Як далі буде розвиватися туризм на Кінбурні?




14 травня у Очакові відбувся круглий стіл з питань збереження і відновлення природного комплексу Кінбурнської коси, ініціатором проведення якого став народний депутат України А. Вадатурський.

Андрій Олексійович зазначив, що це вже другий подібний захід, подякував усім присутнім за небайдужість і щиру зацікавленість даною темою, а також привітав з поверненням орхідного поля у власність держави завдяки наполегливим і послідовним діям прокуратури, громадськості й НПП «Білобережжя Святослава» та з ліцензуванням вперше за останні п’ять років діяльності з вилову креветок і риби на Кінбурнській косі.

Зустріч розпочалася з виступу начальника управління Південного офісу Держаудитслужби в Миколаївській області Д. Яковлева. Він зупинився на основних недоліках, виявлених під час проведення державного фінансового аудиту у НПП «Білобережжя Святослава». Перш за все начальник служби зауважив, що у звітах парку відсутні відомості щодо кількості збережених ним червонокнижних рослин і тварин, що не дає змоги оцінити ефективність його роботи. Також, на його думку, істотно впливає на розвиток парку та виконання ним природоохоронних функцій (зокрема на території акваторії) і відсутність правовстановлюючих документів НПП та реєстрації їх в земельному кадастрі, і низький рівень матеріально-технічного забезпечення установи, і недоукомплектованість кваліфікованими кадрам, що і призводить до неефективного витрачання бюджетних коштів. А відсутність у керівництва повної інформації про реальну кількість відпочиваючих на території призводить до втрати додаткових надходжень. За результатами перевірки, як зазначив Д. Яковлев, були розроблені обґрунтовані пропозиції щодо підвищення ефективності використання коштів державного бюджету, які направлено до Державної аудиторської служби України для узагальнення і ініціювання їх вирішення перед Міністерством екології та природних ресурсів України.

Далі взяв слово директор Національного природного парку «Білобережжя Святослава» Ю. Козловський. Він погодився з результатами аудиту, але пояснив, що усі виявлені недоліки пов’язані з об’єктивними причинами, підкресливши, що останні 4 роки парк фінансувався за остаточним принципом, тобто лише за захищеними статтями (зарплата, енергоносії тощо). Але незважаючи на відсутність транспорту, паливно-мастильних матеріалів, технічних засобів, парк повинен функціонувати, тому люди змушені працювати і працюють в тих умовах, які є. Що ж до кваліфікованих кадрів, то директор нацпарку зазначив, що їх дійсно не вистачає, але працівники без відповідної освіти зараз її здобувають, підвищуючи свою кваліфікацію, що стало обов’язковою умовою їх подальшого перебування на посадах.

   

«Та й форми звітів ми ж самі не затверджуємо, вони нам міністерством надаються», - додав Юрій Іванович. А ще він подякував аудиторам і висловив сподівання, що може тепер, у зв’язку з аналізуванням виконання бюджетних програм, коли проблеми парків будуть узагальнюватися по всій країні, влада зверне на них більше уваги і віднайде необхідний ресурс для їх вирішення. Стосовно проектів землевпорядкування Ю. Козловський поінформував, що виконавець робіт, визначений за проведеним тендером, виготовив лише половину замовлення, і нині матеріали на нього подані до прокуратури. Але цього року затверджений проект території парку, яким передбачене її зонування, і він розміщений на сайті НПП, де будь-хто може з ним познайомитись. Директор НПП також зазначив, що останнім часом у парку з’являється багато недоброзичливців, яким «Білобережжя Святослава», мабуть, заважає своєю принциповою позицією щодо питань екології, і вони сподіваються на його закриття. «Але нехай не сподіваються, навпаки, планується ще більше розширювати природоохоронні території», - запевнив він. До речі, слід сказати, що слова Ю. Козловського були, мабуть, не зовсім безпідставними, судячи з того, що дехто з присутніх у залі був налаштований не на пошук компромісу з проблемних питань, а на намагання будь-що звинуватити НПП у незаконній діяльності.

З проекту території парку та її зонування розпочала свій виступ і голова правління «Асоціації лідерів туристичного бізнесу» у Миколаївській області Т. Чичкалюк. Вона поінформувала, що цим проектом передбачено створення 5-ти рекреаційних пунктів, де розміщатимуться наметові містечка, які через кілька років зможуть приймати до 1000 туристів одночасно та приносити до 15 млн. грн. прибутку на рік, що дасть змогу збільшити туристичний збір до бюджету сільради до 400 тис. грн.

