У 2017 році новий порядок бюджетного відшкодування ПДВ




Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні)» від 21.12.2016 р. № 1797-VІІІ (далі — Закон № 1797), а саме п. 92, унесено зміни до ст. 200 ПКУ, що регулює, зокрема, порядок бюджетного відшкодування ПДВ.

Так, із 1 січня 2017 року формуватиметься лише один Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування. Здійснюватиметься це на підставі баз даних ДФС і Казначейства України.

Водночас п. 135 Закону № 1797 передбачено такі перехідні моменти:

- до 10 січня 2017 року ДФС зобов’язана на підставі реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування платникам податку, які відповідають і які не відповідають критеріям, визначеним п. 200.19 ПКУ, у редакції, що діяла до 01.01 2017 р., сформувати єдиний Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування в хронологічному порядку їх надходження (п. 52 р. ХХ ПКУ);

- бюджетне відшкодування ПДВ здійснюється в межах коштів, наявних на єдиному казначейському рахунку (п. 55 р. ХХ ПКУ);

- до 1 лютого 2017 року ДФС формує в хронологічному порядку надходження заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ Тимчасовий реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування, поданих до 1 лютого 2016 року, за якими станом на 1 січня 2017 року суми ПДВ не відшкодовані з бюджету (п. 56 р. ХХ ПКУ);

- відшкодування узгоджених сум ПДВ, зазначених у Тимчасовому реєстрі, здійснюється в хронологічному порядку відповідно до черговості надходження заяв про повернення таких сум бюджетного відшкодування ПДВ у межах сум, визначених законом про Держбюджет на відповідний рік. Розподіл сум бюджетного відшкодування ПДВ, визначених законом про Держбюджет на відповідний рік, між Тимчасовим реєстром заяв про повернення суми бюджетного відшкодування та Реєстром заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість здійснюється Кабінетом Міністрів України (п. 56 р. ХХ ПКУ).

Як і раніше, Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування підлягає щоденному, крім вихідних, святкових і неробочих днів, оприлюдненню на офіційному веб-сайті ДФС (зміни до пп. 200.7.3 ПКУ).

Окрім того, оновлений п. 200.10 ПКУ передбачає:

1) проведення камеральної перевірки даних податкової декларації або уточнюючих розрахунків (у разі їх подання) у строк, передбачений абз. 1 п. 76.3 ПКУ, контролюючий орган проводить камеральну перевірку;

2) узгодження контролюючим органом заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами камеральної перевірки, а у випадках, визначених п. 200.11 ПКУ, — за результатами документальної перевірки.