Як тренер «не виконав» обіцянку




12 квітня 2017 року, коли секція вітрильного спорту тільки-но починала свою роботу в Очаківській ДЮСШ, на запитання, коли ж очікувати результатів, її керівник, майстер спорту міжнародного класу Сергій Віталійович Шуст відповів: «Через 2-3 роки». Та все відбулося значно раніше. Варто лиш прослідкувати хронологію результатів і успіхів роботи секції, починаючи з навігації сезону -2018.

Червень 2018. На чемпіонаті Одеської області, яка є лідером дитячого вітрильного спорту в Україні, наш Єгор Попач серед 47 учасників посів 2 місце.

Липень 2018 (з 5 по 9). Вихованці секції вітрильного спорту Очаківської ДЮСШ беруть участь у чемпіонаті України в неолімпійських класах яхт (Всеукраїнська регата «Кубок П.П. Шмідта-2018») у Миколаєві. Незважаючи на складні погодні умови, наші яхтсмени, особливо дівчатка, показали гарні результати: у загальному заліку Валерія Когіна виборола 5 місце, а серед представників Миколаївської області – 1, Поліна Коваль – 2, Каріна Ковтунова – 4.

   

Серпень 2018 (з 16 по 19). Одеса. Відкритий кубок «Трансбункер». Єгор Попач посів 3 місце серед юнаків у загальному заліку і 2 місце у своїй віковій групі 2007 р.н. і молодше. Поліпшили свої результати і посіли відповідно 5 та 6 місця Поліна Коваль та Данило Ковтунов у своїй віковій групі.

Вересень 2018 (з 18 по 23). Вишгород. Чемпіонат України. Найвищий рівень змагань з вітрильного спорту в Україні, найголовніші змагання для дітей-яхтсменів. В ньому, зазвичай, беруть участь найсильніші. Київське море-водосховище – акваторія не проста – ширша, ніж ріка і вужча, ніж море. Вітер постійно змінюється і за напрямком, і за силою. Без гідної підготовки яхтсменам впоратись непросто. Очаківська команда була представлена 6-ма спортсменами у класі яхт «Оптиміст». А саме: Каріна Ковтунова 2009 р.н., Валерія Когіна 2006 р.н., Поліна Коваль 2006 р.н., Єгор Попач 2007 р.н., Даніїл Ковтунов 2007 р.н., і вперше у офіційних змаганнях брав участь Павло Баранов 2007 р.н.

Тренер з гордістю відзначив, що з цих змагань очаківські яхтсмени почали писати історію вітрильного спорту Очакова. Серед 78 учасників зокрема, Валерія Когіна посіла високе 4 місце серед дівчат, Єгор Попач - 7 серед хлопців молодшого віку, Каріна Ковтунова - 9 місце, Поліна Коваль – 13 місце, Даня Ковтунов – 31 місце серед хлопців і 39 в загальному заліку з 78 учасників перегонів.

Жовтень 2018. Одеса (з 4 по 7) та Сергіївка Од. обл. (з 13 по 17). Чемпіонат України та рейтингові змагання з вітрильного спорту для яхт «Оптиміст» «Вітрила добра». Як фінальний акорд нинішньої навігації.

Через певні обставини, Очаків представляв лише Єгор Попач. У загальному заліку він посів 7 місце, а у своїй віковій категорії - 3. Слід сказати, що всі виїзди Єгора до Одеси мали добрий результат – щоразу звідти він повертався з кубками і медалями. З 13 по 17 жовтня на «Вітрилах добра», присвячених пам’яті дитячого тренера з вітрильного спорту Олександра Сметанка, відбулося 12 перегонів, як і належало за регламентом. В них взяли участь 72 найсильніших яхтсмени України в класі «Оптиміст». Регата проходила за сприятливої погоди. Початок змагань для нашого спортсмена був доволі вдалим. Але потім взнаки далася втома, накопичена протягом всього сезону.

- І все ж, ми здобули 18 загальне місце і 7 у відповідній віковій категорії. Враховуючи, що займається хлопець вітрильним спортом трохи більше року, то його виступ можна оцінити як дуже гарний, - говорить тренер Сергій Шуст. – По закінченні регати відбулося зібрання асоціації яхтсменів і тренерів класу яхт «Оптиміст». Був оголошений список майбутньої юнацької збірної команди України за підсумками 2018 р. І вихованка вітрильної секції дитячо-юнацької спортивної школи Очакова Валерія Когіна вперше в історії нашого міста зарахована до її складу. Це надасть спортсменці у наступному році вибороти право на участь в чемпіонатах Європи та світу у складі української збірної. Таке ж право має і Єгор Попач. І я, як тренер, дуже сподіваюсь на успішний виступ.

Отже, в цілому, про підсумки сезону-2018 можна сказати, що він був вдалим і досить результативним. Тренер «не виконав» своєї обіцянки щодо 2-х-3-х років – все сталося значно раніше.

***

На початку наступного літа вперше на Очаківщині у с. Чорноморка відбудеться чемпіонат України з вітрильного спорту. В ньому братимуть участь і виборюватимуть звання чемпіонів та призові місця і наші яхтсмени.

Л. Колпакова
Газета «Чорноморська зірка» №49 від 30.11.2018