Учні Кінбурнської коси зібрали 30 кг батарейок




Збір відпрацьованих батарейок учнями шкіл, розташованих на Кінбурнській косі, триває третій рік. Нещодавно по школах підсумували результати чергового етапу акції за останніх чотири місяців. Переможці отримали подяки від НПП «Білобережжя Святослава».

Учні Василівської школи зібрали 25 кг небезпечних батарейок. Координує акцію у школі провідний фахівець з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава» І.В. Лахтіонова. За результатами акції у школі - І місце у Назара Ляшевського, ІІ місце поділили Кирило Калина та Юля Вакуленко, ІІІ місце у Дениса Цветкова.

учні Василівської ЗОШ
Переможці акції – учні Василівської ЗОШ

Учні Покровської школи зібрали близько 5 кг відпрацьованих батарейок, а координує збір небезпечних відходів вчитель школи І.Л. Щеглова. За результатами акції - І місце поділили сестри Оксана та Олександра Бородіни, ІІ місце у Льва Кутікова, ІІІ місце у Юрія Краснікова.

учні Покровської школи
Переможці акції – учні Покровської школи

Нещодавно, всі 30 кг відпрацьованих батарейок було передано працівникам національного парку під час літературної мандрівки, у якої взяли участь школярі Василівської школи.

Ініціатори обласної акції по збору батарейок - заслужений природо охоронець Олег Деркач та координатор обласних екологічних акцій Тетяна Чичкалюк зустрічалися зі школярами. Вони подякували учням - учасникам акції та побажали нових перемог.

Кожен учасник акції знає, що в звичайних батарейках містяться важки метали, кислоти, луги. Після спрацювання металеве покриття батарейки руйнується від корозії, а важки метали потрапляють в воду або грунт, звідки поширюються на інші ділянки, чим завдають значної шкоди природі Кінбурнської коси.

Тому на кожної батарейці є маркування, яке попереджає про небезпеку її викидання разом із звичайним сміттям.

   

В природних умовах пальчикова батарейка розкладається приблизно 10 років і забруднює важкими металами 20 кв. м. грунту.

Юні дослідники Василівської школи підрахували, що наприклад, за рік одна сім’я викинула 10 батарейок (від годинника, пульту, ліхтарика, іграшок). Цього достатньо, щоб згубити або зробити непридатним для існування ділянку площею 200 кв. м., на який росте 20 дерев, мешкають декілька їжаків, сліпаків та інших тваринок.

Одна пальчикова батарейка забруднює важкими металами 400 літрів води. Якщо споживати 1,5 літрів питної води на добу, то об’єму води, що забруднюється однією батарейкою, вистачить приблизно для споживання питної води протягом 9 місяців.

Нагадаємо, що з кожним роком гостро постає питання утилізації відпрацьованих батарейок. Утилізація не усуває усі проблеми, але значно зменшує їх завдяки тому, що дає «нове життя» батарейці, або, принаймні, її частині. Після переробки з компонентів батарейки отримують сухі розподілені хімічні елементи (кольорові метали та мінерали) і сортовані відходи з упаковки (картон і пластик), які в подальшому використовуються у виробництві.

В Україні утилізацією батарейок займається державне підприємство «Аргентум» (Львів) – єдиний завод в Україні. Він переробляє відходи, які містять хімічні елементи. Завод працює періодично, що викликано відсутністю сировини для виходу на робочі об’єми. Він приймає батарейки на складування для переробки, яку проводить за наявності достатньої кількості сировини.

Працівники НПП «Білобережжя Святослава» відвезуть зібрані учнями батарейки у м. Миколаїв на пункт їх прийому.

Організувати збір батарейок та їх транспортування на пункти збору у м. Миколаїв можна у кожній школі, у кожному населеному пункті. Інформація є на сайтах

https://vk.com/batareyki.niko

http://www.zhyvo.in.ua/kudi-zdavati-batarejki-v-ukrayini

Інформацію по результатах акції підготувала І. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя Святослава»