«Зростання тарифу було неминучим»




У номері газети «Чорноморська зірка» (№19 за 11 травня 2018 року) ми опублікували статтю А.П. Євтушенка під назвою ««Не так гадалося, як сталося», або «сумні при­годи великої води у маленькому місті». Автор, посилаючись на Постанови КМУ, Закони України та витяг з акту перевірки Держпродспоживслужби, впевнений, що тарифи на водоко­ристування та водовідведення дуже завищені.

Ми звернулися до заступника міського голови О.В. Васько­ва аби той спростував чи підтвердив надані факти.

«Залишати тарифи на колишньому рівні ми не маємо мож­ливості у зв’язку з підвищенням заробітної плати та збільшен­ням цін на паливо, електроенергію та інше. А всі ці складові закладені у тариф», - розповів Олексій Віталійович.

Справа у тому, що раніше тариф штучно занижувався, бо різницю тарифів покривала держава. Але з 2015 року цю суму потрібно було перекласти або на плечі міського бюджету, або закласти у тариф на дані послуги.

- А з чого формується бюджет? З податків тих самих меш­канців міста. Тому різниця все одно припала би на плечі очаківців, тільки у вигляді невідремонтованої труби, розбито­го тротуару, відсутності освітлення на вулицях чи ремонту в школах. Так, з точки зору пересічного мешканця тариф підви­щувати не можна, а з точки зору економіки – нам необхідний економічно обґрунтований тариф, хоча б для того, щоб отри­мувати з держави субсидії.

- Що стосується зобов’язань у приписі Держпродспо­живслужби… Ніхто міську раду не може зобов’язати. Рішення виконкому і сесії можемо скасувати ми самі. А.П. Євтушенко має рацію в одному – там працюють непрофесіонали, і коли вони від нас щось вимагають, то повинні розуміти їх компе­тенцію і нашу. Якщо брати до уваги їх припис, то тариф по­винен бути навпаки вищим. Чому А. Євтушенко не сказав про те, що під час його керівництва у 2016 році, направляв у Київ на комісію з цін та розрахунків запит, де підрахували тариф у 43 грн. Але ми ж не прийняли його. Чому Андрій Петрович про це не говорить?

О.В. Васьков звернув увагу на іншу проблему, про яку ще мовчать. Зараз ввели нову постанову КМУ, в якій у поряд­ку розрахунків на воду зрівняли всіх абонентів. Якщо раніше була градація на населення і приватних підприємців, і інве­стиційна складова була поділена у відсотковому значенні, то зараз, що підприємець, що бабуся, повинні платити за одним тарифом.

«Це неправильно», - впевнений заступник міського голови.

Зараз на водоканалі знову перераховують ціноутворення вже за новим порядком, і перед членами виконкому знову постає складне питання «Що робити далі?». Особисто О.В. Васьков схиляється до того, щоб таки зробити градацію спо­живачів – населення платило б без інвестиційної складової, а інші – з нею. Більш того, хочуть повернути понаднормове ви­користання води, що також відмінив Кабінет міністрів України, тобто, якщо людина вкладається у свої ліміти, то це один та­риф, якщо споживає більше (наприклад, тримає відпочиваю­чих), то плати за комерційним тарифом. За таким принципом працює с. Чорноморка.

- Що стосується законності роботи водоканалу: у ст. 16 ЗУ «Про питну воду та питне водопостачання» написано: «Під­приємство питного водопостачання провадить свою діяль­ність на підставі таких документів: дозволу на спеціальне водокористування АБО дозволу на користування надрами (у разі використання підземних вод)…». Дозвіл на спеціальне водокористування наданий 29 листопада 2016 року і діє до 2019. Дозвіл же на використання надрами ми не оформляли по-перше, бо цього не вимагає закон, по-друге, він вартує дуже великих коштів. Також водоканал має ліцензію на даний вид діяльності, що передбачено законодавством.

За словами Олексія Віталійовича, головна мета міської ради – знизити собівартість. Для цього з’єднали водоканал та ОККП в одну організацію аби зменшити штат (в обов’яз­ках ОККП залишився лише вивіз сміття, і тримати окремого керівника, бухгалтера та великий штат працівників не вбача­ють сенсу). Керівником новоствореної організації стане І.Д. Ткаченко (від. ред.: І.Д. Ткаченко очолював робочу комісію з обґрунтованості нових тарифів на водопостачання і водовід­ведення, та був впевнений, що тарифи, які діють сьогодні, завищені). Також пройшла оптимізація на самому водоканалі, і з 130 чоловік там зараз працюють 70.

На минулому тижні частина міста (частина вулиць Суворо­ва, П. Морачевського (Частника), Покровська (Жовтнева) і Троїцька (Комсомольська)) заповнена від водонапірної башти цілодобовою водою. «Ми зробили ноу-хау, яке ніде ще досі не використовується – аби свердловина не зупинялася, перелив води йде на станцію другого підйому», - зауважив О.В. Вась­ков. Ось так по квадратах планують цілодобово підключити й інші вулиці, тим самим зменшують витрати на електроенер­гію, адже вода зі свердловини не йде спочатку на водоканал, потім населенню, а одразу подається йому з башти.

- Зараз треба говорити про те, що на тому ж водоканалі не вистачає кадрів, що заробітна плата та тарифи знову ростуть, а не про те, що погане керівництво. Керівництво погане, бо робить щось невірно, або тому що керують не вони? Чому пан Євтушенко не говорить про те, що вироком Очаківсько­го міськрайонного суду згідно з ч. 1 ст. 366 КК України він позбавлений права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарсь­ких обов’язків строком на один рік за внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей під час свого керування водоканалом? Я не знаю, чи звернувся він до апеляційного суду, проте такі факти є. Чому пан Євтушенко знов таки мовчить про причини закриття старого водоканалу? Я вам розповім. Ми зібрали всіх працівників і пояснили, що за причини фінансових труднощів тимчасово не буде платитися коефіцієнт, який прописаний у галузевій угоді. Всі погодилися з цим. І тут з підприємства звільняється дружина Євтушенка, і той дає довідку для суду, що необхідно сплатити даний коефі­цієнт, який вже склав біля 70 тис. грн. Вона отримує ці кошти. Люди дізналися про це і подумали: «А ми чим гірше?» і пішли із заявами до суду. Одразу у підприємства з’явився борг у 1,5 млн. грн. і заблоковані рахунки. Ми вимушені були призупи­нити роботу водоканалу і відкрити нове підприємство.

О.В. Васьков розуміє, що вода у нас не найкращої якості, проте де в Україні вона дійсно питна за всіма показниками? За причин погодинної подачі, вона інколи подається з іржею, і за об’єктивних причин завищений рівень солей. «А обгово­рювати, чи дорога вода, можна довго. Кілограм огірків коштує 27 гривень, 1 літр бензину також вартує 27 гривень і стільки ж коштує 1000 літрів води. Насправді, тариф повинен бути більшим, і тільки ми знаємо, як його вдається утримати. А прикриватися лозунгами може кожний, це ж не працювати», - наостанок зауважив заступник міського голови.

Т. Лупул

Газета «Чорноморська зірка» №20 від 18.05.2018