«Ми не безсилі проти змін клімату!»




«Ключ» до вирішення проблем, пов’язаних зі змінами клімату «шукали» учні 8-А та 8-Б класів Очаківської загальноосвітньої школи №2, які разом з класними керівниками: Оксаною Сергіївною Вишинською та Аліною Анатоліївною Череватенко, завітали в Очаківську міську бібліотеку та сталі учасниками екоосвітньої «подорожі» водно – болотними угіддями Кінбурнської коси, яка пройшла під оптимістичним гаслом: «Ми не безсилі проти змін клімату! Зупинимо втрату водно-болотних угідь!»

Основною ідеєю цього лозунгу є підкреслення важливості екосистем водно-болотних угідь у протидії змінам клімату, пом’якшення впливу посух, зменшенні впливу повеней та штормів.

Під час заходу його учасники дізналися про корисні властивості водно-болотних угідь, їх здатність поглинати дощову воду, стримувати розливи, відфільтровувати та очищати воду від забруднення. На жаль, але з 1900 року 64% водно-болотних угідь зникли через діяльність людини!

«Що ж ми можемо зробити аби зберегти водно-болотні угіддя та її мешканців?» – вирішували восьмикласники. «Не забруднювати їх і не розорювати! Не відбирати воду для господарських потреб і не забудовувати узбережжя ні будинками, ні іншою інфраструктурою, у тому числі вітроелектростанціями - недоторканих ділянок узбережжя вже майже не залишилося!», - стверджували учасники заходу. Завдяки відеосюжетам вони побачили, як доволі незаконними способами забудовуються прибережні ділянки водно-болотних угідь, які мають високий природоохоронний статус. Наприклад – Ягорлицька затока – ВБУ міжнародного значення, яка охороняється природно-заповідними об’єктами: Чорноморським біосферним заповідником, національним природним парком «Білобережжя Святослава» та регіональним ландшафтним парком «Кінбурнська коса».

Незважаючи на те, що високий міжнародний статус зобов’язує державу зберігати водно - болотні угіддя в природному стані, їх доля сьогодні залежить від місцевої влади, адже саме вона розпоряджається земельними ділянками, і саме від нашого контролю за її діями залежить спроможність водно-болотних угідь допомогти людству у протидії змінам клімату. А роль природно-заповідних об’єктів - робить все можливе, щоб водно-болотні угіддя могли виконувати свої природні функції.

Під час перегляду відеофільму, учні дізналися, що водно-болотні угіддя Кінбурнської коси» - важливі середовища існування водоплавних птахів. Вони є важливою складовою екосистем і теж заслуговують уваги та бережливого ставлення, але птахи потерпають від пострілів браконьєрів, які не зважають на закони та полюють навіть на заповідних територіях.

Обговорили с учнями і суперечливу долю хижаків на косі та хижих птахів: орланів білохвостів  – санітарів водно - болотних угідь, які контролюють зграї птахів та ловлять у них ослаблених та хворих особин Наприкінці заходу, за традицією, завідуюча міської бібліотекою Ганна Вікторівна Біла вручила заохочувальний приз найактивнішому учаснику екоосвітнього заходу - учню 8А класу Нікіте Пащенко.


Пащенко Нікіта

 
Пащенко Нікіта
 

Працівники міської бібліотеки постійно тримають в полі свого зору питання екологічного виховання і освіти, і разом з працівниками природно-заповідних парків: НПП «Білобережжя Святослава» та РЛП «Кінбурнська коса», намагаються підвести юних читачів до усвідомлення себе відповідальними за майбутнє свого рідного краю, до роздумів над екологічними проблемами, пробудити в них небайдуже ставлення до оточуючої природи та залучити до конкретних дій, спрямованих на збереження природної спадщини. 

   

Так, наприкінці січня, учні ЗОШ №2 взяли активну участь у щорічній акції національного парку «Від ялинки до ікринки», зібрав новорічні ялинки на «гнізда» для риб, «подарував ялинкам друге життя», що допоможе примножити чисельність рибних запасів на Кінбурнській косі.

І. Форманюк
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»