Зміни до Порядку ведення Реєстру неприбуткових організацій




ДФС оприлюднила на власному веб-сайті проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 р. № 440», якою планується доопрацювати діючі редакції Постанови № 440 та Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого Постановою № 440 (далі — Порядок), у частині:

виключення положення абз. 5 п. 7 Порядку, у якому йдеться, що установчі документи неприбуткової організації передбачають, що доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються винятково для фінансування видатків на утримання такої організації, реалізації мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності, визначених її установчими документами. Це суперечить вимогам до установчих документів, що передбачені пп. 133.4.1 ПКУ;

унесення змін до п. 14 Порядку для врахування розгалуженості структури профспілок, політичних партій, інших неприбуткових організацій, які можуть діяти на підставі установчих документів організації вищого рівня;

збільшення строків із 10 до 30 днів подання контролюючому органу реєстраційної заяви та копій документів у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації або внесення змін до її установчих документів, у т.ч. установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких вона діє.

Водночас проектом враховані законодавчі зміни до:

Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV стосовно надання Державному реєстратору реєстраційної заяви за формою 1-РН у разі внесення неприбутковою організацією змін до установчих документів:

п. 133.4 та підрозділу 4 р. ХХ ПКУ, які внесені з прийняттям законів «Про внесення змін до Податкового Кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій» від 06.10.2016 р. № 1667-VIII та «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 р. № 1797-VIII.