Чому китайці зацікавилися Очаковом




Китайська залізнична будівельна корпорація веде переговори з Смарт-Холдингом Вадим Новинського про будівництво глибоководного порту в Очакові, який розташований за 60 км на південь від Миколаєва.

Очаків — це стратегічний перевантажувальний пункт, який контролювався як мінімум 10 різними країнами за останні 2000 років. Він знаходиться за 3,6 км від Кінбурнської коси, яка контролює судноплавство в гирлі Дніпра. У Смарт-Холдингу повідомили, що китайці ведуть переговори про збільшення глибини гавані вдвічі (до 15-18 метрів), будівництві 70-кілометрової залізничної гілки до Миколаєва і портових терміналів для зерна і залізної руди (продукції, яка домінує в торгівлі України з Китаєм). На сьогодні Китай є найбільшим торговельним партнером України.

З огляду на стратегічне положення Очакова, на відстані 100 км на південь від якого знаходиться Крим, в минулому році ВМС США побудували в Очакові для ВМС України операційний центр вартістю $700 тис. Коли було оголошено про будівництво, російський політик-націоналіст Володимир Жириновський заявив: «Очаків — це російська земля». У наступному році в Очакові базуватимуться кілька американських патрульних катерів Mark VI.

Минулого місяця CRCC, друга за величиною державна будівельна компанія Китаю, підписала меморандум про взаєморозуміння з Міністерством інфраструктури України щодо модернізації внутрішніх водних шляхів України. Йдеться про Дніпро, який протікає через Херсон, і Південний Буг, що протікає через Миколаїв, другу найдовшу судноплавну річку України. В обох проєктах китайську команду очолюють Лі Цзюньцяо, виконавчий директор CRCC14 Overseas Construction and Development Co Ltd. (дочірня компанія CRCC) і Ван Чуанг, заступник генерального директора 14th Bureau Group CRCC.

«Нібулон», найбільший вантажовідправник на Дніпрі, будує портовий комплекс на Чорному морі в Очакові і відновлює рибоконсервний завод. Генеральний директор Нібулона Олексій Вадатурський написав на своїй сторінці в Facebook, що для того, щоб забезпечити консервний завод рибою, ракоподібними і молюсками з Дніпро-Бузького лиману компанія розглядає можливість будівництва мілководних риболовних суден на суднобудівній верфі Нібулона в Миколаєві.

Від редактора: … в повільні серпневі дні зробіть крок назад, щоб пильно поглянути на Очаків і на те, хто контролював цей вузький в'їзд в глибинку України.

Ця історія починається приблизно в шостому столітті до нашої ери з фракійців і скіфів. Потім прийшли понтійські греки, імперські римляни, монгольські орди, молдавські королі, генуезькі купці, кримські татари, Османська імперія, грецький принц, а в 1788 році — царська Росія з американським військово-морським офіцером Джоном Полом Джонсом, який командував російським флотом.

Під час Кримської війни англо-французький флот прийняв командування обома сторонами протоки в 1855 році.

У 1941-1944 роках румуни знову зайняли Очаків.

З огляду на пропозицію Китаю подвоїти судноплавні глибини і побудувати сучасні термінали в місті з населенням 14 тисяч осіб, виникає питання про те, а чи не ведуть вони довгу гру в місті, яке дехто вважає глухоманню.

З найкращими побажаннями, Джеймс Брук

Джерело: НВ - український новинний проект