Тривають навчальні збори оперативного резерву першої черги




Відповідно до «Плану призову резервістів оперативного резерву першої черги Збройних Сил України на навчальні збори протягом 2017 року» на серпень-вересень сплановано проведення значної кількості навчань з резервістами по відновленню бойової здатності бойових частин ЗСУ, в тому числі і військовозобов’язаних з міста Очакова і Очаківського району.

Аналіз проведеного оповіщення і прибуття резервістів визначеної категорії до Очаківського РВК викликає певну стурбованість з приводу розуміння військовозобов’язаними, які здебільшого пройшли горнило війни, необхідності підтримання бойової готовності корпусу резерву Збройних Сил України. З одного боку розумієш їх, що життя не стоїть на місці і потрібно розбудовувати власне життя, з іншого події на сході країни вимагають прийняття певних зусиль тримати «порох сухим» і бути в готовності до відсічі агресора у разі загострення ситуації. Безвідповідальне ставлення громадян держави до захисту своєї Вітчизни, як свідчить історія і в тому числі й історія України, може призвести до трагічних наслідків для кожного її громадянина.

Тому звертаюся до усіх учасників АТО, учасників бойових дій, які насправді стали для нас справжніми героями і заслуговують на довічну повагу, все ж переглянути свої особисті погляди, відкласти на місяць рішення життєво-важливих питань, пройти зборові заходи по відновленню і власної бойової навченості і бойової злагодженості у складі підрозділів бойових частин.

Вимушений нагадати, що за ухилення від навчальних зборів передбачена в кримінальному кодексі стаття відповідальності:

«Стаття 337. Ухилення від військового обліку або спеціальних зборів
…2. Ухилення військовозобов’язаного від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів - карається штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців».

Безумовно це крайній захід, який морально важко застосовувати до людей, які не ховалися в 2014-16 роках від мобілізації і з честю виконали свій конституційний і громадський обовязок, але ситуація вимагає застосовувати ці принизливі для справжніх патріотів заходи.

Тому звертаюся до самих резервістів, до членів їх родин, друзів і близьких з розумінням поставитись до цього невеличкого випробування і не заплямити своє чесне ім’я. Тим більш, що місячний термін проведення навчальних зборів, згідно чинного законодавства, повністю фінансується.

Для тих, хто працює офіційно - передбачено збереження місця роботи і середньомісячної заробітньої плати, яка потім компенсується підприємствам, установам, організаціям незалежно від форм власності за рахунок Кабінету міністрів, хто перебуває на обліку центрів зайнятості – зберігається і виплачується допомога по безробіттю, а також усім виплачується місячна винагорода у розмірі від 4000 до 6000 тис. грн. в залежності від звання та займаної посади, яку резервіст обіймає під час зборових заходів.

Крім того, для тих, хто побажає підписати контракт на проходження служби у військовому резерві передбачено щорічна одноразова грошова винагорода у розмірі від 1200 грн.

ТВО військового комісара
Очаківського РВК
капітан 2 рангу С.М. Чорний