Чи можливо вплинути на хижака?




Кінець 2012 та початок, 2013 років це період найвищої активності місцевої та міграційної зграй вовків на території національного природного парку „Білобережжя Святослава”. Неодноразові їх напади спричинили хвилю тривоги та обурення жителів Покровської сільради та їх звернень до різноманітних владних органів в тому числі і через засоби масової інформації, включаючи російські телеканали.

Облік проведений 12 лютого 2013 року засвідчив дуже високу чисельність вовка на території парку що склала на той час 16 особин, 10 з яких спостережено візуально безпосередньо під час обліку. Питання що робити з хижаком неодноразово розглядалось на засіданнях науково-технічної ради парку викликаючи жваву дискусію серед її членів.

Після, також непростих, емоційних дискусій в Міністерстві екології та природних ресурсів, національному парку затверджено ліміт на підставі якого одержано дозвіл на вилучення трьох особин хижака. Проведені масові заходи по виявленню та вилученню виводка вовка в квітні – травні, не дали результату, я вважаю, що ми просто запізнились з їх проведенням, в зв’язку з тією ж ускладненою процедурою одержання дозволів. Після одержання дозволу, працівникам парку вдалося в травні провести один, але на жаль без результативний захід по регулюванню, причиною тут стали несприятлива погода та зелена стіна молодої рослинності та очерету за якою вовки добре маскувалися. Після відносно спокійних весни та літа коли вовча зграя могла харчуватися за рахунок риби що йшла на нерест та молоді диких птахів та звірів, не зафіксовано напади на домашній скот та тварин. Новий сплеск активності відбувся восени, пов’язаний з ростом та формуванням жирових запасів у молоді (виводок 2013 року складав чотири особини ) та у дорослих тварин.

На динаміці нападів зупинюсь більш детально:
-згідно актів та доповідних працівників служби держохорони Покровського, Покровсько – Хуторського та Василівського НДПВ, протягом 2013 року та січня 2014 року, станом на 20.01.2014 року, на Кінбурнській косі вовками добуто 58 особин домашніх тварин.

З них ВРХ-11 ос., собак-28 ос., кіз-3 ос., коти-4ос., індиків-12 ос. Розглядаючи знищення 12 індиків як один випадок, загальна кількість нападів склала 47 випадків. Аналізуючи строки нападів можна зробити висновок про їх значну кількість протягом зимового періоду - початок весни з 1січня 2013 року по 24 березня 2013 року всього 21 випадок, що склало 45 % від загальної кількості, при щільності нападів за день (83 календарні дні) в кількості 0,25 напад/ день.

В квітні – травні напади на домашніх тварин не спостерігались, протягом цього періоду, повторюсь, молодняк птахів найбільш вразливий -та й риби, що йде на нерест в теплі озера Бієнкових плавнів, достатньо.

В червні-серпні зафіксовано 5 випадків нападів-10% від загальної кількості, – один в селі Василівка де знищено 12 особин одночасно індиків в одного господаря.

Знову частота нападів різко зросла з початком осіннього періоду з 1вересня по 1 листопада 2013 р. що напевно пов’язано з ростом та формуванням жирових передзимових запасів у молоді (виводок 2013 року складав чотири особини) та у дорослих тварин. Протягом 61 календарного дні осені вовками знищено 17 особин домашніх тварин, серед них 7 голів ВРХ що складає 36 % від загальної кількості за контрольний період, при частоті 0,27 випадки /день.

Після проведення заходів по регулюванню чисельності хижака, 5 листопада 2013 року, чітко встановлена чисельність аборигенної зграї (12 особин) та добуто дві особини вовка - молодого самця та дорослу самку. В шлунку самки виявлено м’ясо та шкіра великої рогатої худоби - шлунок молодого вовка був напівпорожній; заповнений тільки шерстю собаки та листям маслинки. Два наступні заходи не були настільки ж результативні але все ж створили фактор турбування для вовків, про що хижак почав вже дещо забувати після припинення полювання на території ПЗФ. Добуто в грудні під час природоохоронного рейду додатково ще одну особину вовка в межах наданих ліміту та дозволу. Можливим наслідком проведених заходів стало те що за наступний період, після 5 листопада до 20 січня 2014 року (81 день) зафіксовано тільки три випадки нападів вовчої зграї, що склало 0,06 % від загальної кількості при щільності 0,04 випадки /день. Таким чином співвідношення щільності нападів до відстрілу протягом осінньо-зимового періоду до 1 листопада та після нього зменшилось в 6,7 рази, про що можуть з деяким полегшенням засвідчити й пересічні жителі Покровської сільради. До об’єктивних причин цього можна віднести зменшення популяції вовка на три особини, після проведення регулювання їх чисельності. Потрібно врахувати також здобуття вовками та падіж дорослих здичавілих коней на косі - туші яких зграя вовків використовує для кормління. Ймовірна також деяка зміна поведінкових рефлексів пов’язаних з проведенням заходів по регулюванню – цю можливість враховуючи високу психомоторну організацію виду, підтверджують провідні фахівці, можливо вимушеної міграції зграї за межі НПП, зміна ставлення місцевого населення на більш відповідальне до зберігання власної свійської худоби та тварин. Не можна виключити ймовірність браконьєрського полювання або неоприлюденого відстрілу вовків при захисті свого майна чи життя місцевими жителями. Станом на 31 січня 2014 року, достовірно зафіксовано наявність на території парку 7 особин вовка, з них 6 особин визначено візуально, під час їх переходу по льоду Ягорлицької затоки в напрямі островів Довгий та Круглий та одну особину по сліду. Загальні висновки робити ще зарано - це перші кроки парку в цьому напрямку, потрібно продовжувати весь комплекс робіт по вивченню хижака в умовах півострова та впливу, і не тільки шляхом застосування зброї, на поведінку цієї жорстокої але красивої тварини, якою є вовк.

В.Б.Чаус,
начальник відділу науки НПП
„Білобережжя Святослава”