Святослава».

Світлана Тарабан,
НПП «Білобережжя Святослава»