Безпечна акула — катран




У нашій свідомості твердо зміцнілось твердження, що акули є небезпечними хижаками і безжальними вбивцями. Однак подібний опис не відноситься до акули катран, яка живе в Чорному морі і на відпочиваючих не нападає.

Чорноморська акула катран завдовжки сягає 1—2 метри, а важить менше двадцяти кілограмів. Проте живе довго — до 25 років. 

Тіло катрана має класичну «акулячу» форму, цигаркоподібне, витягнуте і дуже обтічне. Вже по одному зовнішньому вигляду можна зрозуміти, що це надзвичайно рухлива акула, здатна стрімко переслідувати здобич.

Катран

Звичайна довжина катрана не перевищує 1-1,2 м, при вазі 8-12 кг, однак зустрічаються і більші особини понад 2 м в довжину і вагою до 20 кг.

Забарвлення тіла катрана непомітне - спинна сторона сіро-бурого, сіро-сталевого або сіро-блакитного кольору, черево сірувато-біле, попелясте або біле. На спинній стороні і боках іноді є невеликі світлі плями.
Очі середнього розміру, позбавлені мигательной перетинки. Рот знаходиться на нижньому боці загостреного рила, має характерну для акул форму півмісяця, в звичайному стані закритий. Кілька рядів гострих невеликих зубів служать для утримання здобичі і перемелювання їжі. Зуби, як і у всіх акул, періодично підміняються із задніх рядів, заповнюючи в передньому ряду відсутні або прийшли в непридатність.
Відмінною особливістю катрана є наявність на спинних плавцях колючих шипів, які несуть захисну функцію для цієї акули. Ще одна відмінна ознака катрана - відсутність анального плавника. Втім, такі зовнішні ознаки присутні майже у всіх видів численного загону катраноподібних акул.

Хвостовий плавець має збільшену верхню лопать веслоподібної форми.

Катран у Чорному морі

Катран не полюбляє великих глибин. Та це й зрозуміло — у Чорному морі на глибині знаходиться отруйний сірководневий шар, де катранові нема чого робити. Тому він і тримається берега. Їсть усе живе, що може схопити без загрози для себе — в основному не дуже великих риб. Не гребує й ракоподібними — крабами та креветками.

Цікавою властивістю катрана є здатність до яйцеживородіння та рекордна тривалість виношування зародка — майже до двох років. Акула катран — риба живородяща, самки випускають на світ близько 14 акулят, які з’являються цілком сформованими і готовими до самостійного існування. Їх маса складає 40-50 грамів.

До одного року акулята виростають до 35 сантиметрів. Повне статеве дозрівання досягається до 13-17 рокам.

Практичне значення катрана визначається тим, наскільки він небезпечний для промислових риб, та його власною їстівністю. Шкоди він завдає незначної, а сам катран — доволі смачна риба, з якої виготовляють балик. Печінка катрана використовується в медицині як джерело вітамінів А та Б.

Чорноморський рибоохоронний патруль.