Як зміняться з 2017 року розміри штрафів




Як змінюються з 2017 року розміри штрафів за порушення строків реєстрації в ЄРПН податкових накладних і розрахунків коригування

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні)» від 21.12.2016 р. № 1797-VІІІ (далі — Закон № 1797) оновлено порядок застосування штрафних санкцій за порушення строків реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, передбачений у ст. 1201ПКУ.

Відповідно до змін, визначених п. 61 Закону № 1797, якщо платник ПДВ, на якого покладено відповідний обов’язок (ст.ст. 192 та 201 ПКУ), порушує граничний строк, передбачений ст. 201 ПКУ, для реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування, то до нього застосовуються такі штрафні санкції:

Окрім того, оновлений п. 1201.2 ПКУ передбачає нарахування 50-відсоткового штрафу за відсутності реєстрації в ЄРПН протягом граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, податкової накладної та/або розрахунку коригування, що зазначена в податковому повідомленні — рішенні, складеному за результатами перевірки контролюючого органу.

Такий 50-відсотковий штраф не застосовується в разі реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування до податкової накладної до початку проведення перевірки, предметом якої є дотримання вимог ПКУ щодо своєчасності реєстрації таких документів у ЄРПН.

При цьому якщо після спливу 10 календарних днів, наступних за днем отримання платником податку податкового повідомлення-рішення (виявлення під час податкової перевірки), так і не будуть зареєстровані на платника чекає накладення додаткового штрафу в розмірі 50%.

Зауважимо:

1) зазначені штрафи не поширюються на податкові накладні, що не надаються отримувачу (покупцю), складені на операції звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою;

2) у разі призупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН згідно з нововведеним п. 201.16 ПКУ такі штрафні санкції не застосовуються на період призупинення такої реєстрації до прийняття рішення щодо відновлення реєстрації таких податкових накладних/розрахунків коригування згідно з пп. 201.16.4 ПКУ.