«Очаків – український Барбізон»




16 вересня 2016 року у Очаківському музеї мариністичного живопису ім. Р.Г. Судковського відкрилася міжнародна виставка-пленер «Очаків – український Барбізон».

Мер міста С.М. Бичков щиро подякував її організатору меценату  А.А. Горчакову та усім її учасникам, які з'їхалися до Очакова на цей захід, адже найголовніше, на його думку те, що завдяки цьому наші діти та молодь матимуть змогу знайомитися з сучасними творами мистецтва і розвивати свій естетичний смак. Ще він додав, що з огляду на кількість подарованих місту картин, вже давно назріла потреба відкриття в Очакові художньої галереї  сучасного мистецтва, і влада зараз працює над цим питанням.

А.А. Горчаков підкреслив об'єднуючу силу мистецтва, яке за своєю сутністю є інтернаціональним, належить усьому людству і покликане пробуджувати у кожному з нас добрі й чисті наміри та дії. Андрій Анатолійович висловив сподівання, що Очаків гідно нестиме бренд «українського Барбізона» і стане таким же центром сучасного мистецтва, як і його славнозвісний «тезка» у Франції.  Він підкреслив, що на сьогодні це важливе починання підтримує багато діячів культури та мистецтва. Зокрема, свої щирі вітання учасникам виставки-пленеру передав міністр культури України Є.М. Нищук, взяли участь у відкритті заходу заступник голови Одеської обласної Ради миру Є.М. Брилько, член Правління Українського фонду культури Г.С. Мещерякова, народний художник України М.М. Прокопенко, почесний працівник культури України та керівник міжнародного проекту «Арттуризм»  Г.В. Лєкарєва-Нікітіна та інші відомі особистості. А.А. Горчаков зазначив також, що у заході беруть участь художники різних стилів та напрямків з 5 країн світу та побажав усім відвідувачам виставки відчути справжню радість від спілкування з прекрасним.

Народний художник України М.М. Прокопенко подякував громаді та владі Очакова за підтримку нового творчого проекту, і як автор, роботи якого представлені у 90 колекціях країн світу, висловив переконання,  що митці повинні дарувати свої твори музеям, адже саме це дозволяє зберегти їх для нащадків.

Почесний громадянин міста Очакова протоієрей о. Стефан підкреслив, що проекти, подібні нинішньому, дадуть змогу нашому підростаючому поколінню, нашим дітям, пишатися тим, що вони народилися і жили у такому унікальному місці, краї з чудовою природою, відображеною на полотні багатьма талановитими художниками.  І висловив сподівання, що поряд з культурою та духовністю в Очакові надалі розвиватимуться  також й інші галузі життя.

Підтримав цю думку і депутат обласної ради та Почесний громадянин Очакова Х.З. Гемаєв, висловивши своє переконання в тому, що,  війні та іншим викликам, які випали нині на долю України, ми повинні протиставити розбудову і творення, і якщо кожен робитиме для цього свій посильний внесок, у нас все налагодиться і все буде добре.

- Наші твори – це наші діти, - відзначив заслужений художник України, головний художник Одеського театру ім. Островського М.М. Вилкун, - а з дітьми нелегко розлучатися. Та у даному випадку вони отримають вічне визнання і вічне життя. А це – особлива радість для кожного художника.

Мистецтво іноді сильніше за дипломатію і здатне прокладати справжні шляхи добра, а митці – творці добра та вихователі людських душ. Деякі твори мистецтва живуть не роками, а століттями, і це велика відповідальність і одночасно велике щастя для їх авторів. Очаків – місто з глибинною історичною славою, тому нинішня подія надзвичайно важлива для нього, бо є однією з цеглин до підвалин його естетичної слави.

Почесний працівник культури України та керівник міжнародного проекту «Арттуризм» Г.В. Лєкарєва-Нікітіна назвала проекти А.А. Горчакова продовженням традицій епохи Відродження, бо нинішні митці, як і їх видатні попередники, теж демонструють велич та красу не лише людського тіла, а й  людського духу. А ще – це можливість продемонструвати усій Європі (адже ця виставка-пленер - міжнародна) красу нашого Північного Причорномор'я, нашої рідної землі. – Було б непогано надалі видавати каталоги цієї виставки, - порадила вона.

Виступили, також, подякувавши за гостинний прийом і нагоду отримати новий імпульс до подальшої творчої праці Заслужений художник України О.Ю. Котлярова-Прокопенко, член Правління Українського фонду культури Г.С. Мещерякова  та учасники пленеру з Польщі та Вірменії.

А на завершення, завідувач музею О.І. Куликов запросив гостей виставки ознайомитися з представленими на ній роботами.

Л. Кочмар
Фото автора