Зимовий 2017 облік орлана–білохвоста у Азово-Чорноморському регіоні




 

У період з січня 2016 по березень 2017 Українське товариство охорони птахів за участі національного природного парку «Білобережжя Святослава» та за фінансової підтримки Товариства охорони птахів Королівства Нідерландів (Vogelbescherming Nederland, BirdLife партнер в Королівстві Нідерландів) виконує проект «Посилення збереження та управління ключовими зимівельними територіями орлана-білохвоста на Кінбурнському півострові, прибережної зони Північно-західної частині Чорного моря».

В рамках цього проекту НПП «Білобережжя Святослава» в координації з Українським товариством охорони птахів ініціювало проведення загального обліку зимуючих орланів - білохвостів в Азово-Чорноморському регіоні України.

Поточний облік був присвячений також всесвітньому Дня ВБУ, гаслом заходу стало «Шануймося та гуртуймося на добрії справи !»

Метою обліку було встановлення чисельності та територіальної динаміки популяції зимуючого орлана-білохвоста на ключовій зимівельній території України.

Пара орланів на території НПП «Меотида»

Враховуючи дані обліків зимівельної популяції орлана-білохвоста в Україні у зимовий період 2008-2009 року, проведені в рамках проекту Українського товариства охорони птахів, фінансованого Товариством охорони птахів Королівства Нідерландів, можна стверджувати, що приморська мережа об’єктів ПЗФ півдня України від Дунайського біосферного заповідника до НПП «Меотида», та прилягаючі до них ділянки включають основну частину зимівельної території цього птаха. У зв’язку з цим обліки орлана-білохвоста у цьому регіоні дозволять зробити найбільш наближену до реального стану справ оцінку зимівельної популяції виду.

Орлани у національному природному парку  «Тузловські лимани»

Облік проводився 30 січня 2017 року за сприятливих погодних умов (сонячно і мороз від 10 градусів ) в період з 12.00 години до повних сутінок на місцях годівлі орлана та в період повернення орланів з годівлі на ночівлю, за однією методикою на відомих із попередніх зимових спостережень місцях годівлі та ночівлі птаха з використанням достатньої кількості спостережників та спостережних пунктів. В обліку взяли участь волонтери, представники біосферного заповідника «Дунайські плавні», національних природних парків «Тузловські лимани», «Нижньодністровський», «Білобережжя Святослава», «Олешківські піски», «Азово-Сивашський», «Приазовський», «Меотида», двох регіональних ландшафтних парків «Тилігульський» - тобто практично всіх приморських об’єктів ПЗФ України за виключенням Чорноморського біосферного заповідника, адміністрація якого вже традиційно ігнорує всі ініціативи регіонального природоохоронного співробітництва.

Згідно попередніх даних, які зараз ще узагальнюються та обробляються, зимуюче поголів’я орлана-білохвіста в природно-заповідних об’єктах Азово-Чорноморського регіону станом на 30 січня складає 113 особин, і для нас, національного природного парку «Білобережжя Святослава», приємно повідомити, що практично половина від цієї кількості, а саме 61 особина, проводить зимівлю на території Кінбурнської коси.

Учасники обліку обмінялись важливою та цікавою інформацією (про це у наступному матеріалі) щодо зимівлі орлана, надали звіти та пропозиції про покращення проведення таких заходів та вдячні ГО «Українське товариство охорони птахів», в особі директора Дудкіна Олега та спеціаліста товариства Яремченко Ольгу, за дієву підтримку та координацію заходу.

Разом з НПП «Білобережжя Святослава» взяли участь в обліку-орланів учні Покровської школи (керівник Щеглова І.В.).

   

Кутікова Анастасія і Коноплева Дарина (6 кл.)

Кутікова Анастасія, Коноплева Дарина (6 кл.) та Хомутянський Юрій, Бородін Роман (7 кл.)

Відділ науки
НПП «Білобережжя Святослава»

В 2016 році до обліку орланів приєдналися учні 6 – 11 класів Василівської ЗОШ - члени шкільного міні – парку «Борисфен», учасники виїзного практикуму.