Чорноморка затвердила план дій на найближчі 25 років




14 грудня 2017 року відбулося пленарне засідання 15 сесії 1-го скликання Чорноморської сільської ради об’єднаної територіальної громади, у роботі якої взяли участь голова Очаківської райдержадміністрації С.В. Самоуков, головний архітектор району В.В. Кифоренко, представники виконавця робіт по розробці Генерального плану с. Чорноморка – ТОВ «ЗЕМ-ЮР-ЦЕНТР», інвестора – компанії «СКАЙРІЗОН БЛЕК СІ», представники ЗМІ.

Першим було розглянуто питання про затвердження Генерального плану с. Чорноморка, з якого поінформував присутніх голова Чорноморської сільської ради ОТГ А.А. Дмитренко. Андрій Анатолійович зазначив, що у 2016 році Чорноморською сільською радою був укладений тристоронній договір на розробку Генерального плану с. Чорноморка між Чорноморською сільською радою, представником інвестора «СКАЙРІЗОН БЛЕК СІ» та представником підрядника «ЗЕМ-ЮР-ЦЕНТР». В процесі роботи декілька разів уточнювалися обсяги та вартість робіт, і нині вони підходять до логічного завершення, тому проект Генплану села, розроблений згідно з чинним законодавством, який пройшов громадські обговорення (в інтернеті є відеозвіт про це обговорення, де було поставлено ряд питань, що були враховані в подальшій роботі над проектом та доопрацьовані), й виноситься наразі для затвердження на засідання сесії. Після громадських слухань проходила містобудівна рада, під час якої теж були внесені деякі зауваження до проектної документації, і вони на даний момент усунуті. Тому на думку усіх трьох сторін – сільської ради, представників розробника та інвестора, документація готова до затвердження на сесії сільської ради.

Генеральний план населеного пункту с. Чорноморка складається з декількох розділів: детальних планів територій вулиць Бейкуської, Приморської, вулиці Суворова (с. Чорноморка), детального плану території промислової зони для будівництва та експлуатації глибоководного морського порту в складі Генерального плану та проектних меж с. Чорноморка Очаківського району Миколаївської області. Загалом дана документація охоплює площу 3650 га. Це майже вся територія колишньої Чорноморської сільської ради. «Ми взяли до уваги усі питання, цікаві для нас та нашого інвестора, тому, враховуючи зауваження, внесені під час громадських обговорень та засідання містобудівної ради, подаємо документацію на затвердження», - підбив підсумки А.А. Дмитренко.

Головний інженер проекту А.А. Цимбал додав, що намічені етапи довгострокової перспективи розвитку території та заходи з їх реалізації. Наступним етапом після затвердження Генерального плану має стати встановлення нових меж населеного пункту та землевпорядна документація і зміна земельно-господарського упорядкування села. Тобто Генеральний план і план зонування є тією документацією, яка дозволяє проводити подальші роботи з розвитку Чорноморки.

Представник інвестора С.І. Браган висловив сподівання, що депутати проголосують за затвердження Генплану, громада отримає можливість подальшого розвитку регіону, й у залученого реального інвестора буде можливість прийти вже не на порожнє місце, що дасть змогу спільними зусиллями розпочати продуктивну працю, він також побажав успіхів у розвитку села.

С.В. Самоуков наголосив, що це історична подія не тільки для Чорноморки, чи для Очаківського району, а й для всієї Миколаївської області, і, навіть, для всієї України, адже такі потужні інвестори не кожного дня виявляють своє зацікавлення. Сергій Вікторович додав, що ніколи не сумнівався, що вдасться дійти до фінішної прямої.

В.В. Кифоренко (до думки якого, як зазначив А.А. Дмитренко,неабияк дослухалися при розробці проекту, зважаючи на його професійність у даному питанні), підкреслив, що за останні десять років це перша подібна робота, доведена до логічного завершення, що виноситься на розгляд сесії. І дуже добре, що Чорноморка знайшла таку можливість. Віталій Васильович привітав усіх з тим, що робота виконана, а як вона буде реалізовуватися у подальшому, - залежить від самої громади і її принциповості. Бо Генплан – це не просто красива картинка, а справжня відповідальність і перед інвесторами, і перед собою, адже його необхідно буде дотримуватися.

А.А. Дмитренко висловив слова вдячності тим людям, які допомагали та підтримували в реалізації даного проекту, фінансували його, адже самостійно здійснити таку величезну роботу було б досить важко. Зокрема, хоч Чорноморка і відділилась у окрему громаду, та голова РДА продовжував надавати підтримку з даного питання, і приймав досить активну участь у його реалізації, відзначив він. «Звісно, затвердження Генплану не означає, що вже завтра Чорноморка заживе зовсім по-іншому, і потечуть молочні ріки з кисільними берегами, але ми отримаємо алгоритм наших дій на майбутнє, чого так не вистачає на сьогодні нашій Україні в цілому. Генеральний план – це той документ, який описує наші подальші кроки з покращення умов проживання й інвестиційної привабливості та інших питань, які відтепер мають у Чорноморці запрацювати, це план дій на найближчі 25 років», - зазначив голова сільської ради ОТГ.

Враховуючи все вищезазначене, проект рішення з даного питання депутати підтримали одноголосно, затвердивши містобудівну документацію, Генеральний план села Чорноморка, детальний план території частини с. Чорноморка з планом зонування територій, детальним планом територій промислової зони для будівництва та експлуатації глибоководного морського порту в складі Генерального плану в проектних межах села загальною площею 3600 га у складі: Генеральний план, план зонування, детальний план території частини с. Чорноморка по вул. Бейкуській, детальний план території частини с. Чорноморка по вул. Приморська, детальний план території частини с. Чорноморка по вул. Суворова, детальний план території промислової зони для будівництва та експлуатації глибоководного морського порту у складі Генерального плану та проектних меж с. Чорноморка Очаківського району Миколаївської області, розроблений ТОВ «ЗЕМ-ЮР-ЦЕНТР».

На засіданні сесії також були розглянуті питання про внесення змін до бюджету сільської ради на 2017 рік, про надання дозволу на розробку технічної документації на земельні ділянки на території ОТГ, про надання пільг по сплаті за харчування дітей з багатодітної родини у дошкільному навчальному закладі та інші.

Л.Кочмар
газета "Чорноморська зірка" №101-102 від 22.12.17 р.