Орлани Очаківщини мають вижити!




Орлан – білохвіст один з найбільших хижих птахів України, внесений до Червоної книги України, Червоної книги міжнародної спілки охорони природи, Європейського Червоного списку, охороняється Бернською та Боннською міжнародними конвенціями.

Орлан-белохвост

Згідно загального обілку зимуючих орланів проведеного в 2017 році на території Кінбурнської коси проводить зимівлю 61 орлан-білохвіст. Це майже половина всієї кількості орланів Азово-Чорноморського регіону України. 

В Очаківському районі, упродовж декількох років, пара орланів гніздиться в полезахисній смузі, серед агроландшафтів. Але кожний рік грабіжниками зрізуються дерева з гніздом і забираються пташенята. В 2017 році орлан побудував нове гніздо і в ньому на даний час знаходяться двоє пташенят, які через місяць піднімуться на крило та відлетять з району гніздування.


Гніздо орлана-білохвоста

Потрібні волонтери, любителі птахів, добровольці природоохоронці для охорони місця гніздування орлана. Хто може з взяти участь в спасінні орланів, відгукніться, З бажаючих буде сформована команда та розроблено графік чергування.


Гніздо орлана на землі

Для довідки. Орлан-білохвіст - один з найбільших представників ряду Соколоподібних, родини Яструбових. В Україні кілька разів спостерігався його «родич» орлан-довгохвіст. Інший близький до нього вид білоголовий орлан – символ США.

Розмах крил орлана-білохвоста від 2 до 2.5 м, вага до 3.5 – 5,8 кг. Він більший за беркута, але менший ніж сипи та грифи. Причому чисто білим хвіст у них стає лише на 6-му році життя, коли орлани набувають остаточного вбрання. До гніздування птахи приступають лише у віці 4-6 років.

На Кінбурнській косі дорослі орлани в районі гнізда звичайно тримаються круглий рік. Гнізда будують на соснах, вільхах і дубах. В Україні гнізда знаходили на висоті від 6 до 28 метрів. На одній гніздовій території може бути до 3-х гнізд які орлани займають в різні роки. Звичайно гнізда будуються весною, але інколи восени та взимку.

Діаметр гнізда від 1 до 2,5 метрів. Висота гнізда до 3 –х метрів. Важити таке гніздо може більше 1 тонни! В березні, іноді в кінці лютого, з’являється кладка з 1-3 (звичайно 2) яєць, яйця розміром з гусине яйце. Їх насиджує переважно самка, на протязі 35-40 діб. Пташенята з’являються з другої половини квітня. Поки вони малі, їх обігріває самка, вона ж їх і годує їжею, яку приносить самець. Пізніше в обігріві пташенят приймає участь і самець. Для старших пташенят обоє батьків здобувають поживу, але завжди гніздо знаходиться під наглядом дорослих.


Пташенята орлана-білохвіста

Молоді орлани починають вилітати з гнізд найраніше в кінці травня. Перші вильоти з гнізда пташенята здійснюють на декілька десятків метрів і невдовзі повертаються в гніздо. В гнізді вони й ночують, сюди ж їм батьки приносять поживу. Поступово дистанція польотів збільшується. Пташенята залежать від «батьків» близько півтора місяця, після чого дорослі їх перестають годувати. Далі долі молодих орланів залежить від них самих.

З.О. Петрович