Сонячне затемнення в Очакові




Є ще новина, що може зацікавити навіть місцевих магів. Ми випадково отримали один цікавий результат, що теж на пряму стосується Очакова земного. Не без певної застороги, але ми стверджуємо, що 10 червня 2021 року в Очакові можна буде спостерігати незначне сонячне затемнення. Його повна полоса зображена на наступному скріншоті, що відображає отриману внаслідок розрахунків полосу цього затемнення.

Повна фаза буде спостерігатися в північно-східних районах США, Канади, на заході Гренландії, в Північно-льодовитому океані (практично через полюс) та на сході Росії.

На довготі  Очакова (31,539 градуса східної довготи)  широта крайньої південної точки тіні затемнення дорівнює 46 градусів північної широти, тоді як широта центру міста становить 46, 619 градусів північної широти. Різниця в 0,619 градусів по широті дає на місцевості 68,7 км. Це наглядно видно на наступному скріншоті, де шлях краю тіні на контурній карті проходить південніше міста.

Віддаленість краю тіні від міста всього на неповні 69 км висуває дуже строгі вимоги до точності розрахунків. Адже Очаків буде на самому краю полоси затемнення і невелика неточність програмного забезпечення може спричинити помилку в прогнозі. Та, незважаючи на це ми стверджуємо, що тінь Місяця, рухаючись по поверхні Землі лише самим своїм краєм, але все ж має зачепити очаківський регіон. Тому фаза затемнення буде малою і багато хто може просто не помітити явище.

   

Ми провели лише попередні розрахунки і деякий аналіз результатів. І все ж дійшли переконання, що незначне затемнення диску Сонця в Очакові буде. Про це говорить щойно наведений скріншот з результатами передбачення обставин затемнення конкретно для Очакова. Як бачимо прогноз говорить, що перший контакт тіні з Сонцем відбудеться о 10 годині 59 хвилин 26 секунд Всесвітнього часу (по Києву додати 3 години) і триватиме приблизно 38 хвилин.

А тепер головне. Хочу звернутись до очаківців, в першу чергу до учнів старших класів, які вирішать простежити за ходом явища. Повідомте свої висновки про якість прогнозу в редакцію «Чорноморської зірки» або в Національний Центр аерокосмічної освіти за адресою ncaomu@email.dp.ua вказавши тему листа «Очаків». Адже спостереження на самому краю тіні – це добрий тест для точності програмного забезпечення і ми будемо вдячні вам за цінну інформацію. Щоправда для якісного спостереження треба виконати  декілька умов: заздалегідь приготувати закопчене скло (або засвічену фотоплівку і таке інше), крізь яке добре видно Сонце без болю для очей, бути уважним і розпочати спостереження за 30-40 хвилин до прогнозованого часу початку затемнення.

Якщо раптом Ви вирішите спостерігати збільшене Сонце за допомогою телескопа – будьте ще більш уважні і ДУЖЕ ОБЕРЕЖНІ. Ні в якому разі не дивіться на Сонце в окуляр, це дуже небезпечно для очей. Зображення Сонця треба з допомогою спеціальних переломляючих призм, що йдуть в комплекті з телескопом вивести на екран, а на об’єктив телескопа одягти діафрагму, яка теж має бути в комплекті. Це убезпечить оптику приладу від руйнування внаслідок перегріву. Якщо Ваш телескоп належним чином не вкомплектований – для спостережень Сонця його використовувати не можна.

Володимир Усіченко,
Національний Центр аерокосмічної освіти

Газета «Чорноморська зірка» №18 від 21 травня 2021 р.,