Сучасність неможлива без пам’яті про минуле




Нещодавно в Очакові відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки, присвяченої видатному художнику і декоратору минулого століття Олександру Татаренку.


Мемориальна дошка О.О. Татаренка

 
Мемориальна дошка О.О. Татаренка
 

Виготовлення і встановлення пам’ятки на згадку нашого видатного земляка профінансовано коштом знаного на Очаківщині мецената, члена Головної Ради Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Андрія Горчакова у рамках започаткованого ним проекту меморіальної пам’яті. У присутності громади, представників місцевої влади, діячів культури та мистецтва Очакова, Миколаєва та Одеси меморіальну дошку відкрила заступниця очаківського міського голови Валентина Кіфоренко. Вітання з цією непересічною у житті міста подією надіслав начальник управління культури, національностей і релігій Миколаївської обласної державної адміністрації Михайло Димитров.


На відкритті пам’ятки

Олександр Олександрович Татаренко, що народився на благодатній очаківській землі, доклав значних зусиль для привнесення пленерного стилю в офіціоз живопису колишнього СРСР. Не так багато митців того часу ризикували бодай спробувати гуманізувати тодішнє масове мистецтво, привнести жевринку душевного тепла у кам’яну брилу соцреалізму. І Олександр Татаренко був одним з представників з цієї нечисельної гуманістичної когорти майстрів пензля. Цього ж дня у Очаківському музеї мариністичного живопису імені Р.Г. Судковського відкрито виставку творів Татаренка.


Зруйновані надгробки захисників Очаківської фортеці

Втім, це не єдина подія, що відбулася у місті у межах проекту меморіальної пам’яті. 21 квітня відбулося волонтерське прибирання Очаківського цвинтаря. Ця традиція вшанування пам’яті співвітчизників, що започаткована десять років тому, знайшла відлуння у серцях небайдужих громадян. Коштом Князівського дому Горчакових реставрована низка пам’ятників на могилах знаних громадян Очакова. От і цієї суботи, під час прибирання, на цвинтарі виявлені ще два покинуті надгробки на могилах колишніх офіцерів гарнізону Очаківської фортеці. Андрій Горчаков планує профінансувати реставрацію цих надгробків власним коштом.

Зруйновані надгробки захисників Очаківської фортеці

- Збереження пам’яті є проявом вдячності нащадків тим, хто у далекому минулому будував і захищав сучасність. Немає справи більш гідної, ніж вшанування пам’яті предків, - впевнений Андрій Горчаков.

Володимир САРКІСЯН