Також, Тетяна Чичкалюк розповіла, які обов’язки бере на себе туроператор «Лідер-Тур», що став переможцем конкурсу з визначення суб’єкту господарювання зі здійснення організації туристичної діяльності на території НПП, а які будуть здійснювати вже беспосередньо рекреаційні пункти. Для туроператора - це організація єдиного медпункту, протипожежної безпеки, рятувальних постів біля води, забезпечення страхування відпочивальників, організації громадського порядку, транспортного обслуговування, бронювання відпочинку, сучасних технологій збору та очищення стоків, централізованого вивозу побутових відходів, постачання й збереження продуктів харчування, проведення фестивалів і семінарів тощо. Рекреаційні пункти візьмуть на себе реєстрацію відпочиваючих, будівництво туалетів, встановлення душових кабінок і забезпечення технічною та питною водою, облаштування місць для приготування їжі, електропостачання, сортування відходів, забезпечення протипожежної безпеки та порядку в межах пункту й т.і.

Почувши у відповідь на поставлене запитання, що орієнтовна добова вартість проживання у такому наметовому містечку може складати для однієї людини близько 100-150 грн., а ставити намети в інших місцях на території парку буде заборонено, багато з присутніх почали обурюватися та говорити, що це дуже задорого. На що А. Вадатурський заперечив, що облаштування цивілізованого й безпечного відпочинку, який не завдаватиме шкоди ні природі, ані людям, не може бути занадто дешевим. І додав: якщо хтось зможе запропонувати ті ж послуги, але значно дешевше, ці пропозиції обов’язково будуть розглянуті і підтримані. До того ж, пакети послуг на різних пунктах будуть розроблятися диференційовано, від базових - до надання більш комфортних умов проживання. І людина, в залежності від своїх можливостей, зможе обирати, на якому рекреаційному пункті вона відпочиватиме.

Крім організації рекреації в НПП, під час круглого столу розглянули і питання організації відпочинку у межах населених пунктів.

Голова Покровської сільської ради Г. Агафонов зазначив, що основними рекреаційними ділянками в межах населених пунктів є Римби і Ковалівка. І сільська рада уклала договір на вивіз з даних об’єктів побутових відходів з приватним підприємцем-перевізником, який укладає з Голопристанським комунальним підприємством договір на їх утилізацію (під час круглого столу було рекомендовано таким договором охопити всі населені пункти коси, встановити відповідний графік вивозу та оприлюднити його). Стосовно ж організації протипожежної безпеки у населених пунктах, Григорій Михайлович поінформував, що сільською радою передбачено 200 л палива на випадок виникнення небезпеки загоряння та укладено договори на залучення необхідної техніки з НПП «Білобережжя Святослава» та Василівським лісництвом.

   

А ще він зауважив, що, на жаль, чомусь Кінбурнська коса всіх цікавить лише у зв’язку з організацією літнього відпочинку. А до вирішення проблем життєдіяльності мешканців коси у зимовий період бажаючих долучитися мало. Звідси, можливо, й недовіра та настороженість людей. Та й нараду з організації літнього відпочинку треба було б проводити заздалегідь, бо незабаром вже розпочинається туристичний сезон, а багато питань (особливо стосовно цін на послуги у пунктах рекреації) ще остаточно не вирішені. А. Вадатурський відповів на це, що нинішній круглий стіл – це лише спроба попередньо розподілити обов’язки з організації відпочинку між всіма зацікавленими сторонами. А далі вже питання будуть вирішуватися з безпосередніми надавачами рекреаційних послуг.

Під час круглого столу обговорювалися й питання оподаткування приватних підприємців-надавачів рекреаційних послуг та сплати податку на прибуток тих місцевих мешканців, які здають відпочивальникам в оренду житло. Ці питання роз’яснив в.о. начальника Очаківської ОДПІ ГУ ДФС у Миколаївській області В. Бітун. Він озвучив суми сплачених за останні роки податків приватними підприємцями, що надають рекреаційні послуги, та відзначив, що протягом останніх двох років жоден з мешканців коси не задекларував прибуток від здачі житла в оренду відпочивальникам, хоч ні для кого не секрет, що таких влітку в населених пунктах Кінбурну буває чимало.

Представники Державної інспекції архітектурно-будівельного контролю у Миколаївській області проконсультували щодо легалізації забудови коси. У зв’язку з обговоренням даного питання висловлювалася думка щодо необхідності проведення перевірок відповідності деяких об’єктів забудови їх проектній документації, бо проектувалися індивідуальні житлові будинки, а насправді зводилися пансіонати для відпочиваючих (як з’ясувалося, для проведення такої перевірки необхідно подати до інспекції письмове звернення).

На завершення круглого столу А. Вадатурський ще раз закликав до співпраці усіх небайдужих до долі Кінбурну та повідомив, що під час наступної зустрічі будуть обговорені пропозиції громади до проекту нацпарку.

Л. КОЧМАР