Зариблення Бієнкових плавнів




Щоб поповнити рибні запаси на Кінбурнській косі, на території національного природного парку «Білобережжя Святослава», за участю його працівників та завдяки підтримці Товариства охорони птахів України, продовжується відновлення гідрологічного режиму системи озер Бієнкових плавнів.

До заходів, що проходять у рамках проекту «Зариблення Бієнкових плавнів», працівники НПП залучають і учнів Василівської ЗОШ - членів шкільного міні – парку «Борисфен».

21 листопада найактивніші учасники природоохоронних заходів парку: Лілія Передрій, Кристина Цвєткова та Діана Лахтіонова, під керівництвом начальника служби держохорони НПП «Білобережжя Святослава» О.Г. Іванова знайомилися з гідрологічним режимом Бієнкових плавнів та разом з фахівцями парку, перед процесом «зариблення», вимірювали температуру води, визначали її солоність та кислотність.

Це вже друге «зариблення», перше вiдбулося 24 вересня в рамках акцiї "Вiднови прибрежну смугу - допоможи рожевим пелiканам!". На цей раз відбувся випуск мальків коропа звичайного, коропа дзеркального, білого амура та товстолобика загальною кількістю в 1500 особин, що були завезені на косу спеціалістами ставкового господарства з села Збурївка Голопристанського району Херсонської області.

Юні учасники заходу мали змогу спостерігати за процесом випуску мальків, як маленькі рибки, коли їх випустили в канал плавневого комплексу, начебто спочатку не розуміли, що треба робити їм і в якому напрямку пливти. Але через декілька секунд природний інстинкт підказав що треба рухатись проти течії, в озеро, де, в затишних Бієнкових плавнях пройде їх первинна адаптація.

Спостерігати за подальшою долею мальків юні дослідники планують під час походів та виїзних практикумів. Завдяки співпраці з національним парком, вони не тільки відкривають для себе нові сторінки у вивченні рідного краю, але почувають себе причетними до відновлення рибопродуктивності нашого колись такого багатого на різноманітну рибу Дніпро-Бузького лиману.


Ірина Лахтіонова,
провідний фахівець з екоосвіти
НПП «Білобережжя Святослава